StoryEditorOCM
Hrvatska360 DOLARA

Supružnici iz Splita aplicirali za američku vizu i novac bacili u vjetar: ‘Zbog pandemije nećemo putovati, no iz ambasade nam ne žele vratiti uplaćenu naknadu!‘

Piše Vinko Paić
12. travnja 2021. - 18:20
Supružnici iz Splita uplatili su američkoj ambasadi 2000 kune kako bi dobili termin razgovora za vizu. Na njega zbog pandemije koronavirusa nikad nisu otišli i sada traže svoj novac natrag.Dzmitry Kliapitski/Alamy/Alamy/Profimedia

Trebao im je to biti odmor iz snova. Dvoje splitskih supružnika (podaci poznati redakciji) još u ljeto 2019. kupili su dvije povratne karte za let iz Splita u New York skandinavskom kompanijom SAS.

Putovanje je bilo zakazano sredinom lipnja 2020., a kako nikad nisu bili u Americi, idući korak bio je aplicirati za neuseljeničku vizu u američkoj ambasadi u Zagrebu. To su i napravili početkom prošle godine kad su uplatili 160 dolara (oko tisuću kuna) po osobi, dakle sve skupa 320 dolara, što je uz popunjavanje obrasca DS-160 bilo potrebno kako bi zakazali termin razgovora za vrstu vize B1/B2 Posao i turizam (privremeni posjetitelj).

Međutim pandemija koronavirusa pomrsila im je planove. Prvo im je aviokompanija otkazala let za što su bez problema dobili povrat novca (mogli su birati žele li vaučer ili povrat uplaćenih sredstava), a jednako im je ponudila i platforma za iznajmljivanje smještaja AIRBNB preko koje su bukirali sedmodnevni smještaj u jednom stanu u New Jerseyu koji je puno jeftiniji od samog New Yorka.

Supružnici su u međuvremenu odlučili da uopće neće putovati u Ameriku dok se situacija s pandemijom ne smiri. K tome je u veljači ove godine i službeno objavljeno kako je konačna stopa odbijanja za hrvatske podnositelje zahtjeva za turističku/poslovnu vizu prošle godine pala na 2,69 posto što je značilo da će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u Sjedinjene Države bez viza.

- Bio je to dovoljan dobar razlog da u američkoj ambasadi zamolimo povrat novca jer na razgovor za vizu nismo otišli niti to planiramo. Međutim kad smo ih nazvali kazali su nam da to nije moguće s objašnjenjem da su plaćene naknade nepovratne. Ponudili su nam da dođemo na razgovor s time da je prvi slobodan termin tek u 11 mjesecu ove godine. Jako smo razočarani i smatramo da su nam mogli vratiti tih 2000 kuna pogotovo jer će se vize uskoro ukinuti, a mi sigurno ne planiramo putovati dok se stanje s pandemijom ne smiri, razočarano nam govore Splićani koji su se s ovim problemom obratili i zaštiti potrošača.

Tamo su im rekli da su uvjeti viznog sustava Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj propisani i regulirani od strane vlade Sjedinjenih Američkih Država te samim time ne podliježu hrvatskim zakonima i propisima.

Inače na stranicama Američkog Ministarstva vanjskih poslova stoji kako su termine razgovora za dobijanje viza produžili čak do rujna 2022..

- Američko Ministarstvo vanjskih poslova razumije da su mnogi podnositelji zahtjeva za vizu platili naknadu za obradu zahtjeva za vizu i još uvijek čekaju da zakažu sastanak za vizu. Marljivo radimo na tome da što brže i sigurnije pokrenemo sve rutinske operacije s vizama. U međuvremenu, budite sigurni da će američke misije produžiti rok važenja vaše uplate (poznate kao MRV taksa) do 30. rujna 2022. godine, kako bi omogućili svim podnositeljima zahtjeva koji nisu mogli zakazati sastanak za vizu zbog suspenzije rutinskih konzularnih operacija, priliku za zakazivanje i / ili prisustvovanje sastanku za vizu uz već plaćenu naknadu. Molim vas nastavite provjeravati ovu stranicu kako biste saznali kada ćemo se vratiti rutinskim viznim operacijama.

Tijekom dana kontaktirali smo američku ambasadu o slučaju Splićana, a odgovor su nam obećali poslati sutra. Upit smo poslali i Upravi za konzularne poslove gdje su nam u Sektoru za vize i strance, Služba za vize, odgovorili kako je postupak obrade zahtjeva za izdavanje američke vize kao i naplata konzularne pristojbe te nepovratni karakter iste propisan unutarnjim zakonodavstvom Sjedinjenih Američkih Država i državna tijela Republike Hrvatske na navedeno ne mogu utjecati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 14:10