StoryEditorOCM
Regija‘duhovna obnova‘

Ovo mjesto u Hercegovini za Uskrs se priprema na poseban način: ‘Trajat će danju i noću. Župljani se samo izmjenjuju‘

Piše Vijesti SD
20. ožujka 2023. - 13:50

Zvonjavom crkvenih zvona s crkve u Čerinu, u općini Čitluk u Hercegovini, jučer je u 13 sati započelo je danonoćno čitanje Biblije. Na taj način župljani ove župe pripremaju se za najveći kršćanski blagdan, Uskrs, piše Hercegovina.info.

Čitanje je započelo biblijskim bdjenjem, kojemu se odazvao veliki broj župljana, a započeo ga je župnik fra Velimir Bagavac koji je, predvodeći zajedničku molitvu, najprije zazvao Božji blagoslov na sve čitače.

Čitanje se neće prekidati, osim tijekom jutarnjih misnih slavlja. 

"Zvonjavom zvona na crkvi jučer u 13 počelo je čitanje biblije i ono će trajati do četvrtka, točnije do večernje svete mise taj dan. Čitači se izmjenjuju svakih pola sata. Crkva je otvorena danonoćno i tko god želi može doći u bilo kojem trenutku, slušati Božju riječ", kaže za Hercegovina.info čerinski župni vikar fra Tomislav Sablje.

Župljani se smjenjuju u čitanju.

"Imamo oko 90 prijavljenih čitača i kako sam rekao oni se smjenjuju svakih pola sata. Čitači su mahom naši župljani. Veliki broj ljudi dolazi samo slušati. Čitanje se prekida jedino u vrijeme jutarnje svete mise koja je u koja započinje u 07:00 sati. Po završetku mise nastavlja se s čitanjem Biblije", kaže fra Tomislav za Hercegovina.info.

"Čitanje je bilo organizirano i ranije. Smisao svega je u ovo korizmeno vrijeme potaknuti cijelu župu da čita Bibliju, a da to čine i u svojim obiteljima. Ovo je jedna duhovna obnova čitanja i slušanja Božje riječi danonoćno. U nekim drugim župama dolaze i predavači "sa strane", no mi nismo. Ovo je jedna uistinu lijepa priprava za Uskrs", kazao je fra Tomislav Sablje.

Početak i kraj čitanja Bilblije označio je, odnosno označit će zvon crkvenih zvona. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 21:11