StoryEditor
Hrvatskaporuka čelnika SNV-a

Pupovac na obilježavanju 80. godišnjice masovnog ubojstva glinskih Srba: ‘Dok dvije kršćanske crkve ne budu zajednički obavljale službu na ovakvim mjestima, izmirenje među nama neće biti potpuno‘

Piše Hina
13. svibnja 2021. - 15:47
Robert Fajt/Arhiv/Cropix

Pred tridesetak građana Srpsko narodno vijeće obilježilo je u četvrtak kod spomen-kosturnice na pravoslovnom groblju u Glini 80. godišnjicu masovnog ubojstva glinskih Srba, a Milorad Pupovac se zauzeo za promjenu politika sjećanja te je s tim u vezi pozvao kršćanske crkve na suradnju.

Masovno ubojstvo 400-tinjak glinskih Srba s 12. na 13. svibnja 1941. saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac nazvao je “ustaškim pogromom i aktom genocida”.

Prije skupa sjećanja s parastosom održana je liturgija u pravoslavnoj crkvi u Glini.

Pupovac pozvao predstavnike dviju najvećih crkava na području bivše Jugoslavije da daju svoj prilog i odsluže molitve u sjećanje na ljude koji su stradali, bilo u Drugome svjetskom ratu ili Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

“Dok predstavnici dviju kršćanskih crkava ne budu osjećali najdublju potrebu da obave zajednički službu na ovakvim mjestima, gdje su stradali Srbi, i na onima gdje su stradali Hrvati, izmirenje među nama neće biti potpuno”, rekao je Pupovac.

To bi pridonijelo, smatra Pupovac, da se prekine sa zlom politikom sjećanja i gradi politika sjećanja koja ne ide prema konfrontaciji i udaljavanju, nego prema pomirenju i približavanju.

“Pratimo kakve poruke šalju predstavnici crkava, slušamo što govore najviši predstavnici i Katoličke crkve i Pravoslavne crkve u svijetu, te smatramo da nije dovoljno da samo politički predstavnici čine dobre geste priznavanja međusobnih stradanja jer glas i utjecaj crkava, njihove poruke mogu biti uvelike snažnije”, rekao je Pupovac.

Sjećanja su potrebna da bi se izbjeglo ono što nismo znali izbjeći u 90-im godinama, kada su se sjećanja koristila za agresivno raspitivanje zla, ono se koristilo za činjenje zla jednih drugima, rekao je Pupovac.

Zauzimajući se za politiku sjećanja koja će služiti dobru, miru i budućnosti, a ne podjelama, Pupovac je ocijenio da i danas i na hrvatskoj i na srpskoj strani ima ljudi koji ne shvaćaju da politika sjećanja posijana 90-ih godina samo produžuje zlo i omogućuje da ideologija zla i dalje opstaje.

Voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič poslala je javnosti poruku da smo u godini kada se mijenjaju udžbenici povijesti i da je važno da se u njima o takvim stradanjima prestane govoriti kao o žrtvama holokausta. Dodala je da bi to trebalo nazvati genocidom nad Srbima i genocidom nad Židovima i Romima.

“U zadnjih nekoliko mjeseci ima nekih koraka prema osudi zločina NDH, ali ih je potrebno više jer svi svjedočimo dugom revizionizmu od 1991. godine do danas”, rekla je Teršelić ocjenjujući važnim priznanje žrtava.

Zauzela se i da se na zgradu Hrvatskog doma u Glini vrati ime Spomen-dom te da se u slučaju potrebe Hrvatski dom izgradi negdje drugdje.

U ime grada Gline vijenac je danas položio i u komemoraciji sudjelovao i gradonačelnik Stjepan Kostanjević (HDZ), koji je rekao da je grad "napravio plan da se prostor uz Hrvatski dom primjereno uredi za sjećanje na sve žrtve stradale u jednom režimu”.

Zamoljen da komentira kampanju kandidata za vukovarsko-srijemskog župana Dragana Crnogorca, bivšeg člana SDSS-a, koji je istaknuo izborni plakat s riječima “Reci ne Oluji”, Pupovac je rekao kako oni nisu odgovorni za svoje bivše članove. Dodao je kako njemu nije poznato što je kandidat plakatom htio poručiti i da je to “irelevantno za srpsku zajednicu jer je ona usmjerena na drugačije odnose Hrvata i Srba i Hrvatske i Srbije”.

“Svaki kandidat ili politička stranka, pa i predstavnici države koji ovo vrijeme koriste da bi raspirivali međuetničku mržnju i raspirivali stare sukobe i mržnje, nemaju našu podršku i nikome ne čine dobro”, rekao je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 07:41