StoryEditorOCM
Politikazov vladajućih

Svi ih već vide u koaliciji s HDZ-om, a oni poručuju: ‘Jedino kad bi pao neki meteor ili počeo Treći svjetski rat!‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
18. travnja 2023. - 12:09

Andrej Plenković je kao Pale sam na svijetu.

Najjača, najmoćnija i u Hrvatskoj – unatoč svim aferama – i dalje najpopularnija stranka nema s kime koalirati. Iako već sedmu godinu čvrsto drži rejting od tridesetak posto – dvostruko više od prvog idućeg konkurenta – nedostaju joj partneri s kojima bi nakon idućih izbora mogla sklopiti koaliciju.

Na prošlim parlamentarnim izborima HDZ je imao dosta sreće. SDP je toliko bio podbacio da je pobjednik – a to je bio Plenković – mogao uzeti sve.

Na krilima dobrog upravljanja na startu korona-krize, HDZ je premoćno osvojio najveći broj mandata. Toliko da mu za većinu u Saboru na koncu uopće nije trebao Domovinski pokret, ljuti protivnik s desnice. Nego praktički tek glasovi zastupnika nacionalnih manjina.

Iduće godine, kada ponovno iziđemo na birališta, nije realno da se dogodi repriza. HDZ bi, po svemu sudeći, doista mogao dobiti najveći broj mandata, ali će mu za većinu trebati još netko.

A HDZ-ov koalicijski potencijal trenutno je prilično skroman. S Mostom i Domovinskim pokretom ne žele, a HNS ili HSLS toliko su slabi da više ne mogu prijeći ni izborni prag.

Zato je ovoga tjedna odlučio baciti ješku. Meta su bili Socijaldemokrati, zastupnici koje je SDP izbacio iz svojih redova ili su se sami iz njih povukli.

– Budući da ste rekli da smo i vi i mi eurofili, ali prije svega smo tu da zastupamo nacionalne interese, ja ovo doživljavam kao otvaranje za moguću postizbornu koaliciju, a kad vi dobijete više nego ovi koji su vas potjerali iz SDP-a.

To bi bilo dobro jer mi se čini da, za razliku od njih, pokazujete uključivost, a ne isključivost – poručio je premijer tijekom saborskog aktualnog prijepodneva.

Socijaldemokrati su se već jednom našli na istoj strani s HDZ-om: prilikom glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Njihovi zastupnici to su, unatoč žestokom protivljenju predsjednika Republike Zorana Milanovića, podržali. Naglasivši pritom da to ne čine zbog HDZ-a, nego zbog Ukrajine.

Predsjednika Socijaldemokrata Davorka Vidovića pitamo sprema li se za koaliciju s HDZ-om nakon idućih parlamentarnih izbora.

image

Davorko Vidović

Damjan Tadic/Cropix

– To nama nije opcija. Kad bi pao neki meteor ili počeo Treći svjetski rat, i kad bi sve stranke formirale vladu nacionalnog jedinstva, tad bismo se možda našli u istoj Vladi kao HDZ. Ne vidim ni jedan razlog da idemo sa strankom koja nam nije niti ideološki bliska, niti upravlja zemljom na način na koji mi mislimo da treba. HDZ je opterećen grijesima koji traju već trideset godina i ne vidimo ih kao naše partnere – naglašava Vidović u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

Plenkovićeva je ponuda, kaže nam predsjednik Socijaldemokrata, neobična.

– Socijaldemokrati su široka, tolerantna i uključiva stranka. Mi, za razliku od drugih oporbenjaka, svoje opozicionarstvo ne gradimo na neobuzdanoj galami i besadržajnom oponiranju. Nastojimo biti oporba koja kvalitetom svojih argumenata i stavova ukazuje na prave istinske probleme i nudimo rješenja za te probleme.

To nas izdvaja od ostale oporbe i do izbora ćemo naviknuti biračko tijelo da postoji drukčija politička opcija, koja je fokusirana na građane, ne na larpurlartističko svađanje – napominje nekadašnji SDP-ov ministar.

Za njih je Plenković, kaže, politički protivnik koji ih ničim ne impresionira.

– Mi nismo fascinirani “tatom udbašem”, “mamom vojnom lekarkom”. On vodi Vladu bez vizije, ad hoc upravlja državom i korumpiraju biračko tijelo. Oni ne mogu biti naši partneri. S druge strane, HDZ-u su redovno u pomoć priskakali oni koji su nagorljivije vikali protiv HDZ-a.

Sjetimo se Peđinih kolega iz Milanovićeva kruga, Milanke Opačić, Tomislava Sauche, Siniše Varge... Oni su prešli HDZ-u. Nas 18 imalo je petlje izići iz SDP-a kad smo vidjeli da stvari ne idu u dobrom smjeru.

I još jedna stvar, koju i najveća budaletina jasno vidi: mi da smo htjeli s HDZ-om, danas bismo imali četiri ili pet ministarstava i pet državnih poduzeća – zaključuje Vidović.

Posljednjih dana pojavile su se i spekulacije da bi šibensko-kninski župan Marko Jelić, koji posljednjih mjeseci okuplja nezavisne gradonačelnike i načelnike – a pregovara i s Damirom Vanđelićem o zajedničkom istupu – nakon izbora mogao podržati HDZ.

Jelić, kojega smo nazvali da provjerimo ima li u tim pričama istine, podsjeća nas da je do izbora godinu dana te da je prerano govoriti.

– Mi se u našoj skupini nezavisnih zalažemo za inkluzivnost prema pojedincima koji znaju, mogu ili hoće raditi za dobrobit zemlje i njezinih građana. A hoće li pritom taj pojedinac imati svjetonazor koji je bliži ovoj ili onoj stranci, o tome ćemo kad dođe vrijeme – kaže Jelić.

image

‘Prerano je govoriti o ikakvim suradnjama kada je do izbora godinu dana‘, kaže šibensko-kninski župan Jelić o mogućem ‘braku‘ s vladajućim HDZ-om

Niksa Stipanicev/Cropix

Priznaje da ga čude spekulacije o tome da će nakon izbora paktirati s HDZ-om.

– To je smiješno. Od kolege Komadine do desnice, spominju to kao gotovu stvar. Ne znam što je tim ljudima, ja cijelo vrijeme govorim isto. Kod nas svi traže da se moramo svrstavati uz skupine, ne uz ljude.

Ja svijet vidim drukčije, kroz ekosustave šuma. Zamislite da je jedna šuma HDZ, druga SDP... Malo je šuma u kojima rastu samo stabla bukve. Ili samo hrasta, topole... Uvijek u šumi rastu različita stabla. A mi od šume zapravo ne vidimo stabla – slikovito opisuje Jelić i demantira da je protiv suradnje s Domovinskim pokretom:

– Kako ću biti protiv kad s njima surađujemo u Šibensko-kninskoj županiji. Pisalo se i da ne želim suradnju s Radničkom frontom. Ja ne znam nikoga iz Radničke fronte i ne želim imati predrasude ni prema kome.

Naše društvo je koncipirano da je ideja cijele priče podjela. Ideja naše grupacije je bolja Hrvatska, a iz našeg iskustva u Kninu i Šibensko-kninskoj županiji znamo da je to moguće. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:26