StoryEditorOCM
Regija‘TO NIJE TAJNA‘

Stravična iskustva migranata na granici s BiH: tukli su ih, skidali do gola, napadali elektrošokerima, nemaju milosti ni prema djeci; ‘Hrvatska policija jako, jako loša‘

Piše PSD
18. listopada 2021. - 19:01

Nekoliko službenika i migranata uz granicu između Hrvatske i BiH ukazalo je na znakove sustavnog policijskog nasilja na hrvatskoj granici i prisilnog vraćanja ljudi mimo predviđenih zakonskih procedura, piše EURACTIV u reportaži iz Unsko-sanske županije na sjeverozapadu Bosne, a prenosi tportal.

Reporteri EURACTIV-a proveli su četiri dana istražujući aktivnosti u pograničnom području između Hrvatske i BiH, potaknuti nedavnim medijskim izvješćima o zlostavljanju migranata. Navode da su tražitelji azila koji su zaglavili u BiH otvoreno progovorili o zlostavljanju u režiji hrvatske policije, a njihove riječi potvrdili su lokalni dužnosnici.

- Nedavna snimka objavljena je samo s jedne lokacije, ali postoji puno takvih lokacija - rekao je Jasmin Stambolija, lokalni dužnosnik zadužen za migracije u Bihaću, u kojem su locirani migranti s Bliskog istoka i Afrike s namjerom da prijeđu granicu.

Stambolija kaže da iz Hrvatske nasilno vraćaju 'stotine' migranata, piše tportal.

- Veoma često jako su pretučeni, oduzeti su im mobiteli i osobne stvari i morali smo im pružiti medicinske usluge - otkrio je dužnosni, koji upozorava na činjenicu da se to događa već 'tri godine, nije to ništa novo' i da će se takva praksa nastaviti 'ako se smanji pritisak javnosti'.

Stambolija ističe da Europska unija zna za navedenu sramotnu praksu.

Migranti s kojima su reporteri razgovarali rekli su da su mentalno istraumatizirani. 

Policajci su ih tukli, napadali električnim šokerima, a jednog 11-godišnjaka udarili su u glavu razbijenim mobitelom jer nije razumio uputu, izrečenu na hrvatskom, da skine cipele. Jedan je muškarac ispričao kako su ga zimus svukli praktički do gola. Ostao je u donjem rublju, a ostavili su ga u Bosni 40 kilometara dalje od lokacije na kojoj je pokušao prijeći granicu. 

- Hrvatska policija jako, jako loša - rekao je izmučeni muškarac.

Institucionalni igrači na terenu uvelike su svjesni nasilne prirode vraćanja migranata, navodi EURACTIV.

- Često radimo s migrantima koji ukazuju na to da su žrtve takvih vraćanja i vidimo znakove nasilja na njima', rekla je Laura Lungarotti, koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije na zapadnom Balkanu i šefica misije u Bosni, prenosi tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 08:57