StoryEditorOCM
Svijetnema labavo

Europska unija uvela sankcije protiv sedam osoba zbog pokušaja destabilizacije Moldavije

Piše Hina
31. svibnja 2023. - 06:29

Europska unija uvela je sankcije protiv sedam osoba iz Moldavije zbog njihovih akcija kojima su destabilizirali i potkopavali teritorijani integritet te male države, bivše sovjetske republike, koja graniči s Ukrajinom. 

Te sankcije objavljene su uoči dolaska više od 40 europskih lidera u Kišinjev koji bi na sastanku u četvrtak trebali izraziti potporu Moldaviji i njezinoj aktualnoj prozapadnoj vladi koja je osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

EU obilno pomaže moldavsku predsjednicu Maiu Sandu od njezina dolaska na vlast 2020. godine, a uoči sastanka u Kišinjevu objavljeno je kako će pomoći moldavsko gospodarstvo sa 290 milijuna eura.

Tri osobe protiv kojih je EU uvela sankcije napustile su Moldaviju, a dvije od njih su optužene za baknovne prevare. Jedan od njih je Vlad Plahotniuc koji je prokazan kao glavni čovjek u prevari vrijednoj milijardu dolara iz 2014-15. godine, a drugi je proruski nastrojeni financijski magnat Ilan Sor, koji je prošloga mjeseca osuđen na 15 godina zatvora, a organizirao je masovne antivladine prosvjede iz egzila u Izraelu.

"Te osobe koje se ne slažu s našim zakonima izdaju nacionalne interese Moldavije, prijete razvoju naše zemlje i rade u korist Kremlja", objavila je Sandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 15:55