StoryEditorOCM
Regijapotekla i krv

Napadnuti aktivisti Povorke ponosa u Banjoj Luci, ima i ozlijeđenih: ‘Ovo je posljedica Dodikove retorike‘

Piše vijesti sd
19. ožujka 2023. - 07:43

U prostorijama nevladine organizacije Transparency International u Banjoj Luci tijekom subotnje večeri napadnuti su aktivisti za prava LGBT osoba, a nakon čega je intervenirala policija.

Iz policije su potom priopćili da im je u 18:45 sati prijavljeno narušavanje javnog reda i mira, tj. da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila.

Ukazali su da je jednoj osobi u Hitnoj pomoći pružena pomoć, a da su ostali okupljeni građani, kako su naveli, pristupili u policijsku upravu radi osobne sigurnosti.

Međutim, kako saznaje Klix.ba, tri osobe su prevezene na Sveučilišno-klinički centar Republike Srpske. Novinarka Vanja Stokić tvrdi da je policija bila poprilično nezainteresirana.

"Policija je dozvolila da huligani večeras tuku ljude na Mejdanu. Bili su tu i samo su se sklonili", istaknula je Stokić.

Ovo se dogodilo nakon što su nadležni zabranili događaj u sklopu Povorke ponosa koji se u Banjoj Luci trebao održati u subotu te nakon što su aktivisti za prava LGBT osoba nedavno također bili već napadnuti.

Dodik ih javno osudio, policija zabranila: Ništa od okupljanja LGBTIQ aktivista u Banjoj Luci


U Našoj stranci su osudili napad te su pozvali pravosuđe i policiju da hitno reagiraju. Osim toga, pozvali su i političare da osude nasilje, jer smatraju da je njihova retorika doprinijela nasilju. "LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor", poručili su iz Naše stranke.

U SDP-u su osudili nasilje i represiju u Banjoj Luci i ostatku RS-a prema manjinskim grupama, novinarima i svima onima koje vladajući smatraju prijetnjom. Napomenuli su da institucije moraju biti u službi zaštite svakog čovjeka te da nasilnici moraju biti procesuirani, a zaštićeni oni koji se bore za prava, jednakost i ravnopravnost.

"Vladavina zakona podrazumijeva da država osigura ljudska prava i slobode, bez obzira sviđa li se to nekome iz vlasti ili ne", dodaju.

Nasilje su osudili i u OSCE-u, istaknuvši kako svaki pojedinac ima pravo da živi slobodno i sigurno, bez straha od nasilja ili diskriminacije. I oni su pozvali vlasti da se pridruže jasnoj osudi ovog, kako su naglasili, nečuvenog napada i da odgovorne osobe privedu pravdi, što smatraju apsolutnim prioritetom.

Prethodno su se skupu u sklopu Povorke ponosa usprotivili predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) i banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP), podsjeća Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:22