StoryEditorOCM
Svijetvirus ne posustaje

Američki New York Times u ‘breaking news‘ članku tvrdi: ‘Znamo tko je prva osoba na svijetu zaražena koronavirusom!‘

Piše PSD
18. studenog 2021. - 21:24

Izvješće koje je objavljeno u časopisu Science opet je oživjelo raspravu o tome kako je započela pandemija koronavirusa.

Znanstvenik Michael Worobey, vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Sveučilištu u Arizoni, došao je do zaključka da je ranija istraga Svjetske zdravstvene organizacije vjerojatno pogriješila u ranoj kronologiji pandemije.

On je otkrio odstupanja u vremenskim okvirima istražujući ono što je ranije objavljeno u medicinskim časopisima i video intervjuima u kineskim novinama s dvije osobe za koje se vjeruje da su prve osobe oboljele od korone. Nova analiza sugerira da je prvi poznati pacijent oboljeli od koronavirusa bio prodavač na velikoj tržnici životinja u Wuhanu, a ne računovođa koji je živio više stotina kilometara od nje, ekskluzivno donosi New York Times.

Dr. Worobey tvrdi da veze dobavljača s tržnice morskih plodova Huanan te nova analiza veza najranijih hospitaliziranih pacijenata s tržnice upućuju na to da je pandemija ipak počela baš tamo.

- U ovom gradu od 11 milijuna ljudi polovica ranih slučajeva je povezana s mjestom veličine nogometnog igrališta. Teško je objasniti taj obrazac ako epidemija nije započela na tržnici, rekao je dr. Worobey.

Nekoliko stručnjaka, među kojima je i istražitelj pandemije kojeg je izabrao WHO, smatraju kako je dr. Worobey obavio odličan posao i kako je prvi poznati slučaj korone najvjerojatnije bio prodavač morskih plodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 08:40