StoryEditorOCM
Regijaveliki šoping

Dvije susjedne države izdvajaju veliki novac za oružje, jedna kupuje haubice i raketne sustave, druga avione i tenkove

Piše Vijesti sd
13. srpnja 2024. - 11:48
Italija s njemačkim Rheinmetallom dogovara pokretanje proizvodnje i kupnju 250 novih tenkova Panther i 350 oklopnih borbenih vozila Lynx.Afp

Slovenija planira kupnju novih topničkih sustava, sustava protuzračne obrane i oklopnih vozila, najavilo je slovensko ministarstvo obrane.

Slovenski i francuski čelnici obrane potpisali su 12. srpnja pismo namjere prema kojem će Slovenija sudjelovati u europskoj zajedničkoj nabavi kamionskih samohodnih haubica Caesar od 155 mm, proizvođača KNDS-a, i sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral. Mistral proizvodi MBDA, obrambena grupa sa sjedištem u Francuskoj u vlasništvu Airbusa, BAE Systemsa i Leonarda, piše Jutarnji list.

image

Slovenija će sudjelovati u europskoj zajedničkoj nabavi kamionskih samohodnih haubica Caesar od 155 mm

Valentine Chapuis/Afp

Haubice Caesar, poznate po svojoj mobilnosti i sposobnosti da ispaljuju eksplozivne granate na utvrđenu metu s velike udaljenosti, proizvodi KNDS, europska obrambena tvrtka.

Ljubljana ima za cilj osigurati sredstva od Europske unije za financiranje "izgradnje zajedničkih vojnih kapaciteta" zajedno s drugim državama članicama, kaže se u priopćenju.

image

Slovenija će kupiti sustav protuzračne obrane kratkog dometa Mistral, koji Hrvatska već ima

Ronald Goršić/Cropix

Ova je inicijativa dio šire strategije za Sloveniju za održavanje i jačanje obrambene suradnje sa svojim savezničkim državama.

Od 32 članice NATO-a Slovenija ima jedan od najnižih postotaka potrošnje s 1,35 posto, nakon Turske (1,31 posto), Španjolske (1,26 posto), Belgije (1,13 posto) i Luksemburga (0,72 posto).

image

Od 32 članice NATO-a Slovenija ima jedan od najnižih postotaka potrošnje, premijer Robert Golob to bi mogao promijeniti

Drew Angerer/Afp

Slovenski premijer Robert Golob dao je još jednu važnu izjavu, najavivši da njegova vlada planira kupiti nova vozila Patria AMV XP s pogonom na osam kotača za oružane snage. To bi moglo biti realizirano do kraja godine.

24ur je izvijestio da Ljubljana namjerava nabaviti 106 vozila za oko 695 milijuna eura.

image

Talijanska premijerka Giorgia Meloni spremna je investirati u nabavu oružja

Saul Loeb/Afp

Slovenija pritom nije jedina nama susjedna država koja je krenula u velike nabave oružja. Kao što smo nedavno pisali, Italija će na razne oružane sustave u narednih 15-ak godina potrošiti najmanje 27,5 milijardi eura. Konkretno, kupit će 24 nova borbena aviona Eurofighter (7,5 milijardi eura težak posao), a s njemačkim Rheinmetallom dogovaraju pokretanje proizvodnje i kupnju novih tenkova Panther i oklopnih borbenih vozila Lynx. Ukupno se radi o najmanje 250 tenkova i 350 oklopnjaka, a sve skupa koštat će više od 20 milijardi eura.

image

Italija kupuje 24 borbena zrakoplova Eurofighter 

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. kolovoz 2024 19:00