StoryEditorOCM
Svijetamerička tradicija

Predsjednik Biden pomilovao dvije tuke u sklopu običaja za Dan zahvalnosti. Naravno, te sreće neće biti milijuni drugih...

Piše hina
22. studenog 2022. - 00:00

Američki predsjednik Joe Biden je u ponedjeljak, noseći svoje pilotske sunčane naočale, pomilovao dvije purice iliti tuke iz Sjeverne Karoline, nazvane "Chocolate" i "Chip", spasivši ih od toga da postanu večera za američki blagdan Dan zahvalnosti.

Ogromne su purice zauzvrat brbotom iskazale svoju zahvalnost u ovogodišnjem tradicionalnom događaju u Bijeloj kući koji izaziva osmijeh.

Biden je, s obzirom na niske temperature u studenom, rekao da nije htio da događaj dugo traje jer "nitko ne voli da im se purica ohladi".

Glazbeni sastav američke vojske je prije pomilovanja oraspoložio okupljenu publiku izvedbom pjesme Lynyrda Skynyrda "Freebird" (Slobodna ptica). S balkona Bijele kuće iza Bidena, njegov je njemački ovčar "Commander" promatrao događaj i glasno lajao.

Milijuni purica će biti ispečeni u pećnicama za Dan zahvalnosti diljem zemlje, natopljene umakom te poslužene uz mnoštvo priloga od krumpira do složenca od mahuna.

No, "Chocolate" i "Chip", koje teže oko 21 kilogram, proživjet će ostatak svojih života u svojoj rodnoj saveznoj državi, na sveučilištu u Sjevernoj Karolini. Običaj pomilovanja purica u Bijeloj kući star je nekoliko desetljeća.

Biden se osvrnuo i na izbore na sredini predsjedničkog mandata 8. studenog, nakon kojih su demokrati zadržali kontrolu nad Senatom, a izgubili je u Zastupničkom domu uz malu razliku osvojenih glasova, uspješno spriječivši "crveni val" oporbene stranke.

"Glasovi su tu. Prebrojani su i potvrđeni. Nema višestrukog glasanja. Nema ‘kokošarenja‘", našalio se Biden.

"Jedini ‘crveni val‘ će biti ako Commander prevrne umak od brusnice", dodao je.

image
Saul Loeb/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 23:37