StoryEditorOCM
Regijaosuđen je za blud

Mladić u Sarajevu pred svima ustao i kazao da je bio žrtva pedofilije poznatog glumca. Tada se sve javno razotkrilo

Piše Vijesti SD
19. rujna 2024. - 16:39

Nakon predstave beogradskog Narodnog pozorišta "Tiho, tiše", koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. rujna, u Narodnom pozorištu Sarajevo razgovaralo se o predstavi o vršnjačkom nasilju.

Teško je reći je li tema nasilja ili nešto drugo potaknulo mladića iz publike da ustane i onim što je rekao skrene pažnju i i izazove zgranutost prisutnih.

Kako su prisutni potvrdili za Raport, mladić je ustao i rekao: "Molim vas, želim nešto kazati!".

Iz njegovih rečenica se moglo zaključiti da je bio žrtva pedofilije kada je imao 14 godina, a da je počinitelj poznati glumac. Prisutni su ga pitali o kome se točno radi, na što je mladić odgovorio - Moamer Kasumović (43).

Kasumović je poznati glumac koji je glumio u brojnim predstavama i TV serijama, a široj regionalnoj publici poznat je po ulozi Damira Fazlinovića u hit seriji "Lud, zbunjen, normalan".

Mladić je u potresnoj ispovijesti u Narodnom pozorištu rekao da je cijeli slučaj dobio sudski epilog i da za to postoji sudska presuda.

Nakon ove informacije, Raport se obratio Općinskom sudu u Sarajevu sa sljedećim pitanjima: "Ima li glumac Moamer Kasumović pravomoćnu presudu za zlostavljanje maloljetnice? Ukoliko je to istina, kolika mu je kazna izrečena?".

Iz Suda su im rekli da im ne mogu dati podatke.

- Vezano uz Vaš upit obavještavamo Vas da Vam sud ne može dostaviti tražene informacije iz razloga što je informacija koju tražite dostavljanje podataka iz kaznene evidencije. Članak 227. Zakona o kaznenom postupku FBiH jasno propisuje kome se navedeni podaci mogu dostaviti - kazali su za Raport iz Općinskog suda.

Ista pitanja upućena su Kantonalnom sudu. Odgovor je isti.

Potom ih je Raport pitao tko je odgovoran za taj slučaj, no ponovno nisu dobili odgovor.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Inzistirajući na rasvjetljavanju ovog slučaja, Raport se obratio i Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, iz kojeg su im potvrdili da je glumac Moamer Kasumović osuđen za krivično djelo blud.

- Na osnovu evidencije Tužiteljstva KS, obavještavamo vas da je protiv navedene osobe vođen postupak zbog kaznenog djela blud, koji je pravomoćno okončan pred Općinskim sudom u Sarajevu. Oglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine - kazali su za Raport iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Potom su ih uputili da se za sve ostalo obrate Općinskom sudu u Sarajevu, “jer je to pravomoćna odluka”.

No, Općinski sud, kao ni Kantonalni sud, nisu bili spremni na suradnju. Nije do kraja jasno zašto pravosudne institucije nastoje zaštititi osuđenog počinitelja ovog gnjusnog djela i držati ga podalje od očiju javnosti. Zaštita žrtve u svakom slučaju je neupitna, ali je zaštita bludnika, bio on javna osoba ili ne, nedopustiva. Posebno kada se zna da je Parlament FBiH usvojio inicijativu za formiranje tzv registar pedofila, piše Raport.

Kako Raport neslužbeno doznaje, a što je u ovom slučaju još šokantnije, Kasumović je dobio godinu dana zatvora, što je, -otkupio?!

Ako zna da se jedan dan zatvora može kupiti za oko sto maraka, onda je jasno da je Kasumović svoju slobodu platio približno 36.500 KM.

Prema informacijama Izvještaja, pravomoćna presuda donesena je 2021. godine, a u tom periodu Kasumović je "nestao" iz Sarajeva, odnosno rijetko ga se viđa u gradu u kojem je živio od 1996. godine, svoje 15. godine, završio Akademiju scenskih umjetnosti i kasnije radio. Sudeći po objavama na društvenim mrežama i pojedinim medijima, vrijeme je uglavnom provodio u rodnom Bijelom Polju, gdje je bio aktivan u kulturnom životu. Tako je prije dvije godine na svom imanju ugostio ekipu Radio-televizije Crne Gore.

Na osnovu evidencije Tužiteljstva KS, za  Avaz je potvrđeno da se protiv navedene osobe vodi postupak za kazneno djelo blud, koji je pravomoćno okončan pred Općinskim sudom u Sarajevu. Proglašen je krivim i osuđen na godinu dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 16:42