StoryEditor
Regijacovax odbijenica

BiH odbijena isporuka Pfizerova cjepiva jer vlasti nisu ispunile postavljene uvjete. U Ministarstvu su zatečeni ovakvim razvojem događaja

Piše Z. Š.
23. veljače 2021. - 19:22
Samir Jordamovic/ilustracija/AFP

Bosna i Hercegovina, po svemu sudeći, ostat će još jedno vrijeme na europskom začelju što se tiče broja cijepljenih protiv Covida-19.

Nama susjedne država dobila je odbijenicu COVAX mehanizma, koji je bio jedina realna mogućnost da cijepljenje stanovništva u nešto većem postotku krene barem tijekom ožujka. To je bilo i obećano u dopisu 29. siječnja i računalo se na 23.400 doza Pfizera, ali u dokumentu koji je ovih dana stigao iz ureda COVAXA u Ministarstvo civilnih poslova navodi se da sa strane BiH nisu ispunjeni postavljeni uvjeti.

Prema pisanju sarajevskog portala Klix.ba, ponajprije se to odnosi na zahtjeve ultra hladnog lanca oko skladištenja cjepiva, ali i obveze iz pravnog i administrativnog aspekta.

- Nakon nekoliko obavljenih razgovora s kompanijom Pfizer u posljednja tri tjedna sa žaljenjem vas obavještavamo da će se isporuka ovih doza za koje je bio cilj da budu isporučene u prvom tromjesečju ove godine, biti odgođene sve dok se ne ispune dodatni zahtjevi Pfizera za dubinskom analizom, koji daleko nadilaze procjene spremnosti koju je izvršio Regionalni odbor za procjenu - stoji u pismu.

COVAX je BiH ponudio organizaciju sastanka s prestavnicima Pfizera, gdje bi trebao biti definiran potpis sporazuma o naknadi štete i odgovornostima, i to prije svega zbog pravnih ili financijskih rizika oko mogućih obeštećenja koja mogu nastati. Klix zaključuje da Pfizer traži izravni sporazum s državom, koji očito još nije završen.

U Ministarstvu civilnih poslova, pak, ostali su zatečeni ovakvim razvojem događaja, jer su bili uvjereni da su sa svoje strane ispunili sve postavljene uvjete.

U BiH je do sada stigla tek manja količina cjepiva Sputnik V, i to za Republiku Srpsku. Ni taj dio nije išao glatko, jer je cjepivo na granici ležalo pet dana prije nego što je prošlo postupak carinjenja i preuzeto od strane uvoznika.

Isto cjepivo pokušao je je uvesti i Zapadno-hercegovački kanton/županija, ali nisu dobili odobrenje federalanih vlasti, iako su već imali upisanih više stotina građana, koji su bili spremni platiti po 30 maraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 15:38