StoryEditorOCM
Regijasporna rezolucija

U Srebrenici sve napetije: Srbi postavili plakate o genocidu, MUP dovezao u grad tri oklopna vozila

Piše vijesti sd
23. svibnja 2024. - 11:29

U povodu današnje sjednice Opće skupštine UN-a, na kojoj će se glasati o rezoluciji o Srebrenici, u tom su gradu u BiH osvanuli plakati "Mi nismo genocidan narod." 

Plakati su postavljeni uoči glasanja u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji, kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici i čije donošenje sponzorira skupina od tridesetak država, među kojima je i Hrvatska. Srbija se tome oštro protivi i pokrenula je veliku diplomatsku ofenzivu protiv rezolucije, piše N1.

Transparentni ogromnih dimenzija s istom porukom postavljeni su i u Beogradu, glavnom gradu Srbije.

image

Tenzije su visoke - transparenti gigantskih dimenzija

Oliver Bunic/Afp
image

Srebrenica i danas oplakuje nevine žrtve

Elvis Barukcic/Afp

Očekuje se da će desetak zemalja glasovati protiv rezolucije, dok se nekoliko desetaka članica UN-a suzdržava od glasovanja zbog srpske diplomatske ofenzive, posebice među nesvrstanim zemljama, doznaje se iz diplomatskih izvora, kako prenosi slovenska novinska agencija STA.

U prijedlogu rezolucije o jednom od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata osuđuje se, među ostalim, negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine.

- Nemamo nikakvih informacija o planiranim incidentnim aktivnostima u Srebrenici, potvrđeno je za Dnevni avaz iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja čuva Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

image

Poruka iz glavnog grada Srbije

Oliver Bunic/Afp

Kako navode, MUP RS je pojačao neke sigurnosne aktivnosti i tri transportera su prosla za Srebrenicu, a i mi iz DKPT-a smo pojačali osiguranje Memorijalnog centra.

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari radit će samo do 14 sati, a ući će samo oni koji su ranije najavljeni i koji imaju odoborenje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 07:38