StoryEditorOCM
Regijakibernetičke ugroze

Država iz susjedstva zabranila upotrebu TikToka u državnim institucijama, prva je izvan EU-a koje je to učinila

Piše vijesti sd
28. lipnja 2024. - 21:18

Vlada Kosova donijela je odluku kojom se zabranjuje korištenje popularne društvene mreže TikTok u objektima državnih institucija.

Premijer Albin Kurti na današnjem sastanku Vlade Kosova naglasio je da je Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo spomenutu zabranu “u cilju eliminacije kibernetičkih prijetnji“.

Bardilj Dobra, zamjenik ministra unutarnjih poslova Kosova, najavio je da će sve državne institucije biti obavezne instalirati tehničku opremu koja onemogućuje rad društvene aplikacije TikTok u prostorijama državnog sektora. Također, svi zaposlenici su dužni sa službenih uređaja deinstalirati tu aplikaciju, piše N1 BiH.

“Predlažemo Vladi Kosova da zabrani instalaciju, korištenje i funkcioniranje usluga TikToka na svim sredstvima komunikacije koja su u vlasništvu i pod menadžmentom javnih institucija“, naglasio je Dobra, dodajući da su te mjere u skladu sa Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti, kao i akcijama koje poduzimaju savezničke države.

TikTok je aplikacija za objavljivanje, razmjenu i komentirianje video sadržaja koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, zabranjena je u javnim institucijama ili je ograničena/zabranjena upotreba na službenim uređajima u više zemalja na svijetu uključujući Sjedinjene Američke Države i države članice Europske unije (EU).

Ovom odlukom Kosovo postaje prva zemlja nečlanica EU na Balkanu koja zabranjuje upotrebu kineske aplikacije u objektima državnih institucija.

image

Kosovski premijer Albin Kurti prihvatio je prijedlog MUP-a o zabrani TikToka ‘u cilju eliminacije kibernetičkih prijetnji‘

Armend Nimani/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 21:19