StoryEditorOCM
Regija‘uznemirujuće‘

Ombudsmani BiH o premlaćivanju dvojice mladića u Mostaru: Policijsko nasilje je nečovječno i prekoračenje ovlasti. Pomno ćemo pratiti procesuiranje nasilnika

15. travnja 2021. - 16:34

Ombudsmani Bosne i Hercegovine ocijenili su prekoračenjem ovlasti te nečovječnim ponašanjem dvojice policajaca koji su prošloga vikenda u središtu Mostara pretukli mladića te su naveli kako će pozorno pratiti slučaj procesuiranja nasilnika. 

U priopćenju za javnost ombudsmani BiH, koji nadziru poštivanja ljudskih prava, najoštrije su osudili "brutalan napad i premlaćivanje mladića u Mostaru". 

"Uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, ombudsmani smatraju da su u ovom činu policijskih službenika sadržani svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, kao i da je ova, nepotrebna uporaba fizičke sile narušila ljudsko dostojanstvo.

Postupanje policijskih službenika je nečovječno, a s druge strane ponižavajuće i uznemirujuće za cijelu javnost jer je pobudilo osjećaj straha i inferiornosti", navodi se u priopćenju Institucije ombudsmana u BiH, koji motre poštivanje ljudskih prava u toj zemlji. 

Zbog ovoga slučaja su otvorili predmet po službenoj dužnosti u kojem će pratiti postupanje nadležnog tužiteljstva u postupku procesuiranja policijskih nasilnika. 

U subotu navečer mladića Slavena Blaževića, koji se zatekao u Franjevačkoj ulici u Mostaru, pretukla su dvojica policajaca, što su snimile i nadzorne kamere. On se nije opirao policajcima koji su ga najmanje deset puta udarili i bacili na beton ispred ulaza u zgradu. Nakon toga su ga, po riječima mladića, odveli u policijsku postaju, napisali su mu kaznu, te ga pustili kući. Mladiću je tijekom noći pozlilo te se obratio hitnoj pomoći koja je utvrdila ozljede. 

MUP HNŽ-a je suspendirao dvojicu policajaca koji su pretukli mladića, a Tužiteljstvo je pokrenulo istragu. Zbog nasilja u Mostaru su održani prosvjedi. 

Ovaj slučaj je dodatno potaknuo napetosti jer su dvojica bošnjačkih policajaca Jusuf Penava i Armin Vrače pretukli mladića čijega su oca Željka Blaževića, kao zarobljenog pripadnika HVO-a u masovnome zločinu u Trusini nedaleko Konjica, 16. travnja 1993. godine strijeljali pripadnici bošnjačke Armije BiH.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 09:16