StoryEditorOCM
HrvatskaJanica Tomić

U 44. godini umrla ugledna profesorica i kći poznatog hrvatskog vinara: ‘Hvala ti na beskrajnoj ljubavi i dobroti!‘

Piše Romina Peritz/JL
22. svibnja 2024. - 14:11

U 44. godini preminula je ugledna filmologinja i stručnjakinja za skandinavski film sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Janica Tomić. Na katedri za skandinavistiku radila je od 2005. godine, gdje je predavala kolegije filma i književnosti, isprva kao asistentica, a kasnije kao docent.

U svom istraživačkom radu Tomić se bavila temama teorije i povijesti filma i književnosti, a poseban je interes gajila prema skandinavskoj kinematografiji.

"Danska je jedna od najznačajnijih kinematografija do 1. svjetskog rata i bitan podtekst mnoštva kasnijih filmova, od remek djela njemačkog ekspresionizma, ruskih melodrama ili novijih filmova npr. Larsa von Triera. Tzv. zlatno doba danskog filma (1910-1913) proizvelo je globalno popularni i rado cenzurirani "danski film" (sinonim za žanr erotske melodrame), prve filmske zvijezda i brojne narativne i stilske inovacije", rekla je u razgovoru za Kulturpunkt povodom jednog od izdanja Festivalu nijemog filma PSSST! na kojemu je bila i član programskog vijeća i selektroica filmova, piše Jutarnji list.

Švedskoj pak kinematografiji posvetila je svoju novu knjigu "Žive slike/ Prilozi povijesti švedskoga filma" u kojoj se među ostalim dotiče arhiva Ingmara Bergmana, redateljskih opusa Roya Anderssona i Rubena Östlunda, nordijskog noira, kao i feminističkog filma Mai Zetterling i drugih. Bila je redovni član Hrvatskog društva filmskih kritičara, Hrvatskog filološkog društva i Međunarodne asocijacije komparativne književnosti te gostujuća profesorica na Sveučilištu u Stockholmu te Sveučilištu u Lundu, a surađivala je i s Filološkim fakultetom u Beogradu i Školom medijske kulture "dr. Ante Peterlić".

image

Janica Tomić

facebook

Osim filma Janica Tomić imala je još jednu veliku strast koja je povezana s njezinim obiteljskim naslijeđem.

Kao kći Andre Tomića, poznatog hvarskog vinara te osnivača vinarije Vina Tomić, od djetinjstva je bila uvučena u "vinski svijet" koji ju je kako je ispričala u razgovoru za Dobru hranu 2020. i samu opčinio da je ona na koncu davala savjete svom ocu o tome koja vina kušati.

"Loše slušam savjete roditelja, ali moj je otac jako kreativna i znatiželjna osoba pa zato i danas rado proba sve što ‘otkrijem‘, osim fino sherryja jer tu misli da sam definitivno zastranila (ja ih obožavam). Od malih nogu sam s njim posjećivala Salone del Gusto, Vinitaly pa sve do opskurnih vinara s dvije bačve na Visu i po putu me zarazio svojim vinskim wanderlustom", rekla je.

Kako je nadalje ispričala iako je vinski svijet bio dio njezinog identiteta, u međuvremenu je otkrila i neke druge, više umjetničke i intelektualne sfere pa se vinom bavila uglavnom hobistički. No nastavila je kušati, davati preporuke ali i podučavati. Kao vrsna vinska ekspertica Janica Tomić bila je predavačica i sutkinja na vinskim natjecanjima za Wine & Spirit Education Trust u Hrvatskoj.

Prerana smrt Janice Tomić rastužila je mnoge.

"Naši najmiliji nikada ne odlaze daleko od nas, čak i kada idu s ovoga svijeta. Ostaju u našim srcima zauvijek. Hvala ti na beskrajnoj ljubavi i dobroti!" oprostili su se citatom američke spisateljice Helen Keller na svojoj Facebook stranici iz Vina Tomić, a objavu su popratili brojni izrazi sućuti poznatoj hvarskoj obitelji.

Od Janice Tomić na društvenim mrežama oprostili su se i iz Wine Academy Croatia čiji je bila dio tima od samog osnivanja: "Veliki ljudi još većih srca ulaze u naše živote s razlogom. Prijateljstvo ostaje zauvijek. Nedostajati će nam jako".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 19:34