StoryEditorOCM
HrvatskaVakula je rek‘o

Nije baš za u maslinadu ova subota: U Dalmaciji kiša i jugo, a nad otocima i poneka grmljavina

Piše Vijesti SD
19. listopada 2024. - 08:51

I u subotu oblačnije, kišovitije i vjetrovitije na Jadranu i uz njega, moguće i uz obilnije pljuskove s grmljavinom, a sjevernije te osobito na istoku stabilnije, piše hrt.hr.

Nastavlja se dosadašnji jesenski "meteoritam" pa će većinom u subotu, samo rijetko u nedjelju ujutro, prestati ovo, jedno od mnogobrojnih kraćih kišnih razdoblja ovogodišnje jeseni te početi stabilnije i sunčanije, barem nakratko. Pritom će nakon početne listopadske svježine na Jadranu i dalje biti toplo, na zadovoljstvo berača maslina i mandarina, pa i kasnih kupača. No pad noćne i jutarnje temperature, u unutrašnjosti još izraženiji, mogao bi zabrinuti ponekog uzgajivača cvijeća jer pri tlu "prijeti" mraz. Srećom, slab i kratkotrajan.

image

Zoran Vakula

Screenshot/HRT

U subotu će oblaka na nebu iznad Slavonije, Baranje i Srijema biti manje nego u petak, pa će "čak" prevladavati sunčano, a ni jutarnja magla neće još biti česta jer će je onemogućavati većinom umjeren istočnjak. Pritom će temperatura ujutro biti od 6 do 10 °C, popodne oko 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj jutarnja malo viša, a dnevna i dalje niža nego na istoku, zbog i dalje dosta oblaka, iz kojih će još mjestimice malo kiše pasti u noći, samo rijetko i ujutro, kad će po nekim nizinama biti magle. Poslijepodne sunčanije.

image
Screenshot/HRT

Dijelovi nebeskog plavetnila, pa i "provirivanje" sunca, poslijepodne će se vidjeti i na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, ali vjerojatno još ne u znatno svježijoj gorskoj Hrvatskoj. Ponegdje će i dalje biti kiše, ali većinom manje obilne nego u noći i ujutro, kad su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Nevolje će nekima stvarati i jačanje bure, koja će osobito podno Velebita imati i olujne udare, a prije nje još jugo.

image
Screenshot/HRT

Jugo će još više onemogućavati normalnu plovidbu na srednjem Jadranu, gdje će, kao i u unutrašnjosti Dalmacije, biti promjenjivo, uz sunčana razdoblja, ali i još povremenu kišu, te uglavnom mali dnevni porast temperature zraka.

Na jugu Hrvatske podjednako jako jugo, stoga na otvorenome čak i jače valovito more, i pritom promjenjivo, povremeno uz kišu, pa i obilnije pljuskove s grmljavinom, te razmjerno toplo za sredinu listopada.

image
Screenshot/HRT

U nedjelju i početkom novog tjedna jutra u kopnenom području osjetno svježija, ponegdje pri tlu uz mogućnost slabog mraza, a dnevna temperatura zraka neće se zamjetnije mijenjati. Osim ako se po nizinama ostvari mala vjerojatnost mjestimične dugotrajnije magle, koja će onemogućiti veće dnevno zagrijavanje - zamjetnije u sunčanijem višem gorju.

image
Screenshot/HRT

I na Jadranu osjetno stabilnije i sunčanije nego prošlih dana, samo još u nedjelju uz ponegdje jaku, na udare i olujnu buru i jugo. Njihovo slabljenje omogućit će ne samo pad noćne i jutarnje temperature zraka nego i lokalnu sumaglicu, samo rijetko i maglu, piše hrt.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 08:58