StoryEditorOCM
Regijaagonija bez kraja

Optužnice nema na vidiku ni pet mjeseci od nestanka male Danke! Gdje je zapela istraga? Jedno pitanje posebno je bolno

Piše Vijesti sd
1. rujna 2024. - 23:20

Navršava se pet mjeseci od slučaja koji je zgrozio Srbiju i sve susjedne države. Naravno, riječ je o još uvijek nerazjašnjenom misteriju nestanka dvogodišnje djevojčice Danke Ilić. No, sve je još uvijek daleko od epiloga, a glavno pitanje i dalje vapi za odgovorom - što se zapravo dogodilo s djevojčicom čije tijelo do danas nije pronađeno i identificirano?

Tužiteljstvo ima vremena do 4. listopada za podizanje optužnice protiv osumnjičenih Dejana Dragijevića (50) i Srđana Jankovića (50). U suprotnom će obojica biti puštena na slobodu, upozorava beogradsko Vreme.

Dvogodišnja Danka Ilić iz Bora nestala je u selu Banjsko Polje kod Bora prije pet mjeseci i od tada joj se gubi svaki trag. Policija je istragom utvrdila da je ubijena i za to ubojstvo osumnjičeni su Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot i Srđan Janković (50) iz sela Luka, radnici JKP "Vodovod" u Boru. No, unatoč intenzivnoj potrazi, tijelo nije pronađeno.

Odvjetnik Marko Pantić rekao je ranije da će slučaj vrlo teško dobiti pravni epilog bez pronalaska tijela.

"Priznanje je važan dokaz. Posebno ako uzmemo u obzir rekonstrukciju događaja da je osumnjičena osoba verbalno opisala kako se sve odigralo, a onda i odvela policiju do nekih mjesta gdje se to navodno odigravalo. Mi smo saznavali od policije da su ih vodili do različitih mjesta, ali tijelo nije pronađeno. Plašim se da ako tijelo ne bude pronađeno, tužiteljstvo neće moći prikupiti građu za optužnicu”, rekao je Pantić.

S obzirom na to da vrijeme neumitno teče, kaže Pantić, pitanje je i kada bi se pronašlo tijelo, bi li se moglo ustanoviti uzrok smrti.

Lažne nade i neistinite teorije

"Ako bi se ustanovilo da je dijete izgubilo život zbog prometne nesreće, to bi bila potpuno druga pravna kvalifikacija u odnosu na ono što je policija govorila u javnosti i što se pisalo u tabloidima, da je dijete naknadno ubijeno. Razlika je što u prvom slučaju kazna ide do 12 godina zatvora, a u drugom govorimo o doživotnom zatvoru”, objasnio je on za beogradski tjednik Vreme.

image

Pretraga deponija

Ranko Šuvar/Cropix
image

Sve je pretraženo, ali uzalud

Cropix

Podsjetimo, Danka Ilić nestala je 26. ožujka ove godine, a njezinu sudbinu saznali smo 4. travnja. Slučaj njezina nestanka pretvoren je u jezivi reality program, i to još onog dana kad je Danka nestala.

U istrazi nije bilo značajnih pomaka, osim što su se svako malo pojavljivali novi akteri opskurne priče, u vidu novih svjedoka. Pa se tako pojavila i snimka koja je navodno prikazivala "otetu djevojčicu" u Beču... Mediji su se natjecali u tome tko će "složiti" jeziviju teoriju, pri čemu se nije vodilo previše računa ni o osjećajima samih roditelja, kojima je u tim strašnim trenucima još samo trebalo da im netko s bujnom maštom i manjkom empatije "posoli" bolne rane i bez ikakvog obzira ih osumnjiči - za trgovinu djetetom!

Dvojica osumnjičenih za ubojstvo mijenjala su svoje iskaze tijekom istrage, što je dodatno otežalo čitav proces. Obojica su u policiji najprije priznala zločin, ali se već na prvom saslušanju u tužiteljstvu Janković branio šutnjom, a samo je Dragijević priznao zločin. Međutim, kako je istraga odmicala, prvo je Janković tražio da ga tužitelj opet sasluša, a potom je to tražio i Dragijević. Na drugom saslušanju obojica su negirala svoju krivnju i tvrdili su da Danku nikada nisu ni vidjeli. A to je slučaju dalo potpuno novu dimenziju...

Devet dana nakon što je djevojčica nestala, MUP Srbije priopćio je - da je rasvijetlio slučaj. Dva radnika borskog "Vodovoda" su je navodno udarila automobilom u trenutku kad je Danka iz dvorišta otišla izvan kruga pozornosti majke i pojavila se na cesti. Također, navodno, umjesto da pozovu pomoć, stavili su je u prtljažnik automobila i odvezli na deponij. Jedan je sve priznao, drugi se brani šutnjom. Kasnije su, opet navodno, premjestili tijelo...

image

Tuga u Boru

Ranko Šuvar/Cropix

Pada i interes javnosti

U međuvremenu, dok su osumnjičeni bili u pritvoru, privedeni su otac i brat jednog od njih. Brat je preminuo u pritvoru od posljedica teškog batinanja. Nakon što je Sektor unutarnje kontrole obavio uviđaj u vezi s ovom smrću, 1. svibnja preporučili su disciplinske mere i suspenziju za trojicu policajaca.

Krajem lipnja, najavljeno je da će novi svjedoci u slučaju nestanka i ubojstva Danke Ilić biti saslušani 5. srpnja. Dva svjedoka su mještani Banjskog Polja koji su kazali da tog dana nisu vidjeli malu Danku.

Treći svjedok je mještanin Bora koji je tog dana rekreativno trčao na Starobanjskom putu. On je potvrdio da je vidio vozilo "Vodovoda" koje je prošlo pokraj njega.

Osim misterija nestanka tijela, pojavio se još jedan, i to nakon analize DNK i GPS vještačenja. Naime, utvrdilo se da ima DNK tragova u službenom automobilu koji su Janković i Dragijević vozili, ali nijedan od njih ne pripada maloj Danki!

Kako vrijeme prolazi, piše beogradski tjednik, i javnost se sve manje interesira za slučaj nestanka male Danke. Shodno tome, sve je manji i medijski pritisak na institucije.

Paralelno s tim, građani gube povjerenje u institucije i njihovu učinkovitost, a zbog nedostatka dokaza nameće se pitanje je li djevojčica ikada i bila u vozilu osumnjičenih i tko tu, zapravo, (ne) govori istinu.

image

Kuća roditelja nesretne djevojčice u okolici Bora

Ranko Šuvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:56