StoryEditorOCM
Svijetusprkos sankcijama

Dio velikih stranih tvrtki i dalje posluje s Rusijom i ostvaruje goleme prihode, evo tko je i koliko zaradio

Piše Robert Bajruši/JL
10. lipnja 2023. - 15:52
Velike strane tvrtke su poslujući na ruskom tržištu lani ostvarile prihode koji iznose 12,4 milijarde eura (ilustracija)/Shutterstock

Ubrzo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, velike strane tvrtke počele su najavljivati da napuštaju Rusiju. Ali pokazalo se da je to lakše reći nego učiniti jer ispada kako su brojne odlučile nastaviti s radom kao da se ništa nije dogodilo. To im se očito isplatilo jer su u 2022., poslujući na ruskom tržištu ostvarili prihode koji iznose 1,1 trilijuna rubalja, odnosno, 12,4 milijarde eura.

Nedavno objavljene analize do kojih je došla redakcija Novaya Europe, pokazuju da su deseci stranih kompanija ostvarili ogromnu dobit poslujući nakon 24. veljače 2022., a to znači i da pomažu Rusiji jer su uplatili približno 3,4 milijardi dolara poreza (300 milijardi rubalja) tamošnjem saveznom proračunu, piše Jutarnji list.

image

Dok se Europa iscrpljuje u provođenju sankcija, neki broje zaradu (ilustracija)

Asif Hassan/Afp

Mnoge su strane tvrtke objavile izjave o napuštanju Rusije ubrzo nakon invazije na Ukrajinu pa je izgledalo i da su prekinule svaku suradnju s Rusijom. Gotovo godinu i pol dana kasnije, može se reći da je to daleko od istine: zapravo je samo mali dio stranih kompanija napustio Rusiju. Prema izračunima Kijevske škole ekonomije, samo 7 posto zapadnih kompanija (241) zaustavilo je sve operacije u Rusiji i napustilo zemlju. Još 10 posto obustavilo je rad, ali bi se moglo vratiti, dok 41 posto radi kao i prije.

Strane tvrtke ne mogu prodati svoje poslove ili udjele u ruskim tvrtkama bez odobrenja Vladine komisije za strana ulaganja. U ljeto 2022., ruski ministar financija Anton Siluanov potvrdio je da dužnosnici zahtijevaju popust od najmanje 50 posto od poduzeća iz "neprijateljskih" zemalja, a oni to koriste kao argument da je bolje ostati u Rusiji. I ubirati lijepe pare.

energetske kompanije, banke, proizvođači duhana i hrane

Tko se najbolje opario jer se nije priključio antiruskim sankcijama? Sumnjamo da ikoga iznenađuje da prema neto dobiti prednjače energetske kompanije, banke, te proizvođači duhana i hrane. Francuska tvrtka Total najviše je zaradila u Rusiji, udvostručivši neto dobit u odnosu na prethodnu godinu, na 269 milijardi rubalja (3,03 milijarde eura).

image

Francuska tvrtka Total najviše je zaradila u Rusiji, udvostručivši neto dobit na 3,03 milijarde eura

Via Afp

Total još uvijek posjeduje 19,4 posto ruskog proizvođača LNG-a Novatek kao i udjele u zajedničkim projektima: 20 posto Yamal LNG-a i 10 posto Arctic LNG-a 2. Iz tamošnjeg menadžmenta se brane da im europske sankcije i ruski zakoni ne dopuštaju pronalaženje neruskih kupaca za dionice koje im donose profit.

"Apriorno napuštanje tih dionica obogatilo bi ruske ulagače, što je u suprotnosti sa svrhom sankcija", navodi se u izjavi iz ožujka 2022., a izvršni direktor Patrick Pouyanné je prošle jeseni uvjeravao da je "Total nastavio svoj rad u Rusiji kako bi opskrbio Europu energijom na zahtjev europskih vlada", ali nije otkrio - kojih.

image

 Raiffeisen banka koja je u 2022. više nego udvostručila neto dobit u Rusiji

Alexander Nemenov/Afp

Bankarski lider je Raiffeisen banka koja je u 2022. više nego udvostručila neto dobit, na 141 milijardu rubalja, tj. 1,59 milijardi eura, što je drugi najveći rezultat u bankarskom sektoru u Rusiji, odmah iza tamošnje Sberbanke. Raiffeisen banka je profitirala uglavnom zato sto su najveće ruske banke isključene iz SWIFT-a. U ožujku ove godine, Europska središnja banka, suočena sa zahtjevima iz SAD-a, zatražila je od Raiffeisena da razvije "akcijski plan za prestanak poslovanja" u Rusiji, ali naišli su na gluhe uši: "Austrijski dužnosnici smatraju da je ovaj zahtjev neopravdano strano miješanje", rekli su izvori iz bankarskih krugova Reutersu.

Pali s marsa

Unatoč neprijateljstvu Washingtona i Moskve, neke američke kompanije odlično zarađuju u Rusiji. Najprofitabilnija prehrambena kompanija bila je PepsiCo (SAD), čija se neto dobit utrostručila na 45 milijardi rubalja (507 milijuna eura). Iako je Pepsi u proljeće 2022., u Rusiji prestala proizvoditi bezalkoholna pića Pepsi, Mirinda i 7UP već u ljeto je pokrenuta prodaju pića Evervess i Frustyle.

image

PepsiCo utrostručila je neto dobit na 507 milijuna eura

Afp

Coca-Cola je također prestala s proizvodnjom pa je njezina neto dobit porasla samo 3 posto, a onda se i Heineken pridružio utrci proizvodnje bezalkoholnih pića, lansirajući vlastitu colu i na taj način povećao neto dobit na ruskom tržištu 1,8 puta. U međuvremenu, originalna Coca-Cola i Pepsi pića dostupna su u ruskim trgovinama; uvoze ih različite tvrtke iz raznih zemalja. Profitirala je i američka kompanija Mars, koja prodaje čokoladne proizvode – povećanje njihove zarade na ruskom tržištu prošle godine iznosilo je 58 posto.

Od velikih duhanskih kompanija, jedina koja je napustila Rusiju je British Imperial Brands. U međuvremenu su njegovi konkurenti prošle godine značajno povećali svoju neto dobit: Japan Tobacco na 43 milijarde rubalja (484 milijuna eura), a British American Tobacco je zabilježio rast čak za 81 posto, na 14 milijardi rubalja (158 milijuna eura). I ove godine Rusi kupuju više cigareta europske proizvodnje tako da se u prva tri mjeseca 2023. količina isporučenih cigareta iz Njemačke udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, piše Jutarnji list.

image

 British American Tobacco zabilježio je rast čak za 81 posto, na  158 milijuna eura

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 10:52