StoryEditorOCM
SvijetTEŠKA ODLUKA

Europa nastoji naći nove načine da spriječi dolazak migranata. Vratit će ih u ove dvije zemlje...

Piše Željko Trkanjec
19. listopada 2024. - 20:07
Ilegalni migranti mjesecima žive po parkovima i skvotiraju u napuštenim objektima Ranko Šuvar/CropixRanko Šuvar/Cropix/Cropix

Europsko vijeće je u četvrtak navečer objavilo zaključke samita u kojima se ističe jedna sintagma na jedanaestoj stranici. Stječe se dojam da su šefice i šefovi država i vlada članica EU-a namjerno smjestili temu migracija pred kraj dokumenta kako se ne bi činilo da je to bila najvažnija tema.

A jest.

Ilegalne migracije su 2015. godine bile šok na koji Unija nije bila pripremljena. Šok koji je izazvao duboke tektonske posljedice jer se naslonio na tešku ekonomsku situaciju – 2008. godine izbija globalna financijska kriza, hvala, Ameriko, koja otvara Pandorinu kutiju fabriciranih ekonomskih podataka u europodručju i dovodi do suverene krize eura koji je bio na rubu propasti – hvala, Grčka. Odgovor na krizu politika je štednje iza koje stoji Njemačka, kao i sada, što baca Uniju u recesiju, gube se radna mjesta dok se istodobno odvija tehnološki kvantni skok. Znatan dio stanovništva to nije bio u stanju pratiti, gubi interes i ne trudi se, stvarajući tako društvenu skupinu duboko nezadovoljnu životom i uplašenu zbog budućnosti koja najavljuje novu kulturu dok se njihova raspada.

image

Policija na njemačko-poljskoj granici kontrolira vozila i traži ilegalne migrante

John Macdougall/Afp
image

Migranti uhićeni na njemačko-poljskoj granici

Jens Schlueter/Afp

Promjena ideologije

I onda nagrne milijun ljudi s Bliskog istoka kojima vlade na zapadu otvore vrata. Stranka Alternativa za Njemačku (AfD), osnovana, pojednostavljeno, kako bi se borila protiv eura, shvaća kakva im je mȁna pala u ruke te mijenjaju ideološku potku u borbu protiv migranata. U taj se vlak uključuju brojne stranke desne opcije i na tom valu rastu dodajući razne druge elemente politika ovisno o interesima pojedinog društva.

EU je migrantski val 2015./2016. dočekao mjerama koje su se raspale doslovce prvi dan i otad se vodi rasprava o modelima i mehanizmima uređenja migrantskih tokova. Početkom godine donesen je novi paket mjera, ali ovom, kao i svakom drugom, protive se uobičajeni sumnjivci, prije svih Mađarska.

Sintagma s početka teksta krije se u članku 39. Zaključaka, u rečenici: "Osim toga, trebalo bi razmotriti nove načine sprječavanja i suzbijanja nezakonitih migracija u skladu s pravom EU-a i međunarodnim pravom" i glasi "nove načine". Priznaje tako Europsko vijeće da i zadnje dogovorene mjere nisu dostatne pa je, primjerice, Poljska, pritisnuta migrantima koji dolaze iz Bjelorusije, odlučila privremeno ukinuti pravo na azil. Na umu treba imati da Bjelorusija, uz rusku podršku, nastavlja politiku dovođenja migranata iz emitivnih zemalja na poljsku granicu nastojeći tako, zbog poznatog protivljenja javnosti u toj Moskvi mrskoj zemlji, migrantima destabilizirati vlast u Varšavi. Slično su tome, nakon što je Finska ušla u NATO, preko Rusije stizali afrički i azijski migranti pa je Helsinki zatvorio granične prijelaze. Bilo je kritika toga finskog poteza, sada su kritike zasule poljskog premijera Donalda Tuska da narušava međunarodno utvrđeno pravo azila, ali u ovom je slučaju riječ o pretvaranju migranata u sredstvo hibridnog ratovanja, okrutna manipulacija iza koje stoji Rusija. Ne treba stoga čuditi što u članku 38. Zaključaka stoji: "Europsko vijeće izražava solidarnost s Poljskom i državama članicama koje se suočavaju s tim izazovima. Iznimne situacije zahtijevaju odgovarajuće mjere."

image

Veliki talijanski logor za migrante izgrađen u Albaniji

Adnan Beci/Afp

Poljski primjer je O.K.

Dekodirano, Poljska ima pravo suspendirati pravo na azil, što spada u "nove načine". Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije (stare na odlasku i nove u dolasku), u izjavi je dala naslutiti koji bi to novi načini bili. Povećat će se broj zemalja koje se smatraju sigurnima da se ilegalni migranti i tražitelji kojima je azil odbijen mogu vratiti; Sirija i Afganistan bi došli na taj popis. Brzo će se pripremiti zakon kojim će se omogućiti žurna deportacija onih kojima je odbijen azil. Sada se često događa da ostaju u zemlji gdje su podnijeli zahtjev dugo, a jedan od njih, Sirijac, u Njemačkoj je u kolovozu nožem ubio tri osobe: trebao je biti deportiran prošle godine. Taj je slučaj bio dodatni vjetar u jedra AfD-u da ostvari povijesno dobre rezultate na izborima u istočnim saveznim državama Njemačke. Konačno, u službeni je izričaj EU-a ušao pojam "središta za vraćanje". "Talijanski brod s prvom skupinom migranata koji će biti obrađeni u Albaniji stigao je u srijedu ujutro u luku Shëngjin", objavio je Reuters. "Italija je izgradila dva prihvatna centra u Albaniji, što je prvi takav dogovor koji uključuje državu Europske unije koja preusmjerava migrante u zemlju izvan EU-a u nastojanju da odvrati nezakonite dolaske", dodaje agencija. Opcija otvaranja takvih lokacija u kojima će tražitelji azila čekati rješenje slučaja postat će, čini se, politika EU-a. Postoje nesuglasice, dio članica smatra da "središta za vraćanje" ne bi trebala biti na tlu Europe; nevolja je u tome što su ih odbile zemlje sjeverne Afrike. Talijanska će iskustva na tom planu biti od koristi. "Ideje koje su bile nedodirljive prije samo šest mjeseci sada su konsenzusno stajalište u Europi", rekao je jedan europski diplomat na kraju samita, prenosi Politico.

image

Italija je migrante počela slati u logor koji su izgradili u Albaniji, pa će tamo čekati na odluku o azilu

Adnan Beci/Afp

Niz je otvorenih pitanja na tom planu, ali dobra je strana konsenzus EU-a da je potrebno poduzeti mjere kako bi se konačno osigurao slobodan ulazak osoba koje imaju pravo na azil, a onemogućio ilegalnim migrantima. Uređeni migrantski tokovi od presudne su važnosti za EU, koji se suočava s demografskom krizom koju ne uspijevaju riješiti mjere kakve nudi hrvatski ministar Ivan Šipić: propale su u Mađarskoj i u bogatijim državama. Uređenje migrantskih tokova pozitivno bi utjecalo na političke odnose jer ta tema više ne bi bila ekskluzivno pravo radikalno desnih stranaka. Do ostvarenja toga cilja provodit ćemo i mjere kojih smo se prije koju godinu grozili. Sve je to posljedica novog međunarodnog poretka u nastanku koji za sobom vuče promjene na svim društvenim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 20:08