StoryEditorOCM
Regijasjaši kurta...

I nakon Vučića - Vučić! Srbi tvrde da će novi gazda vladajuće stranke biti brat predsjednika, a ambiciozan je i sin...

Piše n.c.
27. svibnja 2023. - 22:08

Miloš Vučević, bivši gradonačelnik Novog Sada, a trenutno potpredsjednik Vlade i ministar obrane, predložen je danas nakon sjednice Srpske napredne stranke u Kragujevcu za novog lidera partije. Ovu najavu tranzicije moći - ili kvazitranzicije - je komentirao i dosadašnji čelnik Aleksandar Vučić:

"Što bih imao da vam kažem o našem Milošu, znam da je od početka s nama, da najbolje zna što je stranka, znam koliko voli SNS, znao sam mu i oca koji je bio jedan od najuglednijih odvjetnika, zajedno s ocem Maje Gojković, u Novom Sadu, znam iz koliko je dobre obitelji, znam koliko je odan SNS-u, ali i ideji samostalne, neovisne i prosperitne Srbije, siguran sam da će uz moju i vašu podršku moći obaviti veliki posao, i raditi još više i još snažnije", kazao je.

Uz to, Vučić je dodao da previše voli SNS te da nikada neće napustiti stranku, dok god je živ.

"Kako kod činili, što god radili, uvijek ću biti s vama i uz vas. Samo mislim da je potreban nešto drugačiji pristup objedinjavanja većeg broja snaga onih koji se hoće izboriti za pobjedu rodoljubne, uspješne Srbije, koja će brinuti o svojim građanima", rekao je pomalo emotivno.

image

Vučević i Ana Brnabić

Cropix/Cropix

Ipak, procjenjuje se da se ovdje radi samo o - egzibicijama za publiku.

Tako je srpska novinarka Ana Lalić ocijenila da je Vučevićev "samo kozmetička promjena, jer će stranka ostati u rukama obitelji Vučić".

"Srbija treba znati da će stranka ostati u rukama obitelji Vučić. Samo što će se sada na njenom čelu nalaziti (op.a. brat predsjednika Srbije i dosadašnjeg lidera SNS-a) Andrej Vučić", kazala je Lalić agenciji Beta.

Dodala je i da je izbor Vučevića za formalnog predsjednika SNS "logičan niz događaja".

"Zapravo, to je logičan niz jer je Miloš Vučević bio trbuhozborac obitelji Vučić. To je samo kozmetička promena", rekla je novinarka.

image
N1 screenshot

A što se sve zna o bratu najmoćnijeg Srbina? Pa, na primjer, lider srpskog pokreta Dveri Boško Obradović je svojedobno ustvrdio kako je Andrej Vučić "glavni mozak srpskog mafijaškog sistema". Riječ je o poprilično misteriozoj osobi koju predstavljaju kao poduzetnika. No, zapravo on terenski djeluje kao neformalni šef izbornog stožera Srpske napredne stranke te se bavi kadroviranjem po cijeloj državi.

Andrej Vučić je imao i kraću sportsku karijeru, u kojoj je igrao košarku na Cipru i u Grčkoj. U ožujku 2011. godine je, zbog neplaćanja poreza, bio pokrenut postupak protiv njegove firme "Asomakum", ali je postupak, kao i mnogo njih nakon toga, obustavljen, a čitava stvar nestala iz dosjea.

Pamti se i incident s beogradske Parade ponosa 2014. kada je Andrej pretučen od strane žandarmerije, pošto nije uza sebe imao osobnu iskaznicu. Svima njima je, jasno, uskoro uručen otkaz.

Doduše, jedna afera je uzdrmala poslovno carstvo Vučića. Naime, 2020. je otkriveno da najveća plantaže marihuane u Europi, na gospodarstvu Jovanjica kod Stare Pazove - koje je imalo legalnu državnu dozvolu za uzgoj industrijske konoplje te primalo izdašne poticaje od ministarstva - također sadi i ilegalnu sortu ove biljke.

Tamo je pronađeno gotovo pet tona marihuane s psihodeličnim efektima, kao i laboratorij za izradu THC ulja, a koje je pod deklaracijama ulja industrijske konoplje izvoženo u Makedoniju i Sloveniju, i to pod etiketama Made in Holland i Made in Kosovo.

Svi pokazatelji su sugerirali kako je riječ o dobro uhodanom državno-mafijaškom biznisu s nekoliko prstenova režimske zaštite, a u imeniku vlasnika Jovanjice Predraga Koluvije pronađena su imena ministra Nebojše Stefanovića, šefa Dijane Hrkalović, i Andreja Vučića. Koluvija e je poslije hapšenja navodno prvo nazvao broj predsjednikovog brata, što je isplivalo u oporbene medije i otvorilo Pandorinu kutiju političko-kriminalnih poslova u Srbiji.

Međutim, ne stoji samo Andrej u redu za vrhovno žezlo Republike Srbije. Još jedan visokopozicionirani član u hijerarhiji dinastije Vučić je Aleksandrov najstariji potomak Danilo. Riječ je o izdanku iz prvog brak srpskog predsjednika i to s novinarkom Ksenijom Jovanović, bivšom urednicom televizije Pink.

Danilo, rođen u Beogradu 1998. godine, je već godinama poznat po svojim vezama s navijačkim skupinama i krim-miljeom koji se iza njih krije. Prije tri godine je slikan u kafiću gdje se družio s ovećom grupicom notornih mafijaša. Novinarki koja ga je tamo fotografirala je oduzet i razbijen mobitel.

U obranu prvog srpskog sina, nakon svakog medijskog otkrića njegovih sumnjivih poslova i prijatelja, ne skače uvijek samo svemoćni tata, nego i čitav stranačko-državni aparat. Službene demantije o medijskim napisima o Danilu šalje osobno srbijanska ministrica kulture i informiranja, a ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin objavljuje mu javno želje za brz oporavak od bolesti.

Kad je proljetos Danilo Vučić obolio od korone, Vulin je napisao: "Danilo Vučić je jedinstven i poseban momak, ali ima i osobine koje dijeli s ocem - nikada se ne odvaja od svog naroda, ne misli na sebe i nikada se ne predaje. Drži se, velika momčino, kao kada smo bili na Gazimestanu, nema nazad, brzo pobijedi zbog tvoje porodice i zbog tvoje Srbije".

Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je prije nekoliko godina da mu je dva dana nakon povratka u Srbiju zazvonio telefon i nazvao ga je tada još maloljetni Danilo Vučić. Šešelj je tada pozvao kuma u goste i došao je sa sestrom Milicom. Kako je rekao, susret je bio dirljiv i nakon toga su se sreli još nekoliko puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:42