StoryEditor
Regijarobert golob

Slovenski premijer spreman je inzistirati ‘ako treba i do jutra‘ da BiH hitno dobije status kandidata za EU: Moramo naći konsenzus...

Piše Hina
23. lipnja 2022. - 21:01
Solvenia's Prime Minister Robert Golob makes a statement as he arrives for the EU-Western Balkans leaders' meeting in Brussels on June 23, 2022. - The European Union, which at a summit on June 23 and 24, 2022, will discuss whether to make Ukraine a membership candidate, has admitted over 15 countries in the past three decades. (Photo by JOHN THYS/AFP)John Thys/Afp

Slovenski premijer Robert Golob rekao je u četvrtak da će inzistirati "ako treba i do jutra" da se Bosni i Hercegovini odmah dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji o čemu zasad nema suglasja među 27-oricom.

Dolazeći na summit lidera članica Europske unije Golob je kazao da je potrebno naći konsenzus kako bi BiH odmah dobila status kandidatkinje, za što su uz Sloveniju još neke članice Unije.

Inzistirat ću "ako treba i do jutra" na  današnjem sastanku, no da to ne znači da će, ako konsenzusa ne bude, Slovenija blokirati dodjelu statusa Ukrajini za što je također potreban konsenzus jer je to "odvojeno pitanje", rekao je. 

"Do sada nije bilo govora o blokadi Ukrajine i za to nije bilo potrebe", kazao je Golob.

Neki konsenzus treba postići i za BiH, rekao je.

"Bosni i Hercegovini treba status kandidata i na tome ćemo ustrajati", rekao je dodajući  da postoji više načina da se postigne taj cilj i da "treba vidjeti gdje bi se moglo naći konsenzualno rješenje".

Kako  neslužbeno prenose slovenski mediji, ako prijedlog da se BiH odmah dodijeli status ne bi dobio konsenzualnu potporu, postoji mogućnost da se osigura konsenzus o zaključcima po kojima bi se točno vremenski  odredilo kad bi taj status BiH konačno dobila, ocjenjuju u slovenskom izaslanstvu u Bruxellesu.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2022 15:33