StoryEditorOCM
Hrvatskapravomoćna presuda

Sud kaznio bivšega direktora HEP-a Franu Barbarića, bio je u sukobu interesa; kazna i nije prevelika

Piše vijesti sd
20. rujna 2024. - 18:04

Visoki upravni sud potvrdio je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kojom je utvrđeno da je bivši šef HEP-a Frane Barbarić prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Dobio je i kaznu od oko 800 eura, piše N1.

Frane Barbarić je u isto vrijeme bio u upravi HEP-a te u Nadzornom odboru tvrtke Zagreb Health City, čiji je osnivač Zdravstveno veleučilište iz Zagreba.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa brani dužnosnicima da u isto vrijeme obavljaju dvije javne funkcije, odnosno da budu na čelnim pozicija u dvije tvrtke koje se financiraju iz proračuna.

 U tvrtki Zagreb health city Barbarić je postao predsjednik Nadzornog odbora još 2006. godine. Nikada, potvrđuju i firma i sam Barbarić, nije primao naknadu. U međuvremenu je prestao biti predsjednik tog nadzornog odbora.

upravni sud potvrdio odluku Povjerenstva

U tužbi kojom je pokušao srušiti odluku Povjerenstva objašnjavao je kako je predsjednik uprave HEP-a prestao biti 8. prosinca 2023. a funkciju predsjednika Nadzornog odbora Zagreb Health City prestao je obnašati 22. prosinca iste godine. Budući da je postupak protiv njega pokrenut nakon što je otišao s obje pozicije smatrao je kako cijela procedura uopće nije bila zakonita.

Osim toga, isticao je da je sve bilo uredno prijavljeno u imovinskoj kartici. Naveo je i kako je bilo dovoljno izreći mu opomenu, ali je i tražio od suda da odluku Povjerenstva sasvim ukine.

Visoki upravni sud na kraju mu je odbio tužbu i potvrdio odluku Povjerenstva. Zaključio je kako ni sam Barbarić nije sporio da je u isto vrijeme obnašao dvije nespojive funkcije. Osim toga, sud je uočio da je Barbarić dobio najnižu kaznu pa ničeg nezakonitog u odluci Povjerenstva nije ni bilo.

“To što je uredno prijavljivao obje dužnosti u imovinskoj kartici nije opravdanje. Povjerenstvo ga nije trebalo upozoriti da ne može obnašati dvije dužnosti, već je na dužnosniku da razriješi potencijalni sukob interesa”, poručio je Visoki upravni sud Frani Barbariću, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 18:06