StoryEditorOCM
Regijana rubu propasti

Poražavajuća statistika: svi putnici koji su ove godine prošli kroz mostarsku zračnu luku stanu - u jedan autobus

Piše vijesti sd
17. ožujka 2023. - 07:00

Svi će pozdraviti postojanje manjih zračnih luka, i u manjim sredinama, ali kad tad se nameće i pitanje isplativosti takvih aerodroma. 

Primjerice, podaci o broju putnika koje je objavio specijalizirani portal Zamaaero za Mostar su poprilično poražavajući.

Prema njihovim informacijama, kroz Aerodrom Mostar je od početka tekuće 2023. godine prometovalo tek 35 putnika.

Ovo predstavlja tek 9,9 posto putnika u odnosu na broj iz 2019. godine kad ih je u istom periodu bilo 303, navodi se. Uz to navode da aerodrom u ovom periodu nije imao carga. Opće je poznato da je mostarski aerodrom u dugogodišnjoj poslovnoj i financijskoj dubiozi, pa ove brojke zapravo ni ne čude.

Prije nekoliko dana gradonačelnik Mostara Mario Kordić je najavio da će Aerodrom Mostar raspisati javni poziv za obavljanje usluga međunarodnog linijskog zračnog prijevoza na liniji Mostar - Zagreb - Mostar, piše klix.ba.

Na taj način bi se, prema njegovim riječima stanje značajno poboljšalo.

"Istražujući tržište odlaska iz Zagreba dalje, procijenili smo da bi to trebao biti petak, srijeda i ponedjeljak te smo to tako u Javnom pozivu i definirali. Ukoliko se javi neka zainteresirana avio kompanija, a očekujemo da hoće, to bi konkretno značilo da vi iz Mostara ujutro u 6 sati polijećete prema Zagrebu gdje dolazite već u 7 sati, a onda od 7:30 do 12 sati, što je prihvatljivo vrijeme čekanja u Zagrebu, hvatate sve konekcijske letove kao što su, na primjer, Frankfurt, München, Pariz, Amsterdam, Bruxelles, Barcelona", pojasnio je mostarski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 10:17