StoryEditorOCM
HrvatskaLako je tako

Kakav skandal u nagradnoj igri Porezne: Vlasnik tvrtke koja prikuplja račune dobio 5000 eura, a pogledajte kako

Piše Višnja Gotal/JL
10. rujna 2024. - 19:57

Dvojica Varaždinaca neku su večer sjela na piće na varaždinskim bazenima. Bilo je vruće, valjda desetak stupnjeva više nego ovih dana. Htjeli su popiti hladan sok, jedan je od njih igrao nagradnu igru Hidra, drugi Porezne uprave, "Bez računa se ne računa" - piše Višnja Gotal za Jutarnji list.

Radi većih su šansi za dobitak, jer u obje se igre broje računi, tražili da im se svaki izda posebno. Prvi je oba računa prijavio na nagradnu igru Hidre, drugi je jedan odmah skenirao za igru Porezne uprave. Budući da, prema pravilima te igre, u jednom danu nije moguće skenirati dva računa iste tvrtke, drugi je račun za igru "Bez računa se ne računa" namjeravao poslati sutradan. Međutim…

- Kad sam sljedeći dan htio skenirati račun, nisam ga mogao prijaviti jer, primio sam obavijest, račun je bio već prijavljen. Prijatelj i ja smo se još zezali da su ga, bit će, prijavili ovi koji prikupljaju račune za nagradnu igre Hidre i kojima smo večer prije poslali oba računa. Nisam tome više pridavao pozornost do sada, kada sam u jednom članku pročitao da je pobjednik za mjesec srpanj vlasnik tvrtke koja provodi nagradnu igru za Hidru - ispričao nam je čitatelj Jutarnjeg lista, čiji su podaci poznati redakciji.

"Zezali smo se, a kad ono..."

image
Duje Klarić/Cropix

Iskustvo Varaždinca dodatno pojačava sve veću sumnju, koja prerasta u veliku aferu, u regularnost nagradne igre Porezne uprave, o čemu su se ovih dana brojni Hrvati raspisali na društvenim mrežama. Nagrade su bile primamljive - 5000, 3000 i 2000 eura. Kad su objavljeni dobitnici, ali ne i broj računa koji im je donio pobjedu, drugi su igrači inzistirali da Porezna objavi podatke, što je ona, pod sve većim pritiskom, na koncu i napravila. I tu nastupa pravi šok.

Prvu nagradu za mjesec srpanj dobio je Andrej Steven Horvat s nevjerojatnih 2858 prijavljenih računa, što znači, izračunao je Direktno.hr, da je revnosni igrač u prosjeku dnevno slao čak 119 računa različitih trgovina. I deklarirani su se šopingholičari uhvatili za glavu. Kako je, pobogu, stigao u jednom danu obići toliko trgovina i što je kupovao? Da su to bile i samo žvakaće gume, dobitak bi mu se, kad se odbije ulog, značajno istopio.

Drugoplasirani Zvonko Moslavac imao 1443 računa (60 na dan), a trećeplasirani Alen Imširović 1378 (57 računa na dan). Novinari Direktnog vrlo su brzo, a da od Porezne još nisu dobili odgovor jesu li se poštovala pravila nagradne igre, otkrili da je dobitnik glavne nagrade, Horvat, vlasnik tvrtke Geld dana d.o.o., čija su temeljna djelatnost softveri i aplikacije specijalizirane za - nagradne igre.

Ono najspornije jest da upravo Horvatova tvrtka svojim softverom prikuplja račune u nagradnoj igri Hidra. Lako je bilo, bez posebne domišljatosti, račune prikupljene od jedne igre samo skenirati i poslati na drugu. Baš kako su se zezala dvojica Varaždinaca nakon što je jedan od njih skenirao onaj drugi račun, koji je pažljivo s tom namjerom stavio u novčanik, da bi dobio generiranu obavijest po kojoj je taj račun već prijavljen. Zezala, jer im nije na pamet palo ozbiljno pomisliti na mogućnost takvog šlamperaja kad se radi o jednoj od najvažnijih državnih uprava - piše Višnja Gotal za Jutarnji list.

"Lažu"

image

Igrači se osjećaju prevareno

Damjan Tadić/Cropix

- Igru Porezne sam igrao jer ne ovisi o pukoj sreći, nego je konkretno - tko sakupi više - pa sam mislio da ima smisla probati. Ali kad vidim rezultat pobjednika… nisam bio ni blizu tom broju računa. I ono zezanje, nije mi bilo na kraj pameti da bi zaista moglo tako i biti. Da čovjek koji prikuplja podatke za jednu nagradnu igru i ima pristup kodovima smije igrati drugu, gdje se također traže kodovi. Negdje je izjavio kako je povezan s konobarima pa su mu oni slali poruke u grupi. Osobno sam mislio da možda radi kao trgovački putnik pa je tako povezan s konobarima. Ali sad da ti imaš informatičku firmu pa si baš tako povezan s konobarima da ti šalju tolike račune, zvuči mi kao laž. Također, dobio je pristup osobnim podacima i koristio se njima, to je po meni veći problem od same nagradne igre. Ne znam kako to GDPR rješava, da se uzimaju nečiji podaci, evo, putem računa i koriste se u privatne svrhe. Mislim da se moja sumnja lako može provjeriti. Ako je moj račun, onaj koji je prošao, primjerice redni broj 71, a njegov 72…, lako je dokazati. Sad kad znam što radi, jasno mi je kako je došao do tolikog broja skeniranih računa - kaže za Jutarnji Varaždinac, koji sumnja da će ubuduće igrati bilo kakve nagradne igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 20:06