StoryEditorOCM
SvijetUvedena je u auto

Balerina se vratila u Rusiju, a onda je učinila neoprostivu pogrešku. Na vrata joj je pokucao FSB, isti je tren uhićena

Piše Vijesti SD
21. veljače 2024. - 21:32

Amerikanki prijeti do 20 godina u ruskom zatvoru jer je izdvojila 50 dolara za organizaciju koja prikuplja novac za ukrajinsku vojsku. Ksenija Karelina optužena je za "veleizdaju" nakon što ju je uhitila ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) u gradu Jekaterinburgu u središnjem Uralu, piše The Telegraph, a prenosi Jutarnji list.

33-godišnja balerina je posljednja Amerikanka zatvorena u Rusiji dok se svijet pita koristi li Vladimir Putin zatočene strane državljane kao adut za pregovaranje. Evan Gershkovich, 32, novinar Wall Street Journala, uhićen je prošle godine pod optužbama za špijunažu koje su on, njegov poslodavac i američka vlada oštro poricali.

Karelinu, koja je uhićena u utorak, FSB optužuje za prikupljanje sredstava "korištenih za kupnju taktičkih medicinskih predmeta, opreme, sredstava za uništavanje i streljiva".

Perviy Otdel, grupa ruskih odvjetnika specijaliziranih za političke slučajeve, navodi kako je gospođa Karelina optužena da je poslala nešto više od 50 dolara Razomu za Ukrajinu, neprofitnoj organizaciji za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku. Također je optužena za opetovano sudjelovanje u javnim događajima podrške Ukrajini u SAD-u. FSB tvrdi da je gospođa Karelina djelovala "protiv sigurnosti njihove zemlje". Prema Perviy Otdelu, broj slučajeva izdaje u zemlji u stalnom je porastu od invazije na Ukrajinu.

Karelina je rođena u Rusiji, koja živi u Los Angelesu, dobila je američko državljanstvo 2021. Uhićena je na povratku za Rusiju gdje je planirala vidjeti roditelje. Analiza njezinih profila na društvenim mrežama sugerira da je pohađala Uralsko federalno sveučilište u Jekaterinburgu.

Video koji je podijelila ruska državna novinska agencija Tass prikazuje ženu vezanu lisicama koja nosi krem pufer jaknu s bijelom kapom navučenom preko očiju. Prati je muškarac u vojnoj kamuflaži koji izgleda kao ruski vojnik. Uvedena je u auto i kasnije se pojavljuje iza rešetaka u nečemu što izgleda kao sudnica.

image

Ksenia Karelina

Facebook

U sljedećim kadrovima djevojka ne nosi kapu i vidi se njezina smeđa kosa s plavim pramenovima, svezana u punđu. U međuvremenu, Gradski sud u Moskvi odbio je žalbu na pritvor koju su njezini odvjetnici podnijeli.

Novinar, koji je optužen za špijunažu nakon što je uhićen izvještavajući u Jekaterinburgu, provest će najmanje godinu dana u pritvoru prije suđenja. Ranije ovog mjeseca u intervjuu s Tuckerom Carlsonom, američkim političkim komentatorom, Putin je nagovijestio da bi Rusija bila voljna osloboditi g. Gershkovicha u zamjenu za Vadima Krasikova, ruskog ubojicu uhićenog u Njemačkoj zbog ubojstva čečenskog borca u Berlinu 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 03:50