StoryEditorOCM
SvijetGovor u Adis Abebi

Brazilski predsjednik Lula: ‘Ono u Gazi priziva Hitlerovo istrebljivanje Židova‘. Netanyahu: ‘Prešao je crvenu liniju‘

Piše Vijesti SD
18. veljače 2024. - 19:25

Izrael je u nedjelju optužio brazilskog predsjednika Luiza Inasija Lulu da Silvu da je banalizirao holokaust i uvrijedio židovski narod nakon što je usporedio izraelski rat protiv Hamasa u Gazi s nacističkim genocidom tijekom Drugog svjetskog rata.

"Ono što se događa u pojasu Gaze sa palestinskim narodom nema paralele u drugim povijesnim trenucima. U stvari, postojalo je kada je Hitler odlučio ubijati Židove", rekao je Lula novinarima tijekom 37. samita Afričke unije u Adis Abebi.

Ministarstvo vanjskih poslova u Jerusalemu saopćilo je da će pozvati brazilskog ambasadora na ukor zbog ovih primjedbi, koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao kao "sramotne i teške".

"Ovo je trivijalizacija holokausta i pokušaj napada na židovski narod i pravo Izraela na samoodbranu. Usporedba između Izraela i nacista i Hitlera znači prijeći crvenu liniju", rekao je Netanyahu u izjavi.

Brazilska predsjednička palača i Ministarstvo vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Brazilsko-izraelska konfederacija je u priopćenju rekla kako su Luline primjedbe "iskrivljavanje stvarnosti" i "vrijeđanje sjećanja na žrtve holokausta i njihove potomke" i optužila njegovu vladu za "ekstreman i neuravnotežen" stav o sukobu.

Ranije u nedjelju, Lula je također rekao da ovo nije rat između vojnika i vojnika, "nego je rat između visoko pripremljene vojske i žena i djece".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:21