StoryEditorOCM
Politikanovi patrioti

NATO sjeda za stol: ovo je njihov odgovor na Putinova zvjerstva u Ukrajini. Hoće li stići povijesni paket oružja?

Piše Vijesti sd
9. srpnja 2024. - 09:39

Nakon jučerašnjeg strašnog ruskog raketnog napada na Ukrajinu, čelnici NATO-a sastaju se danas u Washingtonu kako bi objavili detalje paketa pomoći Ukrajincima koji će uključivati ​​ključne sustave protuzračne obrane namijenjene zaštiti ukrajinskih gradova. Paket koji su dogovorile zemlje NATO-a najavljuje se kao povijesni i smatra ga se pokušajem "osiguranja budućnosti" kontinuirane pomoći Ukrajini. No pitanje hoće li i u potpunosti zadovoljiti Kijev, koji se suočava s neviđenim napadima na civilne mete i infrastrukturu.

Očekuje se da će NATO-a obećati Ukrajini isporuku najmanje četiri dodatne raketne baterije Patriot na kraju ovotjednog samita. Zelenski je prethodno zatražio od NATO-a sedam baterija, rekavši članicama NATO-a da Putina "mora spustiti na zemlju, a naše nebo mora ponovno postati sigurno... I u potpunosti ovisi o vašem izboru. Vi birate jesmo li doista saveznici." Četiri baterije raketnih sustava Patriot vjerojatno će isporučiti SAD, Njemačka, Rumunjska i multinacionalna koalicija predvođena Nizozemskom. Španjolska, Grčka i Poljska također koriste raketne sustave Patriot, ali se do sada nisu obvezale isporučiti baterije Ukrajini. Još jedan sustav mogao bi osigurati Izrael, koji sada koristi sustav Željezne kupole i druge sustave protuzračne obrane za zaštitu od raketnih napada.

"Jasno je da saveznici moraju napraviti iskorak i osigurati Ukrajini dodatne sustave protuzračne obrane, upravo kako bi mogli spriječiti vrste tragedija koje smo vidjeli jučer, ali nažalost i koje vidimo cijelo vrijeme, iz mjeseca u mjesec, od samog početka ovog brutalnog i besmislenog rata", rekao je Michael Carpenter, viši direktor za Europu pri Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a.

image
Mandel Ngan/Afp

Očekuje se da će novi paket vojne pomoći Ukrajini uključivati ​​zajedničku obvezu članica NATO-a da potroše najmanje 40 milijardi eura 2025. godine na pomoć Ukrajini. Očekuje se da će članice NATO-a objaviti uspostavu novog vojnog zapovjedništva u njemačkom gradu Wiesbadenu, koje bi koordiniralo vojnu pomoć i obuku za Ukrajinu, učinkovito zamjenjujući ukrajinsku obrambenu kontaktnu skupinu, koju predvodi SAD.

Osiguranje protiv Trumpa

To bi zapravo prebacilo teret opskrbe Ukrajine s Pentagona na NATO, što bi, kako su američki dužnosnici rekli, bio "most prema članstvu" pripremajući zemlju da bude spremna za suradnju sa savezom kada bude primljena.

Nova nastojanja također se vide kao način da se buduća pomoć Ukrajini osigura protiv Trumpove intervencije, ako bude izabran u studenom, institucionaliziranjem pomoći Kijevu.

Carpenter je također rekao da će biti najava o isporuci aviona F-16 Ukrajini. Belgija, Danska, Nizozemska i Norveška obećale su Ukrajini poslati oko 80 američkih borbenih zrakoplova F-16. No taj program usporen je problemima s isporukom, ali i obukom pilota. Očekuje se da će prvi F-16 stići ovog ljeta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:06