stdClass Object ( [id] => 1390316 [title] => Vatikan donio nove norme - šest stupnjeva za rangiranje fenomena ukazanja. Što to konkretno znači za slučaj Međugorja? [alias] => vatikan-donio-nove-norme-sest-stupnjeva-za-rangiranje-fenomena-ukazanja-sto-to-konkretno-znaci-za-slucaj-medugorja [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nove norme Dikasterija za nauk vjere za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena predstavljene su u Tiskovnom uredu Svete Stolice, izvještava Vatican News.

Norme za razlučivanje navodnih nadnaravnih fenomena ažurirane su u novom dokumentu Dikasterija za nauk vjere, koji su predstavili kardinal Victor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, mons. Armando Matteo, tajnik doktrinarnog odsjeka Dikasterija za nauk vjere, te sestra Daniela Del Glaudio, SFI, ravnateljica Međunarodnog opservatorija za marijanska ukazanja i mistične fenomene, profesorica mariologije na Sveučilištu Regina Apostolorum i Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure u Rimu. Dokument je stupio na snagu 19. svibnja 2024.

Dokument se poziva na dugogodišnje iskustvo prošloga stoljeća, na slučajeve u kojima se mjesni biskup vrlo brzo izjašnjavao o nadnaravnosti, a potom bi se Sveti oficij drugačije očitovao. Također postoje primjeri kad se biskup o istoj pojavi očitovao na jedan način, a njegov nasljednik na drugi. Razmatrano je i dugo vrijeme potrebno za procjenu svih elemenata kako bi se donijela odluka o nadnaravnosti nekoga fenomena. Taj dugi period ponekad se sukobljava s hitnošću davanja pastoralnih odgovora za dobro vjernika.

---

---

---

image

Victor Manuel Fernandez predstavio je nova pravila

Afp
---

 

Može doći do pogrešaka

U predstavljanju dokumenta prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Fernández objašnjava da su "mnogo puta ovi događaji rezultirali velikim bogatstvom duhovnih plodova, rastom u vjeri, pobožnosti, bratstvu i služenju, a u nekim su slučajevima iznjedrili nekoliko svetišta diljem svijeta koja su danas u središtu pučke pobožnosti mnogih naroda".

Može doći do "doktrinarnih pogrešaka, nepotrebnog redukcionizma u vidu evanđeoske poruke i širenja sektaškog duha". Isto tako, postoji mogućnost da se "vjernici daju povesti za događajem kojemu se pripisuje božanska inicijativa", a koji je samo plod fantazije, mitomanije ili nečije sklonosti falsificiranju.

Slijedi popis šest mogućih konačnih odluka na kraju razlučivanja.

Nihil Obstat: bez izražavanja ikakve sigurnosti o nadnaravnoj autentičnosti samog fenomena, priznaju se mnogi znakovi djelovanja Duha Svetoga.

Prae oculis habeatur: prepoznaju se pozitivni znakovi, ali postoje i elementi zbunjenosti ili rizika koji zahtijevaju razbor i dijalog s primateljima.

Curatur: kritički elementi su prisutni, ali postoji raširenost fenomena s provjerljivim duhovnim plodovima. Ne preporučuje se zabrana koja bi mogla uznemiriti vjernike, ali biskup se poziva da tu pojavu ne potiče.

Sub mandato: kritična pitanja nisu povezana sa samim fenomenom, nego s neprikladnom upotrebom od strane ljudi ili skupina. Sveta Stolica povjerava pastoralno vodstvo mjesta biskupu ili delegatu.

Prohibetur et obstruatur: unatoč nekim pozitivnim elementima, kritična pitanja i rizici su ozbiljni. Dikasterij moli biskupa da javno proglasi da privrženost nije dopuštena.

Declaratio de non supernaturalitate: biskup je ovlašten na temelju konkretnih dokaza proglasiti da pojava nije nadnaravna.

Što bi bilo u Međugorju

Kad bismo sve ovo primijenili na Međugorje, trenutno najpoznatije mjesto na svijetu gdje se prema svjedočanstvu šestero vidjelaca ukazuje Gospa, da se pita biskupa Ratka Perića, išla bi zadnja opcija, de non supernaturalitate, a dosadašnje dvojice vizitatora Henryka Hosera i Alda Cavallija, nihil obstat. Prae oculis habeatur je stav Ruinijeve komisije. Oni priznaju prvih sedam dana i traže da se nastave ispitivanja sve do naših dana...

Jedan član te međunarodne teološke komisije koju je 2010. osnovao bio papa Benedikt XVI., a na čelu joj je bio kardinal Camillo Ruini, rekao nam je kako oni kao članovi komisije nisu ovlašteni davati izjave o njenom radu, međutim, potvrdio je kako je točno ono što je prije sedam godina o tome pisao Andrea Tornielli, danas glavni urednik Vatikanskih medija, koji je očito dobio uvid u rezultate Komisije za Međugorje.

Komisija je, kako piše Tornielli, dala pozitivno mišljenje o autentičnosti prvih ukazanja između 24. lipnja i 3. srpnja 1981., to jest, članovi komisije izjasnili su se s 13 glasova za priznanje nadnaravnosti ukazanja u tome razdoblju, dok je jedan član bio protiv, a drugi suzdržan. Za ono što je slijedilo poslije, Komisija se pozitivno očitovala o duhovnim plodovima Međugorja, no, najavili su također nastavak istraživanja fenomena, osobito glede vidioca.

Komisija je na 17 sjednica prikupila i ispitala "sav materijal" o tom pitanju i predstavila "detaljno izvješće" papi, s relativnim glasanjem o "nadnaravnosti ili nenadnaravnosti" ukazanja. Naznačujući pritom najprikladnija "pastoralna rješenja".

Za donošenje zaključaka Komisija je pregledala svu dokumentaciju pohranjenu u Vatikanu, u Župi Međugorje, ali i u arhivima tajnih službi bivše Jugoslavije. Najviše materijala pripremila je bila Komisija bivše BKJ, osnovana na inicijativu kardinala Josepha Ratzingera, koji je koncem osamdesetih bio pročelnik Kongregacije za nauk vjere. U njoj su glavnu riječ vodili danas pokojni don Petar Šolić i fra Josip Marcelić, profesori na splitskoj Teologiji, koji su desetke puta posjetili Međugorje i okolicu. Rezultati rada sadržani su u tzv. zadarskoj izjavi od 10. travnja 1991., koju je redigirao kardinal Ratzinger. U njoj se ističe da se na osnovu dotadašnjih istraživanja još ne može govoriti o nadnaravnosti, no, istovremeno se dopuštaju privatna hodočašća o kojima treba pastoralno skrbiti.

I ova Međunarodna Komisija je saslušala navodne vidioce i svjedoke. Nadalje, u travnju 2012. izvršila je i inspekcijski nadzor u Međugorju. Taj rad se nastavio tijekom četiri godine, do 17. siječnja 2014. Konačno izvješće predano je papi Frani.

Na mnoga je pitanja novinara glede statusa Međugorja odgovarao kardinal Fernández predstavljajući Nove norme Dikasterija za nauk vjere za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena.

"O Međugorju još nije ništa zaključeno, ali s ovim normama mislimo da ćemo lakše ići prema naprijed i doći do zaključka", rekao je kardinal Fernández. Također će "u drugim slučajevima koji su u Dikasteriju dugi niz godina, s ovim normama biti lakše doći do razboritog zaključka", nastavio je.

---

image

Suveniri ispred crkve u Međugorju

Joško Šupić/Cropix
---

"U mnogim slučajevima ti su se fenomeni razvijali dobro i redovitim tijekom. Nekada se fenomenom lako može upravljati, nema problema, ima pozitivnih plodova: tako se dogodilo u većini svetišta. Mnoga svetišta koja posjećuju vjernici izvorno su imala slično iskustvo. Nikada nije bilo deklaracije, ni od biskupa ni od Dikasterija, ni od koga, i one su rasle redovitim tijekom bez ikakvih problema kao pučka pobožnost. Ukratko, da bi neka dobra pojava rasla, nije potrebna deklaracija o nadnaravnosti. U slučaju Lourdesa, Fátime, Guadalupea ogroman rast nije ovisio o deklaraciji nadnaravnosti", objasnio je kardinal.

‘Objava nije mrtva stvar‘

Potom je odgovorio na drugo pitanje. "Da, vidimo Međugorje. Jer, na primjer, nisam čitao dokumente u Dikasteriju, znam neke detalje, ali moramo to početi proučavati da bismo došli do zaključka s ovim novim normama.

Imajte na umu da se pojava može smatrati dobrom, nije opasna u samom početku, no može imati problema u kasnijem razvoju. Stoga ponekad deklaracija mora razjasniti ove različite faze: to je razlika koju treba uzeti u obzir.

---

image

Tisuće i tisuće hodočasnika pohode Međugorje

Nikola Vilić/Cropix
---

A onda čak i ako pretpostavimo da je postojalo odobrenje, nihil obstat, u isto vrijeme možda će se morati razjasniti da se neki detalji ne uzimaju za ozbiljno. Jer, ako se dobro sjećam, vjerujem da je Gospa i ondje dala neke naredbe, određujući vrijeme, mjesto, što biskup mora učiniti itd. To će se morati razjasniti."

Na znanje kardinalu Fernándezu, o poruci o tome što biskup mora učiniti, svoje je mišljenje početkom osamdesetih dao i tadašnji splitsko-makarski nadbiskup dr. Frane Franić, koji je protumačio kako netko od vidioca poruku može primiti od Gospe, može i podsvjesno nešto predstaviti kao Gospinu poruku, a moguće je i da se đavao prikaže u Gospinu liku. Svakako, navedeno spada u ono nakon prvih sedam dana što treba dalje istraživati.

Što se pak tiče činjenice da je Gospa određivala vrijeme i mjesto, pa isto je činila i u Fatimi kad je djeci najavljivala da dođu na određeni datum, 13. u mjesecu, na isto mjesto i u isto vrijeme.

U knjizi – intervjuu s Vittoriom Messorijem "Razgovor o vjeri" još 1985. je kardinal Joseph Ratzinger govorio o razlici između nadnaravnosti i duhovnih plodova.

Ponajprije, budući papa Benedikt XVI. je izjavio: "Nijedno ukazanje nije nužno za vjeru, objava je završila s Isusom Kristom. On sam je Objava. Ali, naravno, ne možemo spriječiti Boga da govori našem vremenu, kroz jednostavne ljude, ali i kroz izvanredne znakove koji prokazuju nedostatnost kultura koje dominiraju nad nama prerušene u racionalizam i pozitivizam. Ukazanja koja je Crkva službeno odobrila… imaju svoje točno mjesto u razvoju života Crkve u prošlom stoljeću. Ona pokazuju, između ostaloga, da Objava – unatoč tome što je jedinstvena, zaključena i stoga nesavladiva – nije mrtva stvar, ona je živa, životna. Uostalom… jedan od znakova našeg vremena je da u svijetu rastu izvješća o marijanskim ukazanjima."

A zatim je nastavio: "Jedan od naših kriterija je odvajanje aspekta istinske ili pretpostavljene nadnaravnosti ukazanja od aspekta njegovih duhovnih plodova. Hodočašća u antičkom kršćanstvu bila su usmjerena prema mjestima oko kojih bi naš suvremeni kritički duh ponekad bio u nedoumici u pogledu znanstvene istine i tradicije koja je uz njih povezana.

No, to ne umanjuje činjenicu da su ta hodočašća bila plodna, korisna i važna za život kršćanskog naroda. Problem nije toliko u modernoj hiperkritici (koja završava, između ostaloga, u obliku nove lakovjernosti), koliko u vrednovanju životnosti i pravovjernosti vjerskog života koji se razvija oko ovih mjesta."

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Vidioci moraju biti psihički zdrave osobe

Zaključio bih riječima poznatog hrvatskog teologa, bliskog tzv. Ruinijevoj komisiji:

- Najnovije norme Dikasterija za nauk vjere za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena odražavaju potrebu Crkve da izda jasne norme koje će pomoći biskupima i svim vjernicima u procesu boljeg razlikovanja duhova, odnosno pojava raznih ukazanja i sličnih fenomena koji se događaju diljem svijeta.

Ovaj će dokument pomoći onima koji trebaju donijeti odluku o naravi dotičnog fenomena. Doneseno je šest mogućih rješenja, odnosno nijansi u razlučivanju naravi fenomena.

---

image

Iz cijelog svijeta u Hercegovinu

 



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Naglašava se ono što je već i prije bilo poznato, a to je da osobe koje tvrde da su imale razna viđenja budu psihički zdrave osobe, da su poruke u skladu sa Svetim pismom i naukom Crkve i da se događaju dobri plodovi.

Navedeni kriteriji koje donosi ovaj najnoviji dokument Dikasterija za nauk vjere odnose se također na fenomen Međugorja.

Mislim da se ništa bitno neće dogoditi u prosuđivanju međugorskog fenomena kad se na njega primijene spomenute norme. Vidioci su normalne osobe, bez psihičkih poremećaja, poruke su u skladu sa Svetim pismom i naukom Crkve, a duhovni plodovi (obraćenja, ispovijedi, pobožnosti) prisutni su i uvjerljivi.

---

Mostarski biskup: Međugorje ostaje fenomen

Nakon nedavnog ad limina apostolorum BiH biskupa i njihovog susreta s papom Franom, na kojem je bilo riječi i o Međugorju, u porgramu Radio Mir Međugorje govorio je mostarski biskup Petar Palić. Što se tiče biskupovog osobnog poimanja Međugorja, naglasio je da je već nekoliko puta jasno izrekao svoj stav.

"Međugorje ostaje, to vidimo iz pristupa Svete Stolice i Pape, ostaje fenomen koji izravno prati sam Sveti Otac. Moja zadaća kao pastira i moja zadaća uz zadaću vizitatora je pastoralno skrbiti i o ljudima koji ovdje dolaze. Privatne objave i ono što pojedinac doživljava, ako doživljava, ne utječe na moju vjeru i tako je sa svim privatnim objavama i mislim da bi takav stav trebao biti za svakog vjernika. Imamo Božju riječ, odnosno imamo objavu, imamo sakramente, imamo učiteljstvo, imamo tradiciju Crkve i to je ono što hrani moju vjeru. Ne znam zašto bi netko morao imati stav o nečemu, nije važno imate li stav o Fatimi – danas je Fatimska Gospa – nije važno. Ali je veoma važno koji je vaš stav o Isusu Kristu, koji je vaš stav o Crkvi, koji je vaš stav o sakramentima, koji je vaš stav o izjavama učiteljstva. To je li Gospa rekla Franji, Jacinti i Luciji da se čini pokora ili ne, je li to neka potvrda nečega ili ne, to ostaje na razini privatne objave koja u prvom redu obvezuje one koji kažu da su to doživjeli. Prema tome Međugorje doživljavam kao svoju župu, u svojoj biskupiji, kao mjesto gdje dolazi mnogo ljudi, kao mjesto gdje netko može doživjeti i vjerojatno doživi promjenu, ali još više bih volio i da se na licima i životima onih koji tu žive događa promjena."

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIZNATI ILI NE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PRIZNATI ILI NE 2 0 11135 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-18 14:20:13 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-21 09:32:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-21 09:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vatikan donio nove norme - šest stupnjeva za rangiranje fenomena ukazanja. Što to konkretno znači za slučaj Međugorja? page_title=Vatikan donio nove norme - šest stupnjeva za rangiranje fenomena ukazanja. Što to konkretno znači za slučaj Međugorja? [metakey] => međugorje, Kardinal Victor Manuel Fernandez, ukazanje, Vatikan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/18\/25298526.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/18\/25738579.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/18\/13975210.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/18\/27024268.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/18\/25356016.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/18\/25355993.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/18\/25355981.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Victor Manuel Fernandez predstavio je nova pravila<\/p>","","

Suveniri ispred crkve u Me\u0111ugorju<\/p>","

Tisu\u0107e i tisu\u0107e hodo\u010dasnika pohode Me\u0111ugorje<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","

Iz cijelog svijeta u Hercegovinu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n


\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25298526_1920.jpg":"1920x1080","k_25298526_1280.jpg":"1280x1280","k_25298526_1024.jpg":"1024x1024","k_25298526_640.jpg":"640x640","k_25298526_480.jpg":"480x480","k_25298526_340.jpg":"340x340","k_25298526_220.jpg":"220x220","o_25298526_1280.jpg":"1280x853","o_25298526_1024.jpg":"1024x682","o_25298526_640.jpg":"640x426","o_25298526_480.jpg":"480x320","o_25298526_340.jpg":"340x226","o_25298526_220.jpg":"220x146","h_25298526_1280.jpg":"1280x854","h_25298526_1024.jpg":"1024x683","h_25298526_640.jpg":"640x427","h_25298526_480.jpg":"480x320","h_25298526_340.jpg":"340x227","h_25298526_220.jpg":"220x147","pp_25298526_1280.jpg":"1280x1628","pp_25298526_1024.jpg":"1024x1303","pp_25298526_640.jpg":"640x814","pp_25298526_480.jpg":"480x611","pp_25298526_340.jpg":"340x432","pp_25298526_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25738579_1920.jpg":"1920x1080","k_25738579_1280.jpg":"1280x1280","k_25738579_1024.jpg":"1024x1024","k_25738579_640.jpg":"640x640","k_25738579_480.jpg":"480x480","k_25738579_340.jpg":"340x340","k_25738579_220.jpg":"220x220","o_25738579_1280.jpg":"1280x854","o_25738579_1024.jpg":"1024x683","o_25738579_640.jpg":"640x427","o_25738579_480.jpg":"480x320","o_25738579_340.jpg":"340x226","o_25738579_220.jpg":"220x146","h_25738579_1280.jpg":"1280x854","h_25738579_1024.jpg":"1024x683","h_25738579_640.jpg":"640x427","h_25738579_480.jpg":"480x320","h_25738579_340.jpg":"340x227","h_25738579_220.jpg":"220x147","pp_25738579_1280.jpg":"1280x1628","pp_25738579_1024.jpg":"1024x1303","pp_25738579_640.jpg":"640x814","pp_25738579_480.jpg":"480x611","pp_25738579_340.jpg":"340x432","pp_25738579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_13975210_1920.jpg":"1920x1080","k_13975210_1280.jpg":"1280x1280","k_13975210_1024.jpg":"1024x1024","k_13975210_640.jpg":"640x640","k_13975210_480.jpg":"480x480","k_13975210_340.jpg":"340x340","k_13975210_220.jpg":"220x220","o_13975210_1280.jpg":"1280x856","o_13975210_1024.jpg":"1024x684","o_13975210_640.jpg":"640x428","o_13975210_480.jpg":"480x321","o_13975210_340.jpg":"340x227","o_13975210_220.jpg":"220x147","h_13975210_1280.jpg":"1280x854","h_13975210_1024.jpg":"1024x683","h_13975210_640.jpg":"640x427","h_13975210_480.jpg":"480x320","h_13975210_340.jpg":"340x227","h_13975210_220.jpg":"220x147","pp_13975210_1280.jpg":"1280x1628","pp_13975210_1024.jpg":"1024x1303","pp_13975210_640.jpg":"640x814","pp_13975210_480.jpg":"480x611","pp_13975210_340.jpg":"340x432","pp_13975210_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_27024268_1920.jpg":"1920x1080","k_27024268_1280.jpg":"1280x1280","k_27024268_1024.jpg":"1024x1024","k_27024268_640.jpg":"640x640","k_27024268_480.jpg":"480x480","k_27024268_340.jpg":"340x340","k_27024268_220.jpg":"220x220","o_27024268_1280.jpg":"1280x816","o_27024268_1024.jpg":"1024x653","o_27024268_640.jpg":"640x408","o_27024268_480.jpg":"480x306","o_27024268_340.jpg":"340x216","o_27024268_220.jpg":"220x140","h_27024268_1280.jpg":"1280x854","h_27024268_1024.jpg":"1024x683","h_27024268_640.jpg":"640x427","h_27024268_480.jpg":"480x320","h_27024268_340.jpg":"340x227","h_27024268_220.jpg":"220x147","pp_27024268_1280.jpg":"1280x1628","pp_27024268_1024.jpg":"1024x1303","pp_27024268_640.jpg":"640x814","pp_27024268_480.jpg":"480x611","pp_27024268_340.jpg":"340x432","pp_27024268_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25356016_1920.jpg":"1920x1080","k_25356016_1280.jpg":"1280x1280","k_25356016_1024.jpg":"1024x1024","k_25356016_640.jpg":"640x640","k_25356016_480.jpg":"480x480","k_25356016_340.jpg":"340x340","k_25356016_220.jpg":"220x220","o_25356016_1280.jpg":"1280x853","o_25356016_1024.jpg":"1024x682","o_25356016_640.jpg":"640x426","o_25356016_480.jpg":"480x320","o_25356016_340.jpg":"340x226","o_25356016_220.jpg":"220x146","h_25356016_1280.jpg":"1280x854","h_25356016_1024.jpg":"1024x683","h_25356016_640.jpg":"640x427","h_25356016_480.jpg":"480x320","h_25356016_340.jpg":"340x227","h_25356016_220.jpg":"220x147","pp_25356016_1280.jpg":"1280x1628","pp_25356016_1024.jpg":"1024x1303","pp_25356016_640.jpg":"640x814","pp_25356016_480.jpg":"480x611","pp_25356016_340.jpg":"340x432","pp_25356016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25355993_1920.jpg":"1920x1080","k_25355993_1280.jpg":"1280x1280","k_25355993_1024.jpg":"1024x1024","k_25355993_640.jpg":"640x640","k_25355993_480.jpg":"480x480","k_25355993_340.jpg":"340x340","k_25355993_220.jpg":"220x220","o_25355993_1280.jpg":"1280x853","o_25355993_1024.jpg":"1024x682","o_25355993_640.jpg":"640x426","o_25355993_480.jpg":"480x320","o_25355993_340.jpg":"340x226","o_25355993_220.jpg":"220x146","h_25355993_1280.jpg":"1280x854","h_25355993_1024.jpg":"1024x683","h_25355993_640.jpg":"640x427","h_25355993_480.jpg":"480x320","h_25355993_340.jpg":"340x227","h_25355993_220.jpg":"220x147","pp_25355993_1280.jpg":"1280x1628","pp_25355993_1024.jpg":"1024x1303","pp_25355993_640.jpg":"640x814","pp_25355993_480.jpg":"480x611","pp_25355993_340.jpg":"340x432","pp_25355993_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25355981_1920.jpg":"1920x1080","k_25355981_1280.jpg":"1280x1280","k_25355981_1024.jpg":"1024x1024","k_25355981_640.jpg":"640x640","k_25355981_480.jpg":"480x480","k_25355981_340.jpg":"340x340","k_25355981_220.jpg":"220x220","o_25355981_1280.jpg":"1280x853","o_25355981_1024.jpg":"1024x682","o_25355981_640.jpg":"640x426","o_25355981_480.jpg":"480x320","o_25355981_340.jpg":"340x226","o_25355981_220.jpg":"220x146","h_25355981_1280.jpg":"1280x854","h_25355981_1024.jpg":"1024x683","h_25355981_640.jpg":"640x427","h_25355981_480.jpg":"480x320","h_25355981_340.jpg":"340x227","h_25355981_220.jpg":"220x147","pp_25355981_1280.jpg":"1280x1628","pp_25355981_1024.jpg":"1024x1303","pp_25355981_640.jpg":"640x814","pp_25355981_480.jpg":"480x611","pp_25355981_340.jpg":"340x432","pp_25355981_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6341291 Threads: 87 Questions: 1156220500 Slow queries: 0 Opens: 219643 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 182.332 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10391396 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/vatikan-donio-nove-norme-sest-stupnjeva-za-rangiranje-fenomena-ukazanja-sto-to-konkretno-znaci-za-slucaj-medugorja-1390316 [printLink] => /vijesti/regija/vatikan-donio-nove-norme-sest-stupnjeva-za-rangiranje-fenomena-ukazanja-sto-to-konkretno-znaci-za-slucaj-medugorja-1390316?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310939 [name] => međugorje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medugorje [link] => /tag/medugorje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 759943 [name] => Kardinal Victor Manuel Fernandez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-21 11:32:47 [main_article_id] => 0 [alias] => kardinal-victor-manuel-fernandez [link] => /tag/kardinal-victor-manuel-fernandez ) [2] => stdClass Object ( [id] => 57766 [name] => ukazanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukazanje [link] => /tag/ukazanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 327529 [name] => vatikan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vatikan [link] => /tag/vatikan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIZNATI ILI NE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vatikan donio nove norme - šest stupnjeva za rangiranje fenomena ukazanja. Što to konkretno znači za slučaj Međugorja? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/18/25298526.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/18/25298526.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/18/25738579.jpg [title] =>

Victor Manuel Fernandez predstavio je nova pravila

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/18/13975210.jpg [title] => Denis Jerković/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/18/27024268.jpg [title] =>

Suveniri ispred crkve u Međugorju

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/18/25356016.jpg [title] =>

Tisuće i tisuće hodočasnika pohode Međugorje

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/18/25355993.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/18/25355981.jpg [title] =>

Iz cijelog svijeta u Hercegovinu

 



 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nove norme Dikasterija za nauk vjere za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena predstavljene su u Tiskovnom uredu Svete Stolice, izvještava Vatican News.

Norme za razlučivanje navodnih nadnaravnih fenomena ažurirane su u novom dokumentu Dikasterija za nauk vjere, koji su predstavili kardinal Victor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, mons. Armando Matteo, tajnik doktrinarnog odsjeka Dikasterija za nauk vjere, te sestra Daniela Del Glaudio, SFI, ravnateljica Međunarodnog opservatorija za marijanska ukazanja i mistične fenomene, profesorica mariologije na Sveučilištu Regina Apostolorum i Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure u Rimu. Dokument je stupio na snagu 19. svibnja 2024.

Dokument se poziva na dugogodišnje iskustvo prošloga stoljeća, na slučajeve u kojima se mjesni biskup vrlo brzo izjašnjavao o nadnaravnosti, a potom bi se Sveti oficij drugačije očitovao. Također postoje primjeri kad se biskup o istoj pojavi očitovao na jedan način, a njegov nasljednik na drugi. Razmatrano je i dugo vrijeme potrebno za procjenu svih elemenata kako bi se donijela odluka o nadnaravnosti nekoga fenomena. Taj dugi period ponekad se sukobljava s hitnošću davanja pastoralnih odgovora za dobro vjernika.

---

---

---

image

Victor Manuel Fernandez predstavio je nova pravila

Afp
---

 

Može doći do pogrešaka

U predstavljanju dokumenta prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Fernández objašnjava da su "mnogo puta ovi događaji rezultirali velikim bogatstvom duhovnih plodova, rastom u vjeri, pobožnosti, bratstvu i služenju, a u nekim su slučajevima iznjedrili nekoliko svetišta diljem svijeta koja su danas u središtu pučke pobožnosti mnogih naroda".

Može doći do "doktrinarnih pogrešaka, nepotrebnog redukcionizma u vidu evanđeoske poruke i širenja sektaškog duha". Isto tako, postoji mogućnost da se "vjernici daju povesti za događajem kojemu se pripisuje božanska inicijativa", a koji je samo plod fantazije, mitomanije ili nečije sklonosti falsificiranju.

Slijedi popis šest mogućih konačnih odluka na kraju razlučivanja.

Nihil Obstat: bez izražavanja ikakve sigurnosti o nadnaravnoj autentičnosti samog fenomena, priznaju se mnogi znakovi djelovanja Duha Svetoga.

Prae oculis habeatur: prepoznaju se pozitivni znakovi, ali postoje i elementi zbunjenosti ili rizika koji zahtijevaju razbor i dijalog s primateljima.

Curatur: kritički elementi su prisutni, ali postoji raširenost fenomena s provjerljivim duhovnim plodovima. Ne preporučuje se zabrana koja bi mogla uznemiriti vjernike, ali biskup se poziva da tu pojavu ne potiče.

Sub mandato: kritična pitanja nisu povezana sa samim fenomenom, nego s neprikladnom upotrebom od strane ljudi ili skupina. Sveta Stolica povjerava pastoralno vodstvo mjesta biskupu ili delegatu.

Prohibetur et obstruatur: unatoč nekim pozitivnim elementima, kritična pitanja i rizici su ozbiljni. Dikasterij moli biskupa da javno proglasi da privrženost nije dopuštena.

Declaratio de non supernaturalitate: biskup je ovlašten na temelju konkretnih dokaza proglasiti da pojava nije nadnaravna.

Što bi bilo u Međugorju

Kad bismo sve ovo primijenili na Međugorje, trenutno najpoznatije mjesto na svijetu gdje se prema svjedočanstvu šestero vidjelaca ukazuje Gospa, da se pita biskupa Ratka Perića, išla bi zadnja opcija, de non supernaturalitate, a dosadašnje dvojice vizitatora Henryka Hosera i Alda Cavallija, nihil obstat. Prae oculis habeatur je stav Ruinijeve komisije. Oni priznaju prvih sedam dana i traže da se nastave ispitivanja sve do naših dana...

Jedan član te međunarodne teološke komisije koju je 2010. osnovao bio papa Benedikt XVI., a na čelu joj je bio kardinal Camillo Ruini, rekao nam je kako oni kao članovi komisije nisu ovlašteni davati izjave o njenom radu, međutim, potvrdio je kako je točno ono što je prije sedam godina o tome pisao Andrea Tornielli, danas glavni urednik Vatikanskih medija, koji je očito dobio uvid u rezultate Komisije za Međugorje.

Komisija je, kako piše Tornielli, dala pozitivno mišljenje o autentičnosti prvih ukazanja između 24. lipnja i 3. srpnja 1981., to jest, članovi komisije izjasnili su se s 13 glasova za priznanje nadnaravnosti ukazanja u tome razdoblju, dok je jedan član bio protiv, a drugi suzdržan. Za ono što je slijedilo poslije, Komisija se pozitivno očitovala o duhovnim plodovima Međugorja, no, najavili su također nastavak istraživanja fenomena, osobito glede vidioca.

Komisija je na 17 sjednica prikupila i ispitala "sav materijal" o tom pitanju i predstavila "detaljno izvješće" papi, s relativnim glasanjem o "nadnaravnosti ili nenadnaravnosti" ukazanja. Naznačujući pritom najprikladnija "pastoralna rješenja".

Za donošenje zaključaka Komisija je pregledala svu dokumentaciju pohranjenu u Vatikanu, u Župi Međugorje, ali i u arhivima tajnih službi bivše Jugoslavije. Najviše materijala pripremila je bila Komisija bivše BKJ, osnovana na inicijativu kardinala Josepha Ratzingera, koji je koncem osamdesetih bio pročelnik Kongregacije za nauk vjere. U njoj su glavnu riječ vodili danas pokojni don Petar Šolić i fra Josip Marcelić, profesori na splitskoj Teologiji, koji su desetke puta posjetili Međugorje i okolicu. Rezultati rada sadržani su u tzv. zadarskoj izjavi od 10. travnja 1991., koju je redigirao kardinal Ratzinger. U njoj se ističe da se na osnovu dotadašnjih istraživanja još ne može govoriti o nadnaravnosti, no, istovremeno se dopuštaju privatna hodočašća o kojima treba pastoralno skrbiti.

I ova Međunarodna Komisija je saslušala navodne vidioce i svjedoke. Nadalje, u travnju 2012. izvršila je i inspekcijski nadzor u Međugorju. Taj rad se nastavio tijekom četiri godine, do 17. siječnja 2014. Konačno izvješće predano je papi Frani.

Na mnoga je pitanja novinara glede statusa Međugorja odgovarao kardinal Fernández predstavljajući Nove norme Dikasterija za nauk vjere za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena.

"O Međugorju još nije ništa zaključeno, ali s ovim normama mislimo da ćemo lakše ići prema naprijed i doći do zaključka", rekao je kardinal Fernández. Također će "u drugim slučajevima koji su u Dikasteriju dugi niz godina, s ovim normama biti lakše doći do razboritog zaključka", nastavio je.

---

image

Suveniri ispred crkve u Međugorju

Joško Šupić/Cropix
---

"U mnogim slučajevima ti su se fenomeni razvijali dobro i redovitim tijekom. Nekada se fenomenom lako može upravljati, nema problema, ima pozitivnih plodova: tako se dogodilo u većini svetišta. Mnoga svetišta koja posjećuju vjernici izvorno su imala slično iskustvo. Nikada nije bilo deklaracije, ni od biskupa ni od Dikasterija, ni od koga, i one su rasle redovitim tijekom bez ikakvih problema kao pučka pobožnost. Ukratko, da bi neka dobra pojava rasla, nije potrebna deklaracija o nadnaravnosti. U slučaju Lourdesa, Fátime, Guadalupea ogroman rast nije ovisio o deklaraciji nadnaravnosti", objasnio je kardinal.

‘Objava nije mrtva stvar‘

Potom je odgovorio na drugo pitanje. "Da, vidimo Međugorje. Jer, na primjer, nisam čitao dokumente u Dikasteriju, znam neke detalje, ali moramo to početi proučavati da bismo došli do zaključka s ovim novim normama.

Imajte na umu da se pojava može smatrati dobrom, nije opasna u samom početku, no može imati problema u kasnijem razvoju. Stoga ponekad deklaracija mora razjasniti ove različite faze: to je razlika koju treba uzeti u obzir.

---

image

Tisuće i tisuće hodočasnika pohode Međugorje

Nikola Vilić/Cropix
---

A onda čak i ako pretpostavimo da je postojalo odobrenje, nihil obstat, u isto vrijeme možda će se morati razjasniti da se neki detalji ne uzimaju za ozbiljno. Jer, ako se dobro sjećam, vjerujem da je Gospa i ondje dala neke naredbe, određujući vrijeme, mjesto, što biskup mora učiniti itd. To će se morati razjasniti."

Na znanje kardinalu Fernándezu, o poruci o tome što biskup mora učiniti, svoje je mišljenje početkom osamdesetih dao i tadašnji splitsko-makarski nadbiskup dr. Frane Franić, koji je protumačio kako netko od vidioca poruku može primiti od Gospe, može i podsvjesno nešto predstaviti kao Gospinu poruku, a moguće je i da se đavao prikaže u Gospinu liku. Svakako, navedeno spada u ono nakon prvih sedam dana što treba dalje istraživati.

Što se pak tiče činjenice da je Gospa određivala vrijeme i mjesto, pa isto je činila i u Fatimi kad je djeci najavljivala da dođu na određeni datum, 13. u mjesecu, na isto mjesto i u isto vrijeme.

U knjizi – intervjuu s Vittoriom Messorijem "Razgovor o vjeri" još 1985. je kardinal Joseph Ratzinger govorio o razlici između nadnaravnosti i duhovnih plodova.

Ponajprije, budući papa Benedikt XVI. je izjavio: "Nijedno ukazanje nije nužno za vjeru, objava je završila s Isusom Kristom. On sam je Objava. Ali, naravno, ne možemo spriječiti Boga da govori našem vremenu, kroz jednostavne ljude, ali i kroz izvanredne znakove koji prokazuju nedostatnost kultura koje dominiraju nad nama prerušene u racionalizam i pozitivizam. Ukazanja koja je Crkva službeno odobrila… imaju svoje točno mjesto u razvoju života Crkve u prošlom stoljeću. Ona pokazuju, između ostaloga, da Objava – unatoč tome što je jedinstvena, zaključena i stoga nesavladiva – nije mrtva stvar, ona je živa, životna. Uostalom… jedan od znakova našeg vremena je da u svijetu rastu izvješća o marijanskim ukazanjima."

A zatim je nastavio: "Jedan od naših kriterija je odvajanje aspekta istinske ili pretpostavljene nadnaravnosti ukazanja od aspekta njegovih duhovnih plodova. Hodočašća u antičkom kršćanstvu bila su usmjerena prema mjestima oko kojih bi naš suvremeni kritički duh ponekad bio u nedoumici u pogledu znanstvene istine i tradicije koja je uz njih povezana.

No, to ne umanjuje činjenicu da su ta hodočašća bila plodna, korisna i važna za život kršćanskog naroda. Problem nije toliko u modernoj hiperkritici (koja završava, između ostaloga, u obliku nove lakovjernosti), koliko u vrednovanju životnosti i pravovjernosti vjerskog života koji se razvija oko ovih mjesta."

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Vidioci moraju biti psihički zdrave osobe

Zaključio bih riječima poznatog hrvatskog teologa, bliskog tzv. Ruinijevoj komisiji:

- Najnovije norme Dikasterija za nauk vjere za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena odražavaju potrebu Crkve da izda jasne norme koje će pomoći biskupima i svim vjernicima u procesu boljeg razlikovanja duhova, odnosno pojava raznih ukazanja i sličnih fenomena koji se događaju diljem svijeta.

Ovaj će dokument pomoći onima koji trebaju donijeti odluku o naravi dotičnog fenomena. Doneseno je šest mogućih rješenja, odnosno nijansi u razlučivanju naravi fenomena.

---

image

Iz cijelog svijeta u Hercegovinu

 



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Naglašava se ono što je već i prije bilo poznato, a to je da osobe koje tvrde da su imale razna viđenja budu psihički zdrave osobe, da su poruke u skladu sa Svetim pismom i naukom Crkve i da se događaju dobri plodovi.

Navedeni kriteriji koje donosi ovaj najnoviji dokument Dikasterija za nauk vjere odnose se također na fenomen Međugorja.

Mislim da se ništa bitno neće dogoditi u prosuđivanju međugorskog fenomena kad se na njega primijene spomenute norme. Vidioci su normalne osobe, bez psihičkih poremećaja, poruke su u skladu sa Svetim pismom i naukom Crkve, a duhovni plodovi (obraćenja, ispovijedi, pobožnosti) prisutni su i uvjerljivi.

---

Mostarski biskup: Međugorje ostaje fenomen

Nakon nedavnog ad limina apostolorum BiH biskupa i njihovog susreta s papom Franom, na kojem je bilo riječi i o Međugorju, u porgramu Radio Mir Međugorje govorio je mostarski biskup Petar Palić. Što se tiče biskupovog osobnog poimanja Međugorja, naglasio je da je već nekoliko puta jasno izrekao svoj stav.

"Međugorje ostaje, to vidimo iz pristupa Svete Stolice i Pape, ostaje fenomen koji izravno prati sam Sveti Otac. Moja zadaća kao pastira i moja zadaća uz zadaću vizitatora je pastoralno skrbiti i o ljudima koji ovdje dolaze. Privatne objave i ono što pojedinac doživljava, ako doživljava, ne utječe na moju vjeru i tako je sa svim privatnim objavama i mislim da bi takav stav trebao biti za svakog vjernika. Imamo Božju riječ, odnosno imamo objavu, imamo sakramente, imamo učiteljstvo, imamo tradiciju Crkve i to je ono što hrani moju vjeru. Ne znam zašto bi netko morao imati stav o nečemu, nije važno imate li stav o Fatimi – danas je Fatimska Gospa – nije važno. Ali je veoma važno koji je vaš stav o Isusu Kristu, koji je vaš stav o Crkvi, koji je vaš stav o sakramentima, koji je vaš stav o izjavama učiteljstva. To je li Gospa rekla Franji, Jacinti i Luciji da se čini pokora ili ne, je li to neka potvrda nečega ili ne, to ostaje na razini privatne objave koja u prvom redu obvezuje one koji kažu da su to doživjeli. Prema tome Međugorje doživljavam kao svoju župu, u svojoj biskupiji, kao mjesto gdje dolazi mnogo ljudi, kao mjesto gdje netko može doživjeti i vjerojatno doživi promjenu, ali još više bih volio i da se na licima i životima onih koji tu žive događa promjena."

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Denis Jerković/Cropix Joško Šupić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Afp
Afp

Victor Manuel Fernandez predstavio je nova pravila

Joško Šupić/Cropix

Suveniri ispred crkve u Međugorju

Nikola Vilić/Cropix

Tisuće i tisuće hodočasnika pohode Međugorje

Nikola Vilić/Cropix

Iz cijelog svijeta u Hercegovinu

 



 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/vatikan-donio-nove-norme-sest-stupnjeva-za-rangiranje-fenomena-ukazanja-sto-to-konkretno-znaci-za-slucaj-medugorja-1390316 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=43a9a95f53feab91e383f792d6be199d44000fdf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vatikan+donio+nove+norme+-+%C5%A1est+stupnjeva+za+rangiranje+fenomena+ukazanja.+%C5%A0to+to+konkretno+zna%C4%8Di+za+slu%C4%8Daj+Me%C4%91ugorja%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fvatikan-donio-nove-norme-sest-stupnjeva-za-rangiranje-fenomena-ukazanja-sto-to-konkretno-znaci-za-slucaj-medugorja-1390316 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fvatikan-donio-nove-norme-sest-stupnjeva-za-rangiranje-fenomena-ukazanja-sto-to-konkretno-znaci-za-slucaj-medugorja-1390316 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIZNATI ILI NE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaPRIZNATI ILI NE

Vatikan donio nove norme - šest stupnjeva za rangiranje fenomena ukazanja. Što to konkretno znači za slučaj Međugorja?

Piše Ivan Ugrin
21. svibnja 2024. - 11:30

Nove norme Dikasterija za nauk vjere za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena predstavljene su u Tiskovnom uredu Svete Stolice, izvještava Vatican News.

Norme za razlučivanje navodnih nadnaravnih fenomena ažurirane su u novom dokumentu Dikasterija za nauk vjere, koji su predstavili kardinal Victor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, mons. Armando Matteo, tajnik doktrinarnog odsjeka Dikasterija za nauk vjere, te sestra Daniela Del Glaudio, SFI, ravnateljica Međunarodnog opservatorija za marijanska ukazanja i mistične fenomene, profesorica mariologije na Sveučilištu Regina Apostolorum i Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure u Rimu. Dokument je stupio na snagu 19. svibnja 2024.

Dokument se poziva na dugogodišnje iskustvo prošloga stoljeća, na slučajeve u kojima se mjesni biskup vrlo brzo izjašnjavao o nadnaravnosti, a potom bi se Sveti oficij drugačije očitovao. Također postoje primjeri kad se biskup o istoj pojavi očitovao na jedan način, a njegov nasljednik na drugi. Razmatrano je i dugo vrijeme potrebno za procjenu svih elemenata kako bi se donijela odluka o nadnaravnosti nekoga fenomena. Taj dugi period ponekad se sukobljava s hitnošću davanja pastoralnih odgovora za dobro vjernika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 11:32