StoryEditorOCM
Svijetbitka za bijelu kuću

Dan nakon debakla u debati, na sceni ‘novi Biden‘: ‘Nisam više mlad! Ne hodam i ne govorim kao nekad, ali jedno znam...‘

Piše vijesti sd
28. lipnja 2024. - 22:27
Joe Biden i prva dama Jill Biden dan nakon prve debate stigli su u Raleigh, u Sjevernoj Karolini Mandel Ngan/Afp

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je kako namjerava pobijediti republikanskog rivala Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u studenome, ali očito je i da ne namjerava razmisliti o povlačenju iz izborne trke nakon očitih mana koje je iskazao u debati i tako zabrinuo svoje kolege demokrate i dobar dio američke javnosti.

"Ovdje sam u Sjevernoj Karolini iz jednog razloga - namjeravam osvojiti ovu državu u studenome!", rekao je Biden na stranačkom skupu, dan poslije famozne TV debate sa republikanskim rivalom koji planira povratak u Bijelu kuću.

Debatu Biden-Trump gledalo je 48 milijuna ljudi u SAD, a opća ocjena je da je 81-godišnji Biden debelo podbacio.

‘Nije znao ni gdje je!‘; Debata koja je potkopala Bidenove šanse za reizbor: kladionice otpisale aktualnog predsjednika

"Znam da nisam mlad čovjek, to je očigledno. Možda ne hodam tako dobro kao nekad, možda ne govorim tako tečno kao nekad, možda ne debatiram kao nekad. Ali znam što znam, a to je da ću uvijek govoriti istinu. Ne bih se ponovo kandidirao da ne vjerujem svim srcem i dušom da mogu raditi ovaj posao. Ulozi su preveliki", rekao je Biden, ohrabren publikom koja je skandirala "još četiri godine" i "Da, možeš Joe!".

image
Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Izvjestitelji su primijetili da je na pozornicu kročio bitno drugačiji Biden od onog u sučeljavanju - govorio je, prenose, snažno i, makar se bio nakašljao nekoliko puta, nije bilo one promuklosti koja je i zabrinula i zgrozila demokratima naklonjene promatrače već na samom početku sučeljavanja, što je naknadno objašnjeno kao posljedica prehlade.

Bidenovi verbalni posrtaji i povremeno konfuzni odgovori u prvoj debati povećali su zabrinutost birača da možda neće biti sposoban odraditi još jedan četvorogodišnji mandat.

Pojedine kolege iz Demokratske stranke zapitale su se zato - bi li ga možda ipak mogli zamijeniti drugim kandidatom na izborima 5. studenoga. Još stignu...

image
Mandel Ngan/Afp

Bivši predsjednik Trump (78) tijekom debate iznio je niz neistina i odbijao odgovoriti na neka pitanja, ali je veliki dio fokusa kasnije bio isključivo na Bidenu, posebno među demokratama.

Biden očito ne misli da je imao bilo kakvih problema u prvoj debati: "Ne znam što ste vi radili sinoć, ali ja sam proveo 90 minuta na pozornici raspravljajući s tipom koji ima moralne stavove uličnog mačka", kazao je...

image
Allison Joyce/Getty Images Via Afp
image
Allison Joyce/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 22:36