StoryEditor
SvijetUPOZORENJE CDC-a

Evo koliko je virus zarazan: čovjek se razbolio samo što je u crkvi sjeo na isto mjesto na kojem je prije njega sjedila inficirana osoba bez simptoma 

Piše PSD
2. travnja 2020. - 09:45
Inti Ocon/AFP

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je analizu prijenosa koronavirusa u Singapuru u kojoj se na nizu primjera upozorava kako je virus jako zarazan i kako ga često šire osobe koje (još) nemaju simptoma.

Na tu je analizu ukazao i redoviti profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a Gordan Lauc, izdvajajući niz neočekivanih primjera širenja virusa koji se, ponovio je, umnožava u grlu i nosu i prije pojave bilo kakvih simptoma.

Primjerice, pacijent A5 iz CDC-je analize slučajeva u Singapuru zaražen tako što je sjedio na istom mjestu u crkvi, na kojem su prethodno sjedili pacijenti A1 i A2 koji u to vrijeme još nisu imali nikakve simptome, navodi Lauc.

Pacijenti F2 i F3 su se, dodaje, zarazili tako što su sjedili red iza pacijenta F1 u crkvi, a CDC također spominje i primjer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi zbora zarazila 40-60 ljudi.

Prof. Lauc zbog svega toga građanima savjetuje:

- Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. - maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 04:35