StoryEditor
Hrvatskaiz izolacije

Plenković se uključio online na sjednicu Vlade: Cjepivo će biti besplatno, odobrenje Pfizerovog očekujemo do kraja godine

Piše PSD
3. prosinca 2020. - 11:40
Premijer Andrej Plenković sudjeluje online na sjednici Vlade

Danas se održava sjednica Vlade.

Na sjednici, koja je započela u 11 sati, članovi Vlade dobit će informaciju o aktualnom stanju vezanom za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj, a među ostalim razmotrit će se i prijedlog odluke o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske za zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad temeljem Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, donosi N1.

Premijer Andrej Plenković je zahvalio svima koji su sudjelovali na sjednici Vlade i rekao: "Jutros su održani sastanci s europskim kolegama, među ostalim o distribuciji cjepiva. Naglasio sam da distribucija bude učinkovita i da imamo sveeuropski pristup prema zaštiti zdravlja. Razgovarali smo i o pregovorima i višegodišnjem financijskom okviru, odnosima s Turskom, borbi protiv terorizma, klimatskim promjenama..."

Čestitao je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i naglasio da će danas povodom toga održati sastanak.

"Što st iče pandemije, ona ne jenjava. Broj zaraženih se povećao za 40% u svijetu u pet tjedana, a u Europi se broj zaraženih udvostručio. U Hrvatskoj se utrostručio sa 43.000 na 130.000 ljudi. Slično povećanje bilježe Austrija, Mađarska, Slovenija itd.

Broj zaraženih je ponovno značajnije narastapo zadnja dva tjedna u studenom, prešli smo prag od 4000 novozaraženih, a nažalost danas imamo novi rekord od 4.534 zaraženih.

Posljednjih 7 dana imamo povećanje broja zaraženih za još 9%. S obzirom na ovako visoke brojeve, opterećenje na bolnice je i dalje veliko. To znači i velik broj teško oboljelih i preminulih i zato se moramo pridržavati mjera. Danas je u Hrvatskoj 58.000 osoba u samoizolaciji. Bolesnima želim brz oporavak. Zatvaranje objekata bile su nužne mjere u ovim okolnostima, nije bila namjera ograničiti slobode. Ostavimo druženja za bolje vrijeme, nemojmo dopustiti da nas razdoblje prosinca dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze. Držite se mjera, nošenja maske, distance, pranja ruku, prozračivanja kako bismo spasili živote."

Komentirajući cjepivo rekao je: "Odobrenje Pfizerovog cjepiva očekujemo do kraja godine, a ići će se prioritetnim redosljedom. Cjepiva će biti besplatna."

Ministar Vili Beroš je potom preuzeo riječ.

"U svijetu se broj slučajeva zaraze bliži broju od 65 milijuna, a broj preminulih veći je od 1,5 milijuna..."

Rekao je da dnevno komuniciraju s ustanovama u Zagrebu i provjeravaju kapacitete za hitne slučajeve.

Dodao je da kreće distribucija još 125 tisuća antigenskih testova. ''U proteklih tjedan dana postotak hospitaliziranih je porastao za 18 posto'', rekao je ministar i apelirao na odgovorno ponašanje.

Šef Nacionalnog stožera ministar Davor Božinović rekao je da je utvrđeno 165 nepravilnosti, od čega je šest upućeno na daljnje djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 01:23