StoryEditor
Hrvatskanema odmora

Teško vrijeme za uvažene saborske zastupnike: zimski ‘praznici‘ trajat će im kraće od mjesec dana

11. prosinca 2020. - 19:15
Dragan Matić/Cropix

U nekim drugim vremenima saborski su zastupnici punim plućima uživali u dugim zimskim praznicima. Posao bi nastojali završiti u prvim tjednima prosinca. Onda bi došao Božić, pa Nova godina, pa Sveta Tri kralja, pa još koji tjedan iza toga. Znalo se tu nakupiti i više od trideset dana odmora od saborskih klupa.

Ove godine situacija se stubokom promijenila. Taman kad su trebali otići na praznike, dočekala ih je – izvanredna sjednica. Sabor tako neće svoj rad okončati 15. prosinca, do kada je Ustavom propisani rok za redovno zasjedanje. Nego će već 16. prosinca započeti novu izvanrednu sjednicu. Dnevni red se još uvijek ne zna. Za očekivati je da zastupnici nakon 19 godina proglase Isključivi gospodarski pojas u Jadranu. Moguće je i da će se raspraviti Prijedlog Zakona o elektroničkim medijima, kao i još neki zakonski prijedlozi koji do sada nisu stigli na red za raspravu. Očekuje se da sjednica završi 18. prosinca.

No tu nije kraj.

Ako se situacija sa epidemijom koronavirusa tijekom blagdana dodatno zakomplicira, a Vlada bude primorana mijenjati pravila, nije isključeno da Sabor iza Nove godine održi još jednu izvanrednu sjednicu kako bi amenovao nove zakonske izmjene. Nitko to od zastupnika naravno ne priželjkuje, ali  svi na odmor odlaze svjesni da i ta mogućnost postoji.

Ako pak nakon Nove godine ne bude izvanredne sjednice, redovno zasjedanje bi, prema svemu sudeći, moglo početi iza 15. siječnja. Najvjerojatnije 18. siječnja, kada bi sa sastancima mogli započeti saborski odbori, dok se prvo aktualno prijepodne u novoj 2021. godini očekuje 20. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2021 18:48