StoryEditorOCM
Svijetdrugi krug

Francuski premijer ponudio ostavku, Marine Le Pen šokirana obratom: ‘Večeras dolazi nova era...‘

Piše Hina, Vijesti SD
7. srpnja 2024. - 23:00

NOVO 22:59 Prema BFM-u, predviđa se da će ljevičarski savez Novi narodni front (NFP) zauzeti između 182-193 mjesta.

Liberalni savez predsjednika Emmanuela Macrona je drugi s između 157-163 mjesta.

Predviđa se da će krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) završiti na trećem mjestu s između 136 i 144 mjesta.

 21:45 Nakon iznenađujućeg ishoda prijevremenih parlamentarnih izbora, francuski predsjednik Emmanuel Macron usredotočen je na sastavljanje vlade, priopćio je njegov ured u nedjelju navečer.

Prije donošenja bilo kakvih odluka, šef države će pričekati konačne rezultate izbora i konačni sastav donjeg doma parlamenta, Nacionalne skupštine, objavila je Elizejska palača.

"U svojoj ulozi jamca za naše institucije, predsjednik će osigurati da se poštuje suvereni izbor francuskog naroda", objavljeno je.

Elizejska palača također je izjavila da će se morati okupiti broj zastupnika potreban za apsolutnu većinu, javlja BFMTV. "Pitanje će biti može li se formirati kohezijska koalicija kako bi se doseglo 289 zastupnika" u domu od 577 mjesta.

Prema projekcijama niti jedan od tabora ne može računati na apsolutnu većinu.

Visok odaziv pokazao je da je raspuštanje Narodne skupštine bilo nužno, navode iz predsjedničke palače.

S obzirom na očekivani izborni rezultat s Macronovim centrističkim savezom na drugom mjestu, Elizejska palača je priopćila: "Savez centra je proglašen mrtvim: ali on je tu, čak i nakon sedam godina na vlasti."

21:35 Marine Le Pen reagirala je na izlaznu anketu prema kojoj njezina stranka pada na treće mjesto nakon očekivane pobjede.

- Naša pobjeda je samo odgođena, vidim sjeme sutrašnje pobjede u današnjem rezultatu - kazala je Le Pen.

Zatim se okomila na predsjednika Macrona i ustanovila kako je u neodrživoj poziciji. Pristaše Nacionalnog okupljanja skandirale su njezimo ime dok je napuštala sjedište stranke u Parizu.

21:22 Francuski premijer Gabriel Attal ponudio je ostavku.

Nakon što je ustanovljeno kako niti jedna stranka neće moći formirati većinsku vladu, Attal je rekao kako će se povući s pozicije.

- Iako su predviđeni rezultati bili tri puta bolji, to ne znači da je to većina. Vjeran republikanskoj tradiciji, povući ću se sutra ujutro, rekao je.

Attal je u istoj stranci kao i Macron za koju se očekuje kako će dobiti između 150 i 170 mandata u Nacionalnoj skupštini.

- Razmišljam o svojoj dužnosti da poštujem suverenitet naroda. Dame i gospodo, večeras dolazi nova era. Što se mene tiče, počinje od sutra, zaključio je Attal.

21:10 Francuski predsjednik Emmanuel Macron analizira izlazne ankete, no pričekat će konačne rezultate prije nego što donese bilo kakvu odluku, poručili su iz ureda predsjednika.

- Predsjednik će, kao jamac naših institucija, poštovati izbor francuskog naroda - stoji u priopćenju.

20:55 Na trgu Place de la Republique počelo je slavlje nakon objave rezultata izlaznih anketa koje predviđaju pobjedu lijeve koalicije. Policijski kombiji spremno su čekali moguće nerede, no trgom se počela oriti pjesma.

- J**i se Bardella, svi te mrze - skandirali su na trgu pristaše ljevice, prenosi Sky News.

Iako je to tek izlazna anketa, vjeruju kako NFP odnosi pobjedu te će zemlju odvesti u novom smjeru.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp
image
Dimitar Dilkoff/Afp
image
Loic Venance/Afp

 20:15 Nakon objave izlaznih anketa, u Francuskoj vlada apsolutni šok. Kako piše Sky News raspoloženje u stranci Marine Le Pen u najmanju ruku "nije dobro".

Vijesti nakon izlaznih anketa kojima se predviđa da će stranka završiti na trećem mjestu, samo tjedan dana nakon što su ankete predviđale pobjedu, nije dobro prihvaćena u redovima Nacionalnog okupljanja.

Čini se kako je koalicija ljevice i centra, koja je okupila kandidate samo kako bi pobijedili Le Pen, uspjela u svom naumu.

 

20:00 Nakon izlaska prvih rezultata izlaznih anketa, neočekivani rasplet u Francuskoj. Krajnje desna stranka Marine Le Pen Nacionalno okupljanje (RN) tek na trećem mjestu, a u vodstvu lijevo zelena koalicija Nova narodna fronta (NFP). Prema prvim izlaznim anketama očekuje se da će lijeva koalicija Nova narodna fronta dobiti između 172-205 mandata, stranka Emmanuela Macrona dobit će oko 150-175 mandata, RN i saveznici očekuje se da će dobiti između 115-150 mandata.

 

19:08 Agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Ipsos procjenjuje da će konačna izlaznost u drugom krugu parlamentarnih izbora ovog vikenda biti 67%.

image
Sebastien Bozon/Afp

18:00 Francuski birači u velikom su broju izašli na drugi krug parlamentarnih izbora u nedjelju na kojima se očekuje pobjeda krajne desnog Nacionalnog okupljanja (RN).

Izlaznost je do 17 sati bila 59.71 posto u odnosu na 38.11 posto u isto vrijeme na posljednjim izborima 2022., objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

To je najveća izlaznost od 1981. što upućuje na golemi interes za izbore u vrijeme velike polariziranosti francuskog društva.

Posljednje ankete pokazuju da će RN Marine Le Pen osvojiti najviše mandata u Nacionalnoj skupštini, ali nedovoljno za apsolutnu većinu. To bi moglo dovesti do dugotrajne nestabilnosti i političkog zastoja u drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

image
Sebastien Bozon/Afp

U prvom krugu izbora najviše glasova dobio je antiimigracijski RN s trećinom osvojenih glasova, a druga je bila Nova narodna fronta (NFP). Analitičari obje grupacije proglašavaju ekstremnima, na desnom i lijevom spektru, što one odbacuju. Centristička koalicija predsjednika Emmanuela Macrona završila je treća. 

Glasanje u manjim gradovima završava u 18 sati a u većim gradovima u 20 sati. Prve projekcije rezultata bit će objavljene u 20 sati. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 00:54