StoryEditor
Politikanapeta atmosfera

Izglasan Zakon o HGK sa 76 glasova, oporba napada Hrebaka, Jandroković im dijeli opomene

Piše PSD
5. veljače 2021. - 13:31
Damjan Tadić/Cropix

Hrvatski sabor danas o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima o Prijedlogu izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja, Odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru i Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030, piše jutarnji.hr.

Prvo se glasalo o Tomislavu Pokrošu koji je zamijenio Miroslava Tuđmana u Saboru. 134 zastupnika glasalo je za. 

Daljnje glasanje je zaustavljeno jer je Hrvoje Zekanović tražio stanku zbog amandmana o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru tvrdeći da taj Zakon ništa ne mijenja.

Gordan Jandroković ipak je kazao da se nastavlja s glasanjem. Sa 139 glasova prihvaćen je amandman o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru. Nakon toga zastupnici su glasali o Odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, a 141 zasupnik je dao glas za.

Jandroković je kazao kako je iduće glasanje o amandmanima na Prijedlog izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja. HDZ-ov Ivan Celjak tražio je stanku u trajanju 10 minuta u ime Kluba zastupnika HDZ-a kako bi razmotrili učinke Zakona o obnovi. 

- Svi u Vladi RH na čelu s premijerom koji su radili na izradi Zakona, svi koji smo radili na amandmanu u Klubu HDZ-a kojeg je Vlada prihvatila i omogućila svim stanovnicima na katastrofom pogođenom području 100 postotno financiranje njihovih privremeno neuporabljivih objekata, svi koji smo sudjelovali u raspravi o ovom Zakonu dali smo svoj doprinos zakonskom rješenju ispred nas. Takav doprinos nisu dali pojedinci koji su vršili političku samopromociju putem plakata u Sisku, a nadam se da su kolege i kolegice iz oporbe razmislili što su učinili prošli petak kada su onemogućili donošenje ovog zakona i da ćemo danas pokazati zajedništvo i suradnju - kazao je Celjak. 

Jandroković je kazao da će stanka biti odborena. Mostov Nikola Grmoja kazao je da traži povredu Poslovnika. 

- Nije oporba ništa napravila, nego ste vi poštovani predsjedniče povukli potez i naš Zakon s glasovanja. Vi ste ti koji niste imali većinu jer je došlo do podjele u vladajućoj koaliciji. Da nije bilo borbe oporbe za Sisak, pitanje je što bi sa Siskom bilo.

Jandroković mu je izrekao opomenu.

Vlada je odbila amandmane Mosta, Katarine Peović, Zeleno-lijevog kluba, HNS-a na Zakon o o obnovi potresom pogođenih područja. Amandmani Mosta, Peović, Zeleno-lijevog kluba i HNS-a nisu prošli u Saboru jer nisu dobili dovoljan broj glasova zastupnika.

Izglasan Zakon o obnovi

Sabor je zatim glasao o Prijedlogu izmjena Zakona o obnovi potresom pogođenih područja. Za zakon je glasovalo 113 zastupnika, troje ih je bilo protiv, a 25 suzdržano.

Prema zakonu država će na području na kojem je proglašena katastrofa u 100-postotnom iznosu osigurati financiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Prihvaćanjem HDZ-ovog amandmana obnova će se tako u cijelosti financirati na području Sisačko-moslavačke i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije, uključujući u gradu Sisku.

Za Sisak je, naime, u prvoj verziji bio predviđen imovinski cenzus i učešće vlasnika od 20-posto u financiranju, kao i za građane Zagreba i okolice stradale u potresu u ožujku prošle godine, jer ne spada u kategoriju potpomognutih područja. Od toga se međutim odustalo nakon inzistiranja oporbe i dijela vladajućih da se kod financiranja obnove od potresa ne diskriminiraju određene sredine.

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno je više od 36 tisuća zgrada za pregled, a pregledano ih oko 24 tisuće. Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 284 stambenih objekata, a zbog oštećenja 2 869 objekata.

Kod financiranja obnove, ističu vladajući, uzeta je u obzir činjenica da se radi o ekonomski slabijim područjima.

Zakonskim izmjenama također se nadležnost Fonda za obnovu proširuje se na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a zbog povećane djelotvornosti u provedbi obnove obiteljskih kuća uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Odredbe zakona primjenjivat će se na sva područja koja bi eventualno kasnije mogla biti pogođena potresom.

Izglasana Nacionalna razvojna strategija RH do 2030.

Prije glasanja o Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030., Dalija Orešković zatražila je stanku. 

- Predsjedniče Sabora tražim stanku od 10 minuta u ime kluba Centra i Glasa radi dodatnih konzultacija o glasovanju o toj točci dnevnog reda. Hrvatska ako želi opstati mora se mijenjati, a u ovoj strategiji tog nema. Na primjeru HGK imali smo priliku vidjeti kako HDZ reagira kada se oporba organizira i ujedini s građanima koji traže promjene. Jučer ste izjavili da je oporba politički i intelektualno potkapacitirana. Predsjedniče Sabora, tražim da se ispričate biračima koji su glasali za oporbu jer po vašoj uvrnutoj logici očito vrijede samo oni koji su glasali za koruptivnu hobotnicu HDZ-a. Jučerašnja izjava čini vas nedostojnim obnašanja funkcije i dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora tim više što politički i intelektualni kapacitet HDZ-a čine ljudi poput Puljašića i Tušeka - kazala je Orešković.

Stanku je tražila i Sandra Benčić. 

- Tražim stanku u ime Zeleno-lijevog bloka kako bismo analizirali mogućnosti da se prijedlog ove strategije poboljša i da unutar 2021. pronađemo načina da donesemo dokument koji će predstavljati stvarni razvojni zaokret - kazala je. 

Zastupnici su nakon toga glasali za prijedlog Vlade o Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine. 

Glasalo je 138 zastupnika i zastupnica, njih 77 bilo je za, 2 suzdržana i 59 protiv.

Zastupnici u Saboru glasaju i o ukidanju članarine HGK-u.

- Htio bih podsjetiti sve zastupnike da smo mukotrpno skupljali potpise, raspravljali so do rano ujutro. Prošli petak došli smo u dobroj vjeri, a onda je Plenković i Jandroković, kad su vidjeli da neće imati većinu, povukli su zakon i žrtvovali su naše poduzetnike i Banovinu. Ovo sve gledaju poduzetnici. Hrebak i HSLS javnosti isporučili bešćutnost - kazao je Mostov Zvonimir Troskot i zatražio stanku uoči.

Jandroković je prekinuo Troskota te kazao da mu je vrijeme isteklo. 

- Kad se liberali bore da nešto bude obavezno, nema ništa gore na svijetu - kazao je HSS-ov Krešo Beljak.

- Nakon 30 godina prvi put donosio odluku da idemo reformirati cjelokupni sustavni problem HGK. Jasno smo dali naznačiti da će se reforma bazirati na postupnom ukidanju obaveznog članstva. Sve stranke vladajuće koalicije su se usuglasile o tome. Ako netko misli da se ovdje zakoni donose preko noći, onda ne poznajemo dovoljno proceduru. Most je bio u dvije vlade s HDZ-om, imali ste predsjednika sabora, imali ste sve i 365 noći vam nije bilo dovoljno da biste promijenili ono što mi sad radimo nakon 35 godina - kazao je Dario Hrebak.

- Licemjerno je gledati Hrebaka kako je izdao svoja načela - kazao je Troskot. Jandroković mu je dao opomenu.

- Lijepo je vidjeti požrtvovno primanje metka od strane gospodina Hrebaka za premijera Plenkovića. Štitite kriminal koji je gori nego u vrijeme Nadana Vidoševića - kazao je Božo Petrov iz Mosta.

Jandroković redom opominje oporbene zastupnike.   

Zastupnici su zatim glasali o HGK. Njih 76 glasalo je za, 4 ih je bilo suzdržano, a 61 protiv

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2021 09:11