StoryEditorOCM
HrvatskaSabor odabrao

O sudbini sudaca odlučivat će i političar koji je uhvaćen u sukobu interesa; Avancirala i dvojica Dalmatinaca

Piše Marko Didić
15. srpnja 2024. - 15:28

Državno sudbeno vijeće (DSV) koje broji 11 članova, a odlučuje o imenovanju sudaca, njihovom napretku, premještaju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti je napokon kompletirano.

Hrvatski sabor je izabrao dva političara koji će u DSV-u naslijediti Arsena Bauka i Dražena Bošnjakovića kojima je istekao četverogodišnji mandat. Novoizabrani članovi su Mišel Jakšić (SDP) i Željko Lacković (stranka Nezavisni), a oba dolaze iz Podravine. Vijeće čini sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika, od kojih je jedan iz redova oporbe.

image

Mišel Jakšić

Damjan Tadic/Cropix

Jakšića koji je gradonačelnik Koprivnice u to je tijelo predložio SDP, a zastupnika Lackovića (šefa gradskog vijeća Đurđevca) koji je u Sabor ušao na listi Domovinskog pokreta predložio je HDZ. 

Lacković je već bio član DSV-a od 2017. do 2020., također kao predstavnik HDZ-a. Tijekom 2019. Lackovićem se, podsjećamo, bavilo i Povjerenstvo za sukob interesa, i to zbog izbora novog županijskog suca Alena Goluba iz Koprivnice koji je Lackovićevoj supruzi u sporu s Podravskim listom zbog naslova dosudio neobično visoku odštetu od 40 tisuća kuna.

Povjerenstvo je zaključilo kako je Lacković kao član DSV-a bio u sukobu interesa jer se nije izuzeo od glasovanja za Golubov izbor niti je drugim članovima DSV-a rekao u kojoj je privatnoj situaciji u vezi s izborom suca koji je dosudio visoku odštetu njegovoj supruzi.

image

Tonči Restović

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Izabrana su i dva člana Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) koje odlučuje o sudbini državnih odvjetnika i koje također ima jedanaest članova. Vijeće čini sedam zamjenika državnih odvjetnika, dva zastupnika Hrvatskoga sabora, od kojih je jedan iz redova oporbe i dva sveučilišna profesora. Novi članovi DOV-a su Tonči Restović iz redova SDP-a i bivši ministar pravosuđa Ivan Malenica iz redova HDZ-a.

image

Ivan Malenica

Niksa Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 06:24