StoryEditorOCM
Hrvatskasrpski predstavnik

Pitali smo Pupovca za komentar na presudu Branimiru Glavašu. ‘To je dobra vijest, na koju smo predugo čekali‘

Piše Marin Prvan
28. listopada 2023. - 17:47

Na novom suđenju, stara (nepravomoćna) presuda za Branimira Glavaša; kriv je za ratni zločin nad srpskim civilima tijekom Domovinskog rata. 

Za komentar na ovaj ishod smo upitali najpoznatijeg predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Milorada Pupovca.

- Za žrtve i pravdu i takva presuda predstavlja dobru vijest. Kažem i takvu zbog naknadnog vještačkog nalaza po kojem Vučković nije umro od akumulatorske kiseline kojom su ga nalijevali, već od ranjavanja vatrenim oružjem. Loše je što je na nju trebalo čekati 32 godine, kao što je loše da će se uz ovakvo stanje pravosuđa vjerovatno još godinama čekati da ova presuda postane pravomoćna. Pritom, s obzirom na dosadašnju praksu sudova, naročito Ustavnog suda, neizvjesno je kakva bi mogla biti ta pravomoćna presuda.

image

Branimir Glavaš

Goran Mehkek/Cropix

Pošto je jučer ratni zapovjednik Osijeka rekao da "ide dalje" "ratovati" jer "ima pravde", kao i da "više ne ide ni dan u zatvor", pošto je to "sve farsa", "predstava za javnost" i "politički montirani proces", zamolili smo Pupovca da nam kaže očekuje li da će dotični izbjeći služenje kazne prebjegništvom u BiH, kao još njih par koji od tamo "traže pravdu".

- Ne znam kakvi su planovi već ranije osuđenog za ratni zločin koji je izdrzavao kaznu u BiH kako ju je izdržavao. Uz ovakvo, što razvlačenje postupka, što nalaza vještaka i odluke pojedinih sudova, ne vjerujem da će imati potrebu da se sklanja u BiH.

Po odluci Zorana Milanovića o vraćanju vojnih odlikovanja Branimiru Glavašu, koja datira iz 2021., predsjednik SDSS-a je cinično kazao da bi ga on odlikovao ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i Solno-kiselinskog. Hoće li iz Pupovčevih redova apelirati na hitno tj. ponovno oduzimanje počasti osuđenom?

- Bojim se da tog moralnog autoriteta na kojeg bi se apel mogao uputiti ili koji bi iz moralnog razloga sam osvijestio takvu odluku već neko vrijeme nema. Cinično pseudodomoljubno pripetavanje nije crkva u kojoj bi čovjek mogao moliti Boga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:39