StoryEditorOCM
Svijetpodrška washingtona

Biden čvrsto uz Izrael: Odbacujemo otpužbe da se u Gazi događa genocid! Hamas treba poraziti

Piše hina
21. svibnja 2024. - 06:12

 Američki predsjednik Joe Biden snažno je branio Izrael u ponedjeljak, rekavši da izraelske snage nisu počinile genocid u vojnoj kampanji protiv militanata Hamasa u Gazi te je odbacio kritike propalestinskih prosvjednika.

"Ono što se događa u Gazi nije genocid. Mi to odbacujemo", rekao je Biden u Bijeloj kući na događaju Mjesec židovsko-američke baštine.

Biden se na mnogim događanjima diljem zemlje suočio s prosvjedima propalestinskih zagovornika koji su ga označili kao "genocidnog Joea", zbog njegove postojane podrške Izraelu.

U obraćanju na događaju u Bijeloj kući, Biden je naglasio svoje uvjerenje da je Izrael žrtva još od 7. listopada i napada militanata Hamasa na jugu Izraela, kada su ubili 1200 ljudi i uzeli stotine talaca.

Naglasio je i da je američka podrška sigurnosti Izraelaca "nepokolebljiva". "Stojimo uz Izrael da uništimo (vođu Hamasa Yahyu) Sinwara i ostale koljače Hamasa. Želimo da Hamas bude poražen. Radimo s Izraelom da se to dogodi", rekao je.

Pregovori između Izraela i Hamasa u pokušaju oslobađanja bolesnih, starijih i ranjenih taoca koje još uvijek drže militanti su zapeli, ali je Biden obećao da neće odustati od pokušaja da ih se oslobodi.

image

Propalestinski prosvjednik u SAD-u nosi majicu s natpisom "Genocidni Joe"

Jeff Kowalsky/Afp

Biden je također pozvao na trenutni prekid vatre u Gazi, nešto što je ponovio u svom uvodnom govoru na koledžu Morehouse u nedjelju.

Odbacio je, također, izjavu glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karima Khana koji je zatražio naloge za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua te ministra obrane Yoava Gallanta zbog navodnih ratnih zločina.

Tužitelj ICC-a u ponedjeljak je također rekao da je zatražio naloge za uhićenje šefa Hamasa Sinwara i još dvojice čelnika Hamasa.

Biden se posljednjih mjeseci suočavao sa sve većim političkim pritiskom vlastite stranke zbog načina na koji se nosio sa sukobom u Gazi, dok se broj palestinskih žrtava popeo na više od 35.000, prema Ministarstvu zdravstva Gaze, a izraelska opsada stvorila užasne humanitarne uvjete u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 23:17