StoryEditorOCM
Hrvatska‘KAKVA BLAMAŽA‘

Potpuni debakl grandioznog Tomaševićevog projekta: Zagreb ostaje bez 320 milijuna eura!

Piše Vanja Nezirović/JL
21. svibnja 2024. - 19:55

Iako je gradonačelnik Tomislav Tomašević u predizborno vrijeme pompozno najavio najveću investiciju u vodoopskrbu i odvodnju ikad - više od 320 milijuna eura, koje je planirao uložiti do 2029. godine - nije se uspio probiti ni među 15 najviše bodovanih projekata koji će biti sufinancirani od strane EU. Naime, gradonačelnik Tomašević je najavljivao kako će se projekt sufinancirati sredstvima EU, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je ovih dana listu takozvanih prioritetnih projekata na kojoj su na prva tri mjesta s najviše bodova izabrani Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik, Vodovod d.o.o. Slavonski brod, Liburnijske vode d.o.o. Ičići, a Grada Zagreba nema ni među 15 izabranih projekata s najviše bodova, piše Jutarnji list. 

Pitali su Grad Zagreb što se dogodilo s njihovim projektom nazvanim ‘Nulta zona‘ kojim se trebala obnoviti mreža vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu te zašto nije uspio dobiti sufinanciranje od stane EU.

image
Darko Tomaš/Cropix

- Projekt Zagreb ide dalje i bit će svakako realiziran, a očekujemo i da će biti sufinanciran iz EU fondova te smo vezano za to u komunikaciji s resornim Ministarstvom s obzirom na to da se radi o projektu čiji iznos je gotovo kao EU alokacija za cijelu Hrvatsku u ovom prvom prioritizacijskom pozivu, a uskoro će biti još poziva za financiranje. Za projekt Zagreb je riješeno 99,82 posto imovinsko-pravnih odnosa i oko 93 posto (25 od 27) građevinskih dozvola te uskoro očekujemo rješavanje preostale dvije dozvole. U ovom prioritizacijskom pozivu se u ovoj fazi tražilo 80 posto riješenih dozvola i imovinsko-pravnih odnosa - stoji u odgovoru glasnogovornice Grada Zagreba Dinke Živalj.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je, naime, kao posredničko tijelo provelo postupak prioritizacije sukladno propisanim kriterijima objavljenim u okviru prioritizacijskog poziva na dostavu projektnih prijedloga.

- Projekti koji su zadovoljili nužne uvjete ocjenjivani su sustavom bodovanja. Rezultat provedenog postupka prioritizacije je lista prioriteta projekata koja prati redoslijed ostvarenih bodova projekata koji su zadovoljili nužne uvjete - navodi se na stranicama Ministarstva.

Riječ je bila o pozivu za projektne prijedloge iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027. godine, a Hrvatskoj su za ulaganja u sustave javne odvodnje i javne vodoopskrbe na raspolaganju bespovratna sredstva iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027. Raspoloživa bespovratna financijska sredstva iz Kohezijskog fonda za financiranje vodno-komunalnih projekata kroz navedeni cilj iznose 695.003.299,00 eura, od čega će se oko 62 posto bespovratnih sredstava (oko 431 milijun eura) raspodijeliti na fazirane projekte koji se prenose iz prethodnog programskog razdoblja 2014.-2020. Za ostala ulaganja u vodno-komunalne projekte preostaje na raspolaganju oko 334 milijuna eura bespovratnih sredstava.

image
Darko Tomaš/Cropix

Gradski zastupnik Renato Petek zgrožen je time da što Grad Zagreb nije uspio na natječaju.

- Unatoč grandioznim najavama, naš je gradonačelnik sa suradnicima počinio povijesni i epohalni (epiteti iz najave realizacije projekta) propust zbog kojeg je Gradu Zagrebu nastala nenadoknadiva šteta u iznosu od 320 milijuna eura (Ili 2 milijarde i 400 milijuna kuna)! Ili, kako je vrijednost projekta slikovito predstavio Tomašević, četiri nove preplaćene žičare! Grad Zagreb je aplicirao za 323 milijuna eura europskog novca, a dobio je 0! Zašto šuti o tome već 5 dana od objave liste projekata i gradova koji su dobili novac na kojemu Zagreba nema? Ima li sada gradonačelnik Tomašević hrabrosti preuzeti odgovornost i smijeniti samog sebe i sve ostale koji su sudjelovali u najvećoj blamaži s projektima u povijesti Grada Zagreba? I to generacijskim iskorakom, kako je nazvao ovu, toliko potrebnu, investiciju u vodoopskrbu i odvodnju Grada Zagreba. U predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore Tomašević se hvalio kako je "izvršena najveća investicija ikad" Projekt Zagreb - unaprjeđenje mreže vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu, najveći gradski projekt u povijesti Zagreba vrijedan 323 milijuna eura. Iako se radilo tek o dokumentaciji za projekt koji je bio prijavljen na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva radi EU sufinanciranja - kazao je Petek dodajući da čeka objašnjenje gradonačelnika.

- Podsjećam kako je Tomašević prilikom svakog većeg pucanja cijevi u Zagrebu zadnje tri godine spominjao kako će završiti Bandićev Projekt Zagreb te kako ima plan riješiti problem s pucanjem cijevi i nedostacima proširenja vodoopskrbne mreže za skoro 10 posto Zagrepčana. A od kud sad novac, gradonačelniče, koje je novo obećanje? - poručio mu je Petek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 16:26