StoryEditorOCM
PolitikaZa vlast nespremni

Kome bi više odgovarali prijevremeni izbori? ‘Unatoč svim aferama, HDZ ne pada, a oporba ne raste i nespremna je‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
13. ožujka 2023. - 11:20
Andrej Plenković - rejting njegove stranke ne mijenja se već mjesecima, uvijek je oko 30 posto u svim anketamaTom Dubravec/Cropix

Posljednjih tjedana u hrvatskoj politici svatko svakoga poteže za rukav.

Peđa Grbin nudi Tomislavu Tomaševiću predizbornu koaliciju. Damir Vanđelić u kontaktu je sa šibensko-kninskim županom Markom Jelićem i sedamdesetak nezavisnih gradonačelnika i načelnika. Važe može li to postati dobitna kombinacija na idućim parlamentarnim izborima. Ivica Puljak okuplja niz poznatih stručnjaka. I računa da bi oni mogli podebljati kadrovski konto njegova Centra. Nino Raspudić, koji je u Sabor ušao na listi Mosta, zdušno u javnosti agitira za postizborni savez desnice i ljevice kontra HDZ-a.

Premijer Andrej Plenković, čija stranka u svim istraživanjima uvjerljivo vodi, za sada o svemu šuti. A upravo u njegovim su rukama najvažnije poluge koje će odrediti ishod izborne utakmice. Između ostalih i ona o datumu parlamentarnih izbora.

- Izbori za Hrvatski sabor provode se tako da odluku o raspisivanju donosi predsjednik Republike, a toj odluci prethodi odluka Hrvatskog sabora o raspuštanju radi održavanja izbora - pojašnjava u izjavi za Slobodnu Dalmaciju ustavni stručnjak i profesor prava na Sveučilištu u Osijeku Mato Palić.

Nakon raspuštanja predsjednik Republike donosi odluku kojom određuje termin izbora. Pri čemu termin izbora ne može biti manje od 30 niti više od 60 dana od odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.

image

Mato Palić

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Raspuštanje Sabora moguće i ove godine

- To su granice koje je postavio Ustav. Unutar tih 30 dana u pravilu postoje četiri nedjelje kada se izbori mogu održati. Kada će Sabor donijeti odluku o raspuštanju odlučuje parlamentarna većina. Oni tu odluku mogu donijeti već ove godine, a mogu i iduće - ističe prof. dr. Palić, naglašavajući da je za raspuštanje Sabora potrebna natpolovična većina svih zastupnika.

Prošli parlamentarni izbori održani su 5. srpnja 2020. godine. Ako Sabor do srpnja 2024. propusti donijeti odluku o raspuštanju, onda predsjednik Republike raspisuje izbore.

- Sabor ne može produljiti sebi mandat propuštajući donijeti oduku o raspuštanju - zaključuje Palić.

Za sada nema nikakvih signala da će se Plenković odlučiti za prijevremene izbore već u prvoj polovini ove godine. Glavni forte njegove kampanje je stabilnost, a izvanredni izbori sve su suprotno od toga. Uz to, na raniji izlazak na izbore uvijek je teško nagovoriti partnere u vladajućoj koaliciji, koji bi se u takvoj varijanti godinu dana ranije trebali odreći beneficija koje saborski mandat sa sobom donosi. A bez njihova glasa nema ni odluke o raspuštanju.

Pušten je i prvi probni balon. Onaj po kojemu bi se redovni izbori mogli održati točno za godinu dana: uoči uskrsnih praznika u ožujku 2024. godine.

Iz Banskih dvora za sada još nije stigla nikakva potvrda. A u političkim se kuloarima nagađa da Plenković očito ispituje teren za raniji termin, nakon što se obnova na Baniji zahukta, inflacija smanji, a on nađe u poziciji da pokupi zasluge za zadržavanje stabilnosti.

Raniji izbori idu na ruku HDZ-u

Savjetnik za politički marketing Gordan Turković smatra da za sada ranije vrijeme izbora Plenkoviću i HDZ-u ide na ruku.

- Vladajućoj stranci su u interesu izbori "što prije, to bolje". Opozicija nije na visini zadatka i ne koriste sve prilike koje im se pružaju. Iz te perspektive gledano HDZ bi na izbore mogao već i ove jeseni. U svijetu postoji praksa da čelnici koji su sigurni u svoju pobjedu sazivaju prijevremene izbore da učvrste poziciju. Ne treba unaprijed odbaciti ni izbore na ljeto, što je provjereni recept koji je HDZ-u donio pobjedu prošli put. Tada je odaziv birača nešto niži, jer su svi više koncentrirani na odmore, a ne na izbore, što u pravilu pogoduje HDZ-u – ocjenjuje Turković.

image

Koliko potencijala ima oporba?

Damjan Tadic/Cropix

Mogu li afere ugroziti taj plan vladajućih?

- Vidimo u kakvom je stanju politička scena. Plenković je promijenio gotovo sve ministre, a ništa se nije dogodilo njegovu rejtingu. Niti oporba raste, niti HDZ pada. Od Plenkovića se sve afere zasad odbijaju - kaže naš sugovornik.

I dok su u oporbi zaokupljeni sklapanjem koalicija, HDZ praktički da i nema partnera. Uz iznimku HSS-a i HNS-a, malih stranaka koje ne mogu donijeti prevagu.

- HDZ-u se konkurencija na desnici potpuno urušila. Na prošlim izborima prijetio im je Domovinski pokret, koji se sad potpuno raspao. Pitanje je procjene treba li Plenković u takvoj situaciji uopće tražiti partnere kad se konkurencija sama od sebe urušila - zaključuje Turković.

Što se tiče oporbe, ona za sada nikakve čvrste saveze još nije sklopila. I prijevremeni izbori ovog ljeta ili jeseni definitivno bi je zatekli nespremnu. HDZ u ovom trenutku uživa potporu 29,3 posto birača. Kad bi SDP i Možemo ušli u predizbornu koaliciju, s 20,8 postotaka zbrojenog rejtinga HDZ-u ne bi bili ni do koljena. Čak ni kad bi im se pridružio Centar Ivice Puljka s 2,8 posto, ti se omjeri ne bi promijenili. S Mostom i Domovinskim pokretom svjetonazorski niti mogu niti žele.

image

Saborski zastupnik Nino Raspudić jedini za sada zagovara postizborni savez desnice i ljevice kontra HDZ-a. Koliko bi takva koalicija izdržala?
 

Damjan Tadić/Cropix

Nadaju se kasnijim izborima. I ufaju da će neka od idućih afera ozbiljnije ugroziti "nedodirljivog" premijera. I situaciju konačno preokrenuti u njihovu korist.

Što nam govore ranija iskustva... 

5. srpnja 2020.
– U jeku pandemije, netom nakon okončanja lockdowna, Andrej Plenković odlučio se ići na izbore. I pogodio – u sridu. Birači su veliku prednost dali HDZ-u. Glavni konkurent SDP, koji je u anketama uoči izbora praktički bio izjednačen s HDZ-om, te je izborne nedjelje doživio pravi potop. HDZ je osvojio 66 mandata, SDP-ova Restart koalicija samo 41. Iako je Domovinski pokret Miroslava Škore na desnici osvojio respektabilnih 16 mandata, Plenković je bez njih mogao formirati svoju drugu Vladu.

 

11. rujna 2016.

– Datum ovih izbora uvelike je odredio raspad koalicije HDZ-a i Mosta, kao i neuspjeh Tomislava Karamarka da presloži tada vladajuću većinu. Polovinom lipnja 2016. pala je Vlada Tihomira Oreškovića. U tjednu koji je uslijedio Karamarko je dao ostavku, a polovinom srpnja na čelo HDZ-a dolazi Andrej Plenković. U srazu s njim, tada novim licem u politici, Zoran Milanović nije imao šanse. HDZ je dobio 61 mandat, a Narodna SDP-ova koalicija 54.


8. studenoga 2015.

– Tadašnji premijer Zoran Milanović te je godine računao da mu izbori pred zimu najviše odgovaraju. SDP se nakon mršave tri godine u Banskim dvorima digao iz mrtvih, a HDZ pod Tomislavom Karamarkom nije uspio osigurati osjetniju prednost. No te 2015. ukazao se Most i u Hrvatskoj neviđenom blitzkriegu zadnjih mjesec dana dogurao do spektakularnih 19 mandata.

2024. - izborni ‘big bang’

Iduća godina je ‘superizborna’. U 2024. hrvatski birači na birališta će čak tri puta. Kod izbora za Europski parlament nema velikih nepoznanica. Oni se održavaju u svibnju istovremeno u svim članicama EU-a. Predsjednički izbori su u pravilu zimski sport. Oni se, slijedom činjenice da je Franjo Tuđman preminuo u prosincu, u pravilu održavaju koncem godine. Drugi izborni krug dosad je bio rezerviran za siječanj. Datum onih najvažnijih, parlamentarnih izbora tek se treba odrediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 03:45