StoryEditorOCM
Svijeto za otpor

Britanska vlada želi zabraniti radnicima da prosvjeduju, a sada su izdali i distopijski video koji ledi krv u žilama

Piše Marin Prvan
2. veljače 2023. - 21:05

Jučer su tisuće škola u Ujedinjenom Kraljevstvu zatvorile, željezničke usluge su paralizirane, a letovi su kasnili, što su bili najveći prosvjedi koje je Britanija vidjela u više od desetljeća. Procijenjeno je da se oko pola milijuna radnika diljem zemlje – uključujući nastavnike, sveučilišno osoblje, državne službenike, granične službenike te vozače vlakova i autobusa – nije pojavilo na svojim radnim mjestima.

Dodatne akcije, one koje uključuju medicinske sestre i osoblje hitne pomoći, planirane su za naredne dane i tjedne, piše Al Jazeera.

Na ovaj način, sindikati pojačavaju pritisak na vladu zahtijevajući bolje plaće tijekom krize troškova života koja pustoši ušteđevine većine Britanaca. Šefovi sindikata kažu da unatoč nekim povišicama – poput ponude od pet posto koju je vlada predložila učiteljima – plaće u javnom sektoru nisu uspjele držati korak s rastućom inflacijom, što zapravo znači da su radnicima smanjene plaće.

Sindikalni kongres je jučer poručio da prosječni radnik u javnom sektoru ima lošiju plaću u usporedbi s 2010., kada se uzme u obzir inflacija. Nagli skok cijene hrane i energije uzrokovao je porast inflacije na otoku na 10,5 posto, što je najveća stopa u zadnjih 40 godina. 

U utorak je Međunarodni monetarni fond priopćio da će Britanija biti jedino veliko gospodarstvo koje će ove godine imati pad, s lošijim rezultatima čak i od Rusije pogođene sankcijama.

Bivši čelnik laburista Jeremy Corbyn, koji se pridružio radnicima na skupu, rekao je da će sljedeća vlada morati povećati plaće i pronaći novac za to.

"Morat će to učiniti i morat će prikupiti novac ne samo da plate učitelje, već i da financiraju škole jer je to ključni dio toga", rekao je Corbyn. “To se može postići pravednijim sustavom oporezivanja i spoznajom da si ova zemlja ne može priuštiti razine nejednakosti kakve imamo.”

image
Dinendra Haria/Anadolu Agency Via Afp

No, tko zna dokad će Britancima uopće biti dozvoljeno prosvjedovati? Naime, premijer Rishi Sunak planira postrožiti zakonodavstvo protiv prosvjeda, dajući policiji dodatne ovlasti za suzbijanje prosvjeda čak i prije nego što izazovu bilo kakav poremećaj. Stoga, njegova vlada će pokušati progurati amandman kojio bi proširio definiciju onoga što predstavlja "ozbiljan poremećaj.

"Ne možemo dopustiti da prosvjedi koje vodi sitna manjina ometaju živote obične javnosti: to nije prihvatljivo i mi ćemo to privesti kraju. Policija je tražila od nas više jasnoće kako bi suzbila ove gerilske taktike, a mi smo je poslušali", poručio je Sunak. 

Zakon ima za cilj ojačati sposobnost policije da se nosi s prosvjedima poput onih proteklih godina od aktivista za zaštitu okoliša Just Stop Oil i Extinction Rebellion, koji su zaustavili promet i javni prijevoz blokirajući mostove, autoceste i mrežu londonske podzemne željeznice. 

Amandman će uključivati dopuštanje policiji da razmotri ukupni učinak niza prosvjeda umjesto da ih tretira kao jedan incident; dajući policajcima pravo da djeluju čak i prije nego prosvjed rezultira ‘poremećajem‘, i dopuštajući im da se bave kampanjama osmišljenima da opetovano izazovu kaos, navodi se u vladinoj izjavi.

Sada je konzervativna britanska vlada objavila "promotivni" video kako bi pridobila podršku za prijedlog zakona koji bi joj omogućio da se oštrije obračunaju s "remetilačkim prosvjednicima". Ovaj pokušaj je sablaznio mnoge jer ga uspoređuju s nečim što su dosad imali samo prilike vidjeti u distopijskim filmovima.

"Britanska javnost mora moći voditi svoj svakodnevni život bez propuštanja vitalnih bolničkih sastanaka, sprovoda voljenih ili mogućnosti dolaska na posao. Blokirajući autoceste i sporo hodajući, ovi sebični prosvjednici oduzimaju tisuće sati policijskih resursa, onih sati koje bi mogli potrošiti obilazeći provalu, pomažući žrtvi seksualnog napada ili boreći se protiv antisocijalnog ponašanja.

Pravo na prosvjed temeljno je načelo naše demokracije. Ali naš prijedlog Zakona o javnom redu sadržavat će odgovarajuće kazne za onu manjinu koja koristi gerilske taktike kako bi ucjenjivala javnost u ime prosvjeda.

Policija više neće morati čekati sebične prosvjednike da izazovu zastoje na našim ulicama, prije nego što mogu djelovati.

Dom lordova mora podržati ovaj prijedlog zakona kako bi se javni život mogao i dalje normalno odvijati, a naša policija mogla usredotočiti na zaštitu većine koja poštuje zakon."

A pošto Velika Britanija sve više podsjeća na distopiju, prikladno se sjetiti riječi koje je u V for Vendetta koristio Guy Fawkes, katolički časnik koji je 5. studenog 1605. pokušao atentat na engleskog kralja Jakova I., a kaže: Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 00:24