StoryEditorOCM
Hrvatskauzburkali duhove

Rodni studiji uzbudili konzervativce, oglasio se i ministar. Gdje će moći raditi oni koji završe novi fakultet?

4. srpnja 2024. - 15:54

Imam sina koji je muško, ne želim da sutra bude žensko, a prekosutra nebinarna osoba! Ne želim, kao u Švedskoj, imati uniseks toalete. Ne želim imati muške, ženske i toalete za "srednje“. Želim živjeti u normalnom društvu, a danas se upravo ono što je normalno od ove glasne manjine proglašava nenormalnim, zatucanim i tradicionalnim – grmio je danas u Hrvatskom saboru suverenist Marijan Pavliček, kojega su jako uzrujale najave Filozofskog fakulteta iz Zagrebu da, dobiju li potrebne dozvole, već od 2025./2026. akademske godine pokreću novi diplomski studij pod nazivom Rodni studiji.

image

Marijan Pavliček, saborski zastupnik Suverenista

Damjan Tadić/Cropix

Pavliček iz Suverenista je ljut zbog Rodnih studija: ‘Imam sina koji je muško, ne želim da sutra bude žensko‘

- To je pobjeda feminističkog i LGBT lobija u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se 85 posto stanovništva izjasnilo da su kršćani, a 80 posto da su katolici. Uvođenjem Rodnih studija rodna ideologija ulazi na velika vrata u hrvatski obrazovni sustav. Dosta mi je terora manjine nad većinom – nije prestajao kritizirati tu ideju suverenist Pavliček, koji začetkom toga "zla“ u Hrvatskoj smatra uvođenje Istanbulske konvencije te je najavio da će u saborsku proceduru uputiti zahtjev za njezinom deratifikacijom.

image

Mirela Ahmetović, saborska zastupnica SDP-a

Damjan Tadić/Cropix

Najava pokretanja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu usijala je, izgleda, situaciju na desnoj strani političkog spektra što je ironično u četvrtak na televiziji N1 prokomentirala SDP-ova saborska zastupnica Mirela Ahmetović.

- Vrlo mi je čudno da se ti alfa mužjaci, poput gospodina Pavličeka i svih tih pripadnika desnih opcija, boje takozvane rodne ideologije. Ako je takav alfa mužjak odgajao alfa mužjaka čemu onda strah? – pita se Ahmetović u razgovoru za N1, te dodaje kako "desnica u Hrvatskoj ne vidi stvarne probleme hrvatskih građana, pa izmišljaju žute, crvene, crne vragove tamo gdje ih nema”.

Situaciju je pokušao primiriti ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs, kojega je Marijan Pavliček pozvao da ne da "zeleno svjetlo" za uvođenje Rodnih studija na Filozofski fakultet. Ministar Fuchs je, pak rekao kako slijedi procedura odobravanja studija, odnosno prijedlog studijskog programa još se treba uputiti Agenciji za znanost i visoko obrazovanje koja provodi zakonom propisan postupak, i koji se odnosi na Zakon o kvaliteti, a potom slijede recenzije, evaluacije i ostalo. Ako sve bude u skladu s propisima i procedurom, ministar nema ingerencije uskratiti potpis ili u startu odbaciti predložene studijske programe, kaže Fuchs.

image

Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i mladih

Ronald Goršić/Cropix

- Nije to nikakvo uvođenje rodne ideologije na fakultet. Pričekajmo završetak čitavog postupka kako je on zakonom i propisima predviđen – odbacio je prozivke na račun novih studija ministar Fuchs.

Zaposlenja u udrugama, državnim službama...      

Ovih su dana mediji izvještavali o planu Filozofskog fakulteta da na diplomskoj razini pokrene Rodne studije, koje bi, ako dobiju dopuštenje nadležnih tijela, od 2025./2026. akademske godine trebalo upisivati 20 studenata po godini, a predavanja i seminare će moći slušati i njih do 30.

U ponudi studija bit će ukupno 28 izbornih kolegija i seminara, od znanosti o književnosti, filozofije, antropologije, povijesti, psihologije do gueer lingvistike i psihoanalize. Obvezni kolegiji bit će Feministička teorija, Rodna povijest i Feministička metodologija.

Program je dosad prošao na stručnim tijelima Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i Senata Sveučilišta u Zagrebu. Ako jednog dana zaživi, magistri rodnih studija moći će se zaposliti u području ljudskih prava, u vladinim uredima i državnim institucijama koje se bave pravima žena i manjina, u domaćim i međunarodnim nevladinim udrugama i organizacijama koje se bave pitanjima roda, poput arhivskih ustanova, dokumentacijskim centrima, knjižnicama, ženskim i LGBTIQ+ udrugama, u novinarstvu i medijima, umjetničkom i kulturnom sektoru, sindikalnim i pravnim organizacijama te organizacijama koje se bave migracijama i izbjeglicama, u znanosti i obrazovanju itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 15:57