StoryEditorOCM
Hrvatskasve potaracano

Nestvarno strašni prizori s istoka zemlje, mještane uhvatila tuga i nevjerica: ‘Kako ćemo živjeti? Sve nam je uništeno‘

Piše L.G./JL
2. srpnja 2024. - 08:20

Razorno olujno nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak istok Hrvatske i zagrebačku regiju. Snažna tuča pričinila je ogromnu materijalnu štetu i kompletno uništila usjeve, kao i plastenike, automobile, pa čak i krovove i fasade. Neka mjesta koja su najgore prošla su Bošnjaci kod Županje u kojima je padala tuča veličine teniske loptice, ali i područje Kutine. U ludbreškom kraju pijavica je pak rušila sve pred sobom, a i od zapada Slavonskog Broda do Nove Gradiške ima oštećenih automobila i krovova kuća, piše Jutarnji list. 

Stanovnici Županje kažu da se ovo sada već događa iz godine u godinu.

- Sve nam je uništeno, auti su nam uništeni, voćnjak nam je uništen, njive su nam uništene, bašče su nam uništene. Ne znam što bih rekla više, ovo više nema smisla, hoće li nam netko pomoći, tko će ove štete moći namiriti, kako ćemo mi živiti, kazala je za HRT Vesna Gurov.

image

Bošnjaci kod Županje

Ivan Baboselac/
image

Bošnjaci kod Županje

Ivan Baboselac/
image

Bošnjaci kod Županje

Ivan Baboselac/

Tijekom ponedjeljka navečer i zagrebačko je područje zahvaćeno snaženim nevremenom koje je pratila kiša i vjetar. U samo nekoliko minuta pala je ogromna količina kiša, vjetar je lomio grane i rušio stabla, a vatrogasci su imali pune ruke posla. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je čak 200-tinjak poziva građana koji su tražili intervenciju žurnih službi.

Nakon nevremena zapalio se i objekt u sklopu KBC-a Rebro. Riječ je o drvenom objektu koji je napušten, u požaru nije bio ozlijeđenih i srećom brzo je ugašen.

Zbog silne kiše potopljene su i brojne prometnice, a portal Neverin je na svojoj Facebook stranici objavio video snimljen na križanju Selske i Zagrebačke koje je potpuno pod vodom.

Superćelija, rotirajući vrtlog unutar oblaka, stvorila se tijekom grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo područje Vukovara i okolice. Pogledajte zastrašujuće fotografije našeg fotoreportera.

image
Miroslav Slafhauzer/
image
Miroslav Slafhauzer/
image
Miroslav Slafhauzer/

Što nas čeka danas?

DHMZ najavljuje umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Do kasnog poslijepodneva u utorak oglašen je narančasti, drugi po jačini, alarm zbog grmljavinskih nevremena za splitsko i dubrovačko područje.

Za područje Zagreba i Osijeka do ponoći je bio oglašen crveni meteoalarm, što znači da je vrijeme bilo izuzetno opasno.

Poslijepodne sa sjeverozapada postupno smanjenje naoblake i prestanak oborine. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima te sjeverozapadnjak, još na jugu prolazno i jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 23 i 28 °C, u gorju niža.

Kako se može vidjeti za priobalno područje cijelog Jadrana i Istru upaljen je narančasti meteoalarm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 08:24