StoryEditorOCM
Politikaslobodni govori

Raspjevano u Saboru: Bulj patrijarha Porfirija nazvao četnikom pa pustio pjesmu koju je pjevao, dobio je opomenu

Piše hina
25. rujna 2024. - 13:09

Slobodne govore saborski zastupnici iskoristili su u srijedu za kritiku nove porezne reforme, optužbe za curenje informacija iz tajnih izvida, ali i kako bi ukazali na neke lokalne probleme.

Marija Selak Raspudić (Klub nezavisnih zastupnika) kazala je da zbog curenja informacija iz tajnih izvida u slučaju Josipa Škorića i Josipa Šarića očekuje da se pokrene smjena glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i pozovu na odgovornost čelni ljudi USKOK-a.

"Nije normalno da se u demokratskoj državi probijaju tajni izvidi", poručila je.

Pozvala je također cijelu oporbu da se ujedini protiv poreza na nekretnine. "Sada je trenutak da pokažemo da smo doista oporba i zaštitimo građane čija su prava ovakvim izmjenama narušena", rekla je Selak Raspudić.

Na poreznu reformu osvrnuo se i Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) za koju je kazao da je novi harač u vidu poreza na nekretnine. Smatra da se reformom tisuće praznih nekretnina neće staviti u promet, a time što će lokalni čelnici odlučivati o stopi poreza stvoriti totalni košmar.

porez na nekretnine i Dječji doplatak

"Ja kuću koju sam naslijedio od oca u Babskoj prodajem već dvije godine za 20 tisuća eura i ne mogu je prodati jer nemam kome, nema tog poreza koji će omogućiti da takva nekretnina ide u prodaju", kazao je Pavliček poručivši kako prije poreza na nekretnine treba donijeti zakon o podrijetlu imovine.

Odgovarajući na te kritike, Hrvoje Zekanović (Klub HDZ-a) istaknuo je kako se zaboravlja da u Hrvatskoj imamo također na desetke tisuća Nijemaca, Francuza, Čeha i Slovaka koji također imaju nekretnine koje će isto biti oporezovane. O curenju informacija iz istraga ustvrdio je pak da postoje dvostruki kriteriji. "Kada televizija dođe ispred kuće Darka Horvata ili Gabrijele Žalac, onda im je to društveno prihvatljivo", kazao je.

image

 Marijan Pavliček kritizirao je porez na nekretnine

Goran Mehkek/Cropix

Ivica Baksa (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjevera) založio se za povećanje dječjeg doplatka, za koji smatra da nije dostatan, posebice za samohrane roditelje. Najniži iznos dječjeg doplatka iznosi 30,9 eura po djetetu, prosječni mjesečni troškovi za osnovne potrebe poput hrane i odjeće daleko premašuju taj iznos, kazao je.

Frane Tokić (Klub Domovinskog pokreta) upozorio je na probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Benkovcu. "Već duže vrijeme sustav primarne zdravstvene zaštite tamo ne funkcionira, vlada kaos, sve je spalo na jednog do dva liječnika, domu zdravlja nedostaje minimalno tri liječnika", rekao je i pozvao lokalnu upravu da se uključi u rješavanje problema.

Bulj protiv udara na medijske slobode

Slobodne govore obilježila je i rasprava nakon što je Mostov Miro Bulj (Klub Mosta), potaknut presudom protiv novinara Marka Juriča koji je osuđen na 10 mjeseci zatvora, prozvao Srpsko narodno vijeće i Milorada Pupovca (SDSS) zbog udara na medijske slobode. "Osuđen je zbog toga što je rekao četniku da je četnik, Porfiriju koji je pjevao četničke pjesme", kazao je Bulj.

Na to je Dragana Jeckov (SDSS) prigovorila da se neprimjereno izražava o patrijarhu srpskom. "Mi se nikada nismo negativno izražavali o bilo kojem vjerskom poglavaru bilo koje konfesije", istaknula je.

image

 Dragana Jeckov replicirala je Miru Bulju

Josip Bandić/Cropix

"Činjenica je da je Bulj nazvao Porfirija četnikom, ali isto tako govorio je o pjevanju te pjesme koje se dogodilo, to smo svi vidjeli", uključio se u raspravu i predsjednik Sabora Gordan Jandroković dodavši da postoje snimke i da je Porfirije osobno priznao da je pjevušio ne znajući o kakvoj se pjesmi radi.

"Četnik je četnik", ponovio je Bulj i pustio na zvučnik mobitela pjesmu koju je Porfirije pjevao, zbog čega je dobio opomenu.

image

 Gordan Jandroković Bulju je najprije dao podršku pa opomenu

Damjan Tadić/Cropix

Kada o slobodi medija govori gradonačelnik koji je prvi i jedini zabranio izložbu motiva srpskog folklora onda nam je jasno koliko u slobodarskom duhu vodi taj grad, uzvratila je Jeckov.

Zekanović je podsjetio da su Most i SDSS  u koaliciji u Šibensko-kninskoj županiji nazvavši njihovo prepucavanje igrokazom. 

Jeckov je u slobodnom govoru upozorila i na ovogodišnje kašnjenje isplata potpora poljoprivrednim proizvođačima. "Nikada se nije dogodilo da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju toliko kasni s isplatama, a postojala je i prijetnja od gubitka akreditacije", rekla je.

image

 Hrvoje Zekanović kontrirao je navodima opozicije

Damjan Tadić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 13:10