StoryEditorOCM
Regijasedam kandidata

Crna Gora u predsjedničke izbore kreće: i danas ćemo vidjeti jesu li za promjene ili nastavak politike duge 30 godina

Piše vijesti sd
19. ožujka 2023. - 09:57

Građani Crne Gore danas, nakon pet godina, izlaze na predsjedničke izbore, a pred njima će se naći sedam kandidata od kojih trebaju izabrati jednog koji će voditi državu u sljedećim godinama.

Infleuncer bez političkog iskustva, aktualni predsjednik, još četiri kandidata i jedna kandidatkinja danas će se naći na izbornoj listi na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, piše Klix.ba.

Nekoliko burnih političkih godina pretrpjela je Crna Gora u razdoblju iza nas: od pada DPS-a čiji je lider Đukanović, preko napetosti na nacionalnom nivou do institucionalnih problema.

image

Marko Marković/CROPIX

Marko Markovic/Cropix

Bilo kako bilo, danas će se pred građanima Crne Gore naći još jedan izazov - a to je izbor za predsjednika njihove države.

Predsjedničku utrku Mile Đukanovića (DPS), Jakova Milatovića (Pokret Evropa), Andrije Mandića (Za budućnost Crne Gore), Jovana Radulovića Jodžira (nezavisni kandidat), Alekse Bečića (Demokratska Crna Gora), lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića i Draginje Vuksanović Stanković (SDP Crne Gore) neki će označiti kao popriličnu tromu i "meku", neki pak kao interesantnu i donekle nesvakidašnju.

image

Marko Marković/CROPIX

Marko Markovic/Cropix

U svakom slučaju, njihov dio, u smislu "dodvoravanja" narodu Crne Gore, je završen - a večeras će, po zatvaranju biračkih mjesta, vidjeti što su uspjeli napraviti.

Pobijedit će onaj kandidat koji u prvom krugu glasova osvoji više od polovice glasova, a ukoliko se to ne dogodi - slijedi drugi krug glasanja koji bi bio održan drugog travnja.

Glasači u Crnoj Gori su posljednji put na drugi krug predsjedničkih izbora izlazili 1997. godine kada je Đukanović pobijedio Momira Bulatovića - iako je Bulatović u prvom krugu osvojio više glasova od Đukanovića. Prema brojnim političkim analitičarima, drugi krug izbora ove godine bit će neizbježan.

"Crna Gora neće izdržati još četiri godine uništavanja, a država i društvo u ozbiljnoj su agoniji", ocjene su Mila Đukanovića čija se kampanja uveliko zasniva na kritici vlasti posljednje dvije i po godine.

Pod sloganom "Časti mi", Aleksa Bečić predsjednik Demokrata, stranke aktualne parlamentarne većine, u kampanji ističe svoju čast, dostojanstvo, naglašava kako nema afera, ni milijunskih računa, niti materijalna bogatstva.

"Ja nikada i nikog nisam izdao. Zato mi je čast biti kandidat za predsjednika Crne Gore. Obećavam da ću se svim snagama truditi da budem narodni predsjednik", poruke su Bečića.

Lider Pokreta Evropa sad! Jakov Milatović obećava ekonomski oporavak države i jačanje životnog standarda. Milatović se obraća mlađoj biračkoj populaciji, navodi da mu je cilj ulazak Crne Gore u Europsku uniju.

image

Marko Marković/CROPIX

Marko Markovic/Cropix

"Samo zajedno možemo uspjeti izboriti e za ljudsko dostojanstvo, pomirenje, vladavinu prava i snažnu, bogatu i ujedinjenu zemlju svih nas", Milatovićeva je poruka tijekom predizborne kampanje.

Kandidatkinja opozicijske Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković smatra kako bi Crna Gora trebala imati predsjednicu prvi put u svojoj povijesti.

Influencer Jovan Radulović koji je također u trci za predsjednika, nije se obraćao javnosti s konkrenim političkim porukama, nego je na društvenim mrežama emitirao svoje uobičajene video klipove.

Andrija Mandić je kandidat najbrojnijeg saveza parlamentarne većine, prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF), blizak je Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću, a nedavno je njegovu kandidaturu podržao i Milorad Dodik. Tijekom kampanje, predstavljao se pod sloganom "Gradimo budućnost, čuvajmo tradiciju.

image

Marko Marković/CROPIX

Marko Markovic/Cropix

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović istakao je kako mu je cilj biti drugačiji od onih koji su do sada bili na vlasti. Tijekom kampanje je nastupao pod sloganom "Čovjek od riječi".

U svakom slučaju, Crnogorci će ponovo na izbore i to 11. lipnja kad su zakazani izvanredni parlamentarni izbori. Do tada, preostaje nam vidjeti jesu li se građani Crne Gore odlučili za promjene i osvježenje ili pak ostaju pristalice politike koja ih vodi već 30 godina, piše Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 18:58