StoryEditorOCM
Regijanije nego

Američko veleposlanstvo u BiH odgovorilo Dodiku: ‘Vaši zakoni o stranim agentima ne kopiraju nas, nego rusku represiju‘

Piše vijesti sd
30. rujna 2023. - 23:38

Milorad Dodik tvrdi da je nedavni nacrt zakona o stranim agentima koji je usvojila Narodna skupština RS benignija verzija američkog zakona. To nije istina, poručili su iz Američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

- Američki zakon na koji se Dodik poziva, poznat kao Zakon o registraciji stranih agenata Sjedinjenih Država (FARA) iz 1938. godine, unosi transparentnost u rad lobista – pojedinaca ili organizacija koje rade u ime stranih predstavnika kako bi utjecale na donošenje odluka u vladi. 

FARA zahtijeva od takvih pojedinaca i organizacija da se registriraju kod Ministarstva pravde i prijave svoj odnos, aktivnosti i financijsku kompenzaciju. Ove registracije se objavljuju, omogućavajući javnosti da bude informirana o aktivnostima lobista - stranih agenata u Sjedinjenim Državama. 

FARA ne zabranjuje niti ograničava aktivnosti stranih agenata, ne ograničava slobodu govora ili udruživanja i ne odnosi se na neovisne medije niti na veliku većinu organizacija civilnog društva. Ukratko, američko zakonodavstvo pruža transparentnost u uskom području vladinog lobiranja; ne regulira čitavo civilno društvo.

Nasuprot tome, “Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija” koji je NSRS usvojila u prvom čitanju 29. rujna, napravljen je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja, suzbijanje civilnog društva, i iskorijeniti slobodne medije - pojašnjeno je iz Veleposlanstva SAD.

Nejasne definicije i dvosmislene formulacije zakona RSN-a dat će vlastima RS-a slobodu da sve neprofitne organizacije koje primaju sredstva iz izvora izvan BiH označe kao “strane agente” i zabrane im određene aktivnosti.

- Ovaj antidemokratski zakon jasno ima za cilj ograničiti prostor za funkcioniranje civilnog društva i suzbiti kritike na račun Dodikove vladajuće koalicije, narušavajući prava stanovnika RS i približavajući RS još jedan korak autoritarizmu - poručili su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2023 00:04