StoryEditorOCM
Regijaizborna prijevara

Njemački mediji oštro o Vučiću: Europa ga je predugo tapšala po ramenu, zato sve manje Srba vjeruje u EU

Piše vijesti sd
21. prosinca 2023. - 12:15
‘Dugogodišnje tapšanje Vučića po ramenu pred kamerama pridonijelo je tome da sve manje Srba vjeruje u EU‘, piše Tageszeitung. Ursula Von der Leyen i Aleksandar VučićAndrej Isaković/Afp

Rezultati izbora u Srbiji analiziraju se i u njemačkim medijima, i to poprilično duboko i oštro.

"Srbija je crna rupa parlamentarne demokracije i Meka za endemsku korupciju. Takvo stanje traje desetljećima. Nije čudo što većina Srba više ne vjeruje u promjene", piše berlinski list Tageszeitung o ishodu izbora u Srbiji, prenosi Deutsche Welle.

U tom komentaru beogradski dopisnik lista Andrej Ivanji piše o izbornoj prijevari vlasti, ali i o tome kako je Vučić godinama dobivao podršku Zapada.

image

‘Vučić, politički pitomac bivše kancelarke Angele Merkel, na vlasti je skoro 12 godina. Merkel je, naivno i unatoč upozorenjima, vjerovala u njegovu dobru volju da Srbiju sasvim prilagodi europskim standardima. I nije bila jedina‘, piše Andrej Ivanji za Tageszeitung

Oliver Bunić/Afp

"Vučić, politički pitomac bivše kancelarke Angele Merkel, na vlasti je skoro dvanaest godina. Merkel je, naivno i unatoč upozorenjima, vjerovala u njegovu dobru volju da Srbiju sasvim prilagodi europskim standardima. I nije bila jedina", piše list.

Vučića uspoređivali s Brandtom

Tageszeitung se osvrće i na djelovanje zaklade "Konrad Adenauer", bliske njemačkim demokršćanima (CDU), navodeći da je ta zaklada "dala mnogo novca njemačkih poreznih obveznika kako bi stvorila salonske političare od bivših nacionalista, ratnih huškača i poštovatelja Ratka Mladića".

U tekstu se također podsjeća i na svojevremeni napis u njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung koji je Vučićevu regionalnu politiku usporedio s istočnom politikom Willyja Brandta. Zbog takve usporedbe se, kako se ocjenjuje, "pokoji građanin Srbije sigurno morao lupiti po čelu".

image

‘Pobjednik‘ Aleksandar Vučić, hoće li prijeći tanku liniju koja dijeli autokraciju i diktaturu?

Andrej Isaković/Afp

"Ni Njemačka ni EU ne mogu umjesto srpske građanske oporbe voditi borbu za civiliziranu zemlju", piše dalje autor. "Ali to dugogodišnje tapšanje Vučića po ramenu pred kamerama pridonijelo je tome da sve manje Srba vjeruje u EU."

tanka linija između autokracije i diktature

Na kraju, list se osvrće i na optužbe za izbornu prijevaru, kupovinu glasova, uvoz birača… Navodi se da su i izborne komisije i pravosuđe čvrsto u rukama vlasti te da će na sve ovo samo odmahnuti rukom.

"Do sada se Vučić izvukao sa svime što je radio, zašto ne bi i s ovim? Kad netko stalno prolazi bez posljedica, s vremenom počinje vjerovati da sebi može dopustiti još više. To je ljudski i vrijedi i za autokrate. A tek tanka linija dijeli autokraciju i diktaturu".

"Vječita ohrabrenja iz Bruxellesa koja stalno naglašavaju ‘europsku perspektivu‘ Srbije nikako nisu na mjestu", zaključuje se u berlinskom listu, prenosi Deutsche Welle.

Hoće li se europska politika prema Vučićevu režimu promijentii nakon ovih izbora i ovakvih napisa, tek će se vidjeti.

image

‘Izborne komisije i pravosuđe čvrsto su u rukama vlasti pa će na prosvjede zbog izborne prijevare, kupovine glasova i uvoz birača samo odmahnuti rukom‘

Oliver Bunić/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:38