StoryEditorOCM
Politikalijepa najava

Ministar Piletić odgovorio na prozivke sindikata: Imamo pet paketa mjera u samo dvije godine

Piše Hina
14. ožujka 2023. - 21:53
Sisak, 130323. Hotel Panonija, Ivana Kukuljevica Sakcinskog 21. Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenkovic nazocio obiljezavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Sisacko-moslavacke zupanije. Na fotografiji: Marin Piletic.Damir Krajac/Cropix

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u utorak je odbacio prozivke sindikata da Vlada ne rješava sustavno financijske probleme umirovljenika, istaknuvši da im se pomaže petim paketom mjera u dvije godine. 

"S  1. siječnja ove godine stupio je na snagu novi zakon o mirovinskom osiguranju, sve su obiteljske mirovine povećane za deset posto, a omogućena je i nova vrsta prihoda u mirovinskom sustavu", izjavio je Piletić u Dnevniku HTV-a.

Iz Sindikata umirovljenika Hrvatske danas su, nakon što je predstavljen četvrti paket mjera pomoći građanima, ustanovama i poduzećima, ocijenili da Vlada ne rješava sustavno financijski problem umirovljenika, te da im daje male, povremene i nepredvidive naknade. Zatražili su povećanje mirovina od deset posto i drugačiji model usklađivanja mirovina.

"Ako tako komentiraju, to je odmak od retorike koju su imali jučer na sjednici GSV-a kada su pružili podršku ovim mjerama", ustvrdio je Piletić te dodao da Vlada pomaže umirovljenicima već petim paketom mjera u dvije godine. 

Od početka godine, uz vlastitu mirovinu, umirovljenici mogu koristiti i dio obiteljske mirovine od 27 posto od preminulog supružnika ili partnera.

Na taj su način, kaže ministar, velikom broju umirovljenika omogućeni značajno veći prihodi, a po drugi put se interveniralo i po pitanju najnižih mirovina.

Mirovinska primanja ove su godine povećana za nešto više od pola milijuna sugrađana. Istaknuo je i da su najavljena još dva ključna poteza, koja su upravo zahtijevali sindikat i Matica umirovljenika.

Riječ je o ukidanju deset posto kriznog poreza iz 2009. na mirovine ostvarene po posebnim propisima. Krizni porez će se ukinuti u dva navrata -  za pet posto od 1. srpnja, pa još pet posto od 1. siječnja 2024.

Napomenuo je i da su sutra u Saboru na dnevnom redu izmjene Zakona o doprinosima, kojima bi se od 1. travnja u potpunosti ukinulo tri posto dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje za dio umirovljenika, što je kao antirecesijska mjera uvedeno također 2009.

"Uz ovih pola milijuna umirovljenika kojim su povećana primanja kroz zakon o mirovinskom osiguranju, to znači veća primanja za još 130.000 umirovljenika", rekao je Piletić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 00:06