StoryEditorOCM
Hrvatskai dalje nestabilno

Sinoć oluje protutnjale Dalmacijom, na Murteru palo kiše više nego u cijelom mjesecu. DHMZ: Pratite upozorenja!

Piše Vijesti sd
19. kolovoza 2024. - 06:53

Sinoć je došlo do drastične promjene vremena u većem dijelu Hrvatske, a i danas će vrijeme biti promjenjivo i nestabilno. Povremeno će padati kiša, često i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, a lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom. DHMZ navodi kako će puhati umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu istočnjak i bura, podno Velebita i jaka. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 21 do 25 °C. Danju svježije s najvišom temperaturom većinom od 25 do 30 °C. DHMZ je za danas izdao narančasti meteoalarm zbog kiše i grmljavine za čak osam regija: osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku.

image
DHMZ
image
Sandro Puncet/Cropix

Slično će biti i u utorak tijekom dana, dok se predvečer očekuje razvedravanje. Povremeno će padati kiša, a lokalno su mogući izraženiji pljuskovi uz grmljavinu. Navečer smirivanje i razvedravanje. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, dok će na moru bura okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 16 do 21, na moru između 20 i 25 °C. Najviša dnevna između 25 i 30 °C.

Jako nevrijeme poharalo je jučer sjever Hrvatske, stabla su padala ceste, oštećeni su krovovi, a sinoć su oluje protutnjale i  Jadranom. Nevrijeme s Visa sinoć je stiglo do Splita, u sat vremena palo je 30 litara kiše. Poplavljeni su portuni, izbijene šahte...Na otoku Murteru je noćas do 01.30 sati palo čak 51 litra kiše po metru kvadratnom. Toliko kiše na Murteru padne u cijelom kolovozu. Do 1:30 na Dinari su pale 43 litre po metru kvadratnom, Starigradu 37, Muću i Jasenicama 32, Jezerima 30, Betini 28, Benkovcu 27, Korčuli 26, navodi stranica pljusak.com. 

image
DHMZ

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 07:00