StoryEditorOCM
HrvatskaNovi zahtjevi

Ribić: ‘Naravno da ima para, baš sad ima dovoljno! Ne želimo samo 2% veće plaće... Štrajk je realan‘

Piše PSD
15. veljače 2022. - 14:35

Nakon sastanka sindikata s vladom jedan od predstavnika sindikata, Vilim Ribić, gostovao je na N1 televiziji.

Podsjetimo, na sastancima je vlada ponudila sindikatima rast plaća od 2 posto, i to od 1. srpnja. Njima je to premalo, a Ribić poručuje: "Novca ima! Sindikati žele 4% posto od 1. ožujka, 2% od 1. srpnja te 2% od 1. studenog." Idući sastanak je za tjedan dana, kada će Marić odgovoriti na ovaj njihov zahtjev.

"Sad baš ima dovoljno novca"

"Naravno da ima para! Sada baš ima dovoljno novca.

Ne morate biti fiskalni ekspert da to detektirate. Ove godine ćemo imati rast od 10.5 posto, iduće godine će biti 5%, inflacija će biti oko 3.4 posto. U proračun se ulijeva oko 14% više novca, a nama je Marić ponudio 2% rasta plaće, i to od 1. srpnja.

Mi smo mu rekli da to ne razumijemo, taj pristup! Novca ima, inflacija je iza nas, kako nema novca za ljude koji su iznijeli ovu pandemiju, za ljude koji brinu o djeci, koji su brinuli o našim starijima?" pričao je Ribić za N1.

"Ja to vidim kao nekakav animozitet prema tim ljudima, koje dio medija naziva uhljebima. Politika te ljude ne voli i zbog dijela medija koji pišu da su to uhljebi i paraziti", rekao je.

Na pitanje novinarke zna li da će država sad potrošiti novac na pomoć zbog poskupljenja:

"Ja sam u javnom sektoru, vi u realnom. Znači li to da samo ja moram iz javnog sektora participirati u toj pomoći? Iz državnih para je otišla neviđena količina novca u realni sektor u krizi...", rekao je Ribić.

Mnogi su unatoč pomoći, primjerice brojni ugostiteljski objekti, zatvorili svoja vrata...

"Neki jesu, neki nisu. Neki iz realnog sektora povukli su jako puno sredstava od države. Kad zagusti, onda se svi hvataju za državu. Ta cijela priča 'državno, javno' je izmišljena, kao privatni sektor financira parazitski javni sektor. Zamislite sad, privatni sektor ima požar i neće plaćati vatrogasce...", komentirao je Ribić.

Što ako vlada ne pristane na zahtjeve?

"Onda će sindikalna tijela odlučiti što dalje. Može doći i do štrajka! Koje službe će štrajkati, to ovisi o tijelima sindikata. Nema tu plana. Vidjet ćemo što će članovi reći. Štrajk je realan toliko koliko naši ljudi budu htjeli", rekao je Ribić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 09:54